Чује се политичка реторика у БиХ

Командант НАТО штаба у Сарајеву бриградни генерал Роберт Хјустон рекао је да “чује” политичку реторику у БиХ, али да сматра да грађани овде и у региону желе мир и безбједност као темељ за економски напредак, те да желе да живе без страха или застрашивања било које врсте.

Босна и Херцеговина 17.03.2018 | 11:45
Чује се политичка реторика у БиХ
Хјустон је поручио да цјелокупна међународна заједница, а не само НАТО, остаје предана миру у БиХ.

“Сва наша заједничка настојања на путу БиХ ка евроатлантским интеграцијама, укључујући ту и снажну сарадњу са надлежним локалним институцијама, имају исти циљ, а то је повећати сигурност, стабилност и просперитет БиХ и цијелог западног Балкана”, рекао је Хјустон за “Еуро Блиц” коментаришући све чешће ратнохушкачке изјаве политичара из Федерације БиХ.

Предсједавајући заједничке комисије за одбрану и безбједности Парламентарне скупштине БиХ Сифет Поџић сматра да нико од оних који пријете ратом нема капацитет да то уради, те истиче да је у БиХ снажно присуство међународне заједнице која то неће дозволити.

“Тренутно је овде око 600 војника, али постоји бригада за брза дјества у Европи која у кратком року може да буде ту. Али, то нису реалне опције. Рат се помиње искључиво у циљу привлачења бирача”, каже Поџић.

Војнополитички аналитичар Александар Радић истакао је да грађани у БиХ немају разлога за страх од избијања сукова, прије свега, због присуства НАТО снага на овим просторима, као и у сусједству.

Професор Факултета безбједносних наука у Бањалуци Душко Вејновић оцијенио је да се највећи број ратнохушкачких изјава домаћих политичара може сврстати у предизборну реторику, те да такве изјаве не доприносе помирењу већ доводе до даље радикализације и националне хомогенизације у БиХ.

“Еуро Блиц” подсјетио је да политичари из ФБиХ све чешће користе ријеч рат, најчешће лидер СДА Бакир Изетбеговић, али да је најзапаљивију о тој теми дао лидер Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић који је са трибине у Тузли поручио да “неће бити трећег ентитета по цијену рата на цијелој територији БиХ”.

Извор: Срна

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

@ Коста

17.03.2018 12:41

Да Бакир и Радонциц користе ријец рат,а Додик и Цовиц прицају о узгајању цвијеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.03.2018 13:50

Кад си ти мајмуне цуо да је додик споменуо рат ко твој ридјан који мало мало са својим терористима типа халиловиц дудаковиц идр у задњих 10 год нон стоп.не мсли смо додик вец сваки прави Србин да Српслу треба одвојит од накарадне беиха управо сто калир води политику свог оца а знамо сви његов циљ.Само му то неце никад удпјет.

Name

Подрум ЦБ

17.03.2018 14:32

МОЗЕ БАКИР.ТАТИН ПОДРУМ ЈОС РАДИ.ОБО У БАНЦИ.ЦЕНТРАЛНОЈ.ПА ЦЕ ОПЕТ ТАМО.

Name

Пролетер

18.03.2018 15:28

Дејтонски споразум је "МИРОВНИ споразум". Кад га се прекрши, стање се враћа на старо - у рат. Још само да разлучимо ко га крши, а ко опомиње на посљедице.

Name

Д

17.03.2018 13:11

Било би реаговања са запада да је то изјавијо Хрваски лидер у БиХ ,а недај боже Српски ,па нека се замисле они што мисле да запад гледа подједнако на све у БиХ,а требало би тако бити,да би БиХ могла обстати,а вако тешко,Како бошњаци не свате да подржавање запада само једне стране ббило које Српске,Хрватске или Бошњачке нема задовољства светри народа брез договора светри народа у БиХ нема БиХ ,то нам искуство показује из доба Yуге,

ОДГОВОРИТЕ