Čuje se politička retorika u BiH

Komandant NATO štaba u Sarajevu brigradni general Robert Hjuston rekao je da “čuje” političku retoriku u BiH, ali da smatra da građani ovde i u regionu žele mir i bezbjednost kao temelj za ekonomski napredak, te da žele da žive bez straha ili zastrašivanja bilo koje vrste.

Bosna i Hercegovina 17.03.2018 | 11:45
Čuje se politička retorika u BiH
Hjuston je poručio da cjelokupna međunarodna zajednica, a ne samo NATO, ostaje predana miru u BiH.

“Sva naša zajednička nastojanja na putu BiH ka evroatlantskim integracijama, uključujući tu i snažnu saradnju sa nadležnim lokalnim institucijama, imaju isti cilj, a to je povećati sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH i cijelog zapadnog Balkana”, rekao je Hjuston za “Euro Blic” komentarišući sve češće ratnohuškačke izjave političara iz Federacije BiH.

Predsjedavajući zajedničke komisije za odbranu i bezbjednosti Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić smatra da niko od onih koji prijete ratom nema kapacitet da to uradi, te ističe da je u BiH snažno prisustvo međunarodne zajednice koja to neće dozvoliti.

“Trenutno je ovde oko 600 vojnika, ali postoji brigada za brza djestva u Evropi koja u kratkom roku može da bude tu. Ali, to nisu realne opcije. Rat se pominje isključivo u cilju privlačenja birača”, kaže Podžić.

Vojnopolitički analitičar Aleksandar Radić istakao je da građani u BiH nemaju razloga za strah od izbijanja sukova, prije svega, zbog prisustva NATO snaga na ovim prostorima, kao i u susjedstvu.

Profesor Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Duško Vejnović ocijenio je da se najveći broj ratnohuškačkih izjava domaćih političara može svrstati u predizbornu retoriku, te da takve izjave ne doprinose pomirenju već dovode do dalje radikalizacije i nacionalne homogenizacije u BiH.

“Euro Blic” podsjetio je da političari iz FBiH sve češće koriste riječ rat, najčešće lider SDA Bakir Izetbegović, ali da je najzapaljiviju o toj temi dao lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić koji je sa tribine u Tuzli poručio da “neće biti trećeg entiteta po cijenu rata na cijeloj teritoriji BiH”.

Izvor: Srna

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

@ Kosta

17.03.2018 12:41

Da Bakir i Radoncic koriste rijec rat,a Dodik i Covic pricaju o uzgajanju cvijeca.

ODGOVORITE
Name

re

17.03.2018 13:50

Kad si ti majmune cuo da je dodik spomenuo rat ko tvoj ridjan koji malo malo sa svojim teroristima tipa halilovic dudakovic idr u zadnjih 10 god non stop.ne msli smo dodik vec svaki pravi Srbin da Srpslu treba odvojit od nakaradne beiha upravo sto kalir vodi politiku svog oca a znamo svi njegov cilj.Samo mu to nece nikad udpjet.

Name

Podrum CB

17.03.2018 14:32

MOZE BAKIR.TATIN PODRUM JOS RADI.OBO U BANCI.CENTRALNOJ.PA CE OPET TAMO.

Name

Proleter

18.03.2018 15:28

Dejtonski sporazum je "MIROVNI sporazum". Kad ga se prekrši, stanje se vraća na staro - u rat. Još samo da razlučimo ko ga krši, a ko opominje na posljedice.

Name

D

17.03.2018 13:11

Bilo bi reagovanja sa zapada da je to izjavijo Hrvaski lider u BiH ,a nedaj bože Srpski ,pa neka se zamisle oni što misle da zapad gleda podjednako na sve u BiH,a trebalo bi tako biti,da bi BiH mogla obstati,a vako teško,Kako bošnjaci ne svate da podržavanje zapada samo jedne strane bbilo koje Srpske,Hrvatske ili Bošnjačke nema zadovoljstva svetri naroda brez dogovora svetri naroda u BiH nema BiH ,to nam iskustvo pokazuje iz doba Yuge,

ODGOVORITE