Меркелова: ЕУ у одлучујућој фази

Немачка канцеларка Ангела Меркел сматра да се ЕУ налази у одлучујућој фази.

Свијет 17.03.2018 | 11:07
Меркелова: ЕУ у одлучујућој фази
Она је најавила да ће на идућем Савету уније по први пут бити разговарано о будућим односима са Великом Британијом.

Меркелова је, у видео-поруци, подсетила да Велика Британија напуша ЕУ, а уједно медјународно стање обавезује на деловање.

Заједно са француским председником Емануелом Макроном Немачка жели, како је нагласила, да се посвети темама које је могуће боље решити на европском нивоу.

Меркелова је указала да у те теме спадају економска снага, питања дугорочне стабилизације евра, као и како заштитити спољне границе, односно борити се против узрока миграције.

"Надам се да ћемо брзо постићи резултате", рекла је она.

На идућем Савету ЕУ, који ће се одржати следеће недеље, по први пут, како је објаснила, биће разговарано о представи будућих односа са Великом Британијом.

Наравно, додала је, Велика Британија мора сама рећи шта жели.

"Надам се да ће део тога бити И сарања у научној области. Велика Британија мора саопштити колико жели учествовати у прогамима 'Хоризон 2020' и размени Ерасмус. Ерасмус је одличан пример успешног европског програма", нагласила је Меркел.

Најавила је и дијалог са градјанима о развоју Европе.

"Француска и Немачка ће у томе тесно сарадјивати", рекла је Меркел, додајући да ће бити омогућено дигитално учешће, као и учешће преко форима и манифестација.

"Разговор са градјанима је веома важан и зато позивам све да у њему учествују" нагласила је она.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Како

17.03.2018 11:59

Подбацују Французе, ови Нијемци су мрака. Енглези се опаметили лоповске игре, јос само Французи добро да сконтају. Прелазимо на малу ЕУ: Њемацка, Аустрија, Свицарска, Холандија и јос која дрзава. Окреце се коло даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦХ

17.03.2018 13:54

Без нас као у доминама,хвала...!!