Merkelova: EU u odlučujućoj fazi

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da se EU nalazi u odlučujućoj fazi.

Svijet 17.03.2018 | 11:07
Merkelova: EU u odlučujućoj fazi
Ona je najavila da će na idućem Savetu unije po prvi put biti razgovarano o budućim odnosima sa Velikom Britanijom.

Merkelova je, u video-poruci, podsetila da Velika Britanija napuša EU, a ujedno medjunarodno stanje obavezuje na delovanje.

Zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom Nemačka želi, kako je naglasila, da se posveti temama koje je moguće bolje rešiti na evropskom nivou.

Merkelova je ukazala da u te teme spadaju ekonomska snaga, pitanja dugoročne stabilizacije evra, kao i kako zaštititi spoljne granice, odnosno boriti se protiv uzroka migracije.

"Nadam se da ćemo brzo postići rezultate", rekla je ona.

Na idućem Savetu EU, koji će se održati sledeće nedelje, po prvi put, kako je objasnila, biće razgovarano o predstavi budućih odnosa sa Velikom Britanijom.

Naravno, dodala je, Velika Britanija mora sama reći šta želi.

"Nadam se da će deo toga biti I saranja u naučnoj oblasti. Velika Britanija mora saopštiti koliko želi učestvovati u progamima 'Horizon 2020' i razmeni Erasmus. Erasmus je odličan primer uspešnog evropskog programa", naglasila je Merkel.

Najavila je i dijalog sa gradjanima o razvoju Evrope.

"Francuska i Nemačka će u tome tesno saradjivati", rekla je Merkel, dodajući da će biti omogućeno digitalno učešće, kao i učešće preko forima i manifestacija.

"Razgovor sa gradjanima je veoma važan i zato pozivam sve da u njemu učestvuju" naglasila je ona.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kako

17.03.2018 12:59

Podbacuju Francuze, ovi Nijemci su mraka. Englezi se opametili lopovske igre, jos samo Francuzi dobro da skontaju. Prelazimo na malu EU: Njemacka, Austrija, Svicarska, Holandija i jos koja drzava. Okrece se kolo dalje.

ODGOVORITE
Name

CH

17.03.2018 14:54

Bez nas kao u dominama,hvala...!!