Историјски сусрет Трампа и Кима?!

Шведска има дипломатске односе са Северном Корејом од 1973. године и једна је од ретких западних земаља која има амбасаду у Пјонгјангу.

Свијет 17.03.2018 | 07:41
Историјски сусрет Трампа и Кима?!
Шведска ће бити срећна ако може да помогне у решењу проблема на Корејском полуострву, али је проналажење начина за напредовање на онима који су у то умешани, изјавила је министарка спољних послова и заменица председника владе Шведске Маргот Валстром.

- Верујемо у дијалог у политичком процесу. Ако будемо могли да искористимо нашу улогу и наше контакте како се надамо, искористићемо их у праве сврхе - рекла је Валстром новинарима, преноси Ројтерс.

Како агенција наводи, она је то рекла дан након што је министар спољних послова Северне Кореје Ри Јонг Хо стигао у Шведску на преговоре, изазивајући спекулације да његова посета може да постави основу за могући састанак између америчког председника Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна.

Севернокорејски министар спољних послова Ри Јонг Хо састао се са шведским премијером Стефаном Лофвеном у Стокхолму у петак, у склопу ретке дводневне посете.

Агенција АП наводи да је посета севернокорејског министра спољних послова Шведској изненађујући потез на који се може гледати као на први корак ка организовању састанка Трампа и Кима у тој скандинавској земљи.

Шведска има дипломатске односе са Северном Корејом од 1973. године и једна је од ретких западних земаља која има амбасаду у Пјонгјангу. Та земља пружа и конзуларне услуге САД у Северној Кореји, напомиње АП.

Шведски званичници, укључујући и премијера Стефана Левена, ранији су саопштили да је њихова земља вољна да помогне преговоре између САД и Северне Кореје.

Амерички председник Доналд Трамп пристао је да се са севернокорејским лидером Ким Џон Уном састане до маја.

Бела кућа је рекла да Северна Кореја мора да предузме "конкретне акције" како би се одржао састанак, а место и време засад нису одређени.

АП наводи да је било спекулација да је Шведска могуће место састанка Кима и Трампа, али да је вероватније да ће избор пасти на "село примирја" на јужнокорејској страни демилитаризоване зоне између две Кореје.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Багер

17.03.2018 12:20

Не знам шта би ту било историјски спектакуларно од њиховог сусрета,кловнови и један и други,шта се ту они питају?Замајавају народ нешто попут ријалитија,само да скрену пажњу са битнијих ствари у животу.

ОДГОВОРИТЕ