Istorijski susret Trampa i Kima?!

Švedska ima diplomatske odnose sa Severnom Korejom od 1973. godine i jedna je od retkih zapadnih zemalja koja ima ambasadu u Pjongjangu.

Svijet 17.03.2018 | 07:41
Istorijski susret Trampa i Kima?!
Švedska će biti srećna ako može da pomogne u rešenju problema na Korejskom poluostrvu, ali je pronalaženje načina za napredovanje na onima koji su u to umešani, izjavila je ministarka spoljnih poslova i zamenica predsednika vlade Švedske Margot Valstrom.

- Verujemo u dijalog u političkom procesu. Ako budemo mogli da iskoristimo našu ulogu i naše kontakte kako se nadamo, iskoristićemo ih u prave svrhe - rekla je Valstrom novinarima, prenosi Rojters.

Kako agencija navodi, ona je to rekla dan nakon što je ministar spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho stigao u Švedsku na pregovore, izazivajući spekulacije da njegova poseta može da postavi osnovu za mogući sastanak između američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Severnokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho sastao se sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom u Stokholmu u petak, u sklopu retke dvodnevne posete.

Agencija AP navodi da je poseta severnokorejskog ministra spoljnih poslova Švedskoj iznenađujući potez na koji se može gledati kao na prvi korak ka organizovanju sastanka Trampa i Kima u toj skandinavskoj zemlji.

Švedska ima diplomatske odnose sa Severnom Korejom od 1973. godine i jedna je od retkih zapadnih zemalja koja ima ambasadu u Pjongjangu. Ta zemlja pruža i konzularne usluge SAD u Severnoj Koreji, napominje AP.

Švedski zvaničnici, uključujući i premijera Stefana Levena, raniji su saopštili da je njihova zemlja voljna da pomogne pregovore između SAD i Severne Koreje.

Američki predsednik Donald Tramp pristao je da se sa severnokorejskim liderom Kim Džon Unom sastane do maja.

Bela kuća je rekla da Severna Koreja mora da preduzme "konkretne akcije" kako bi se održao sastanak, a mesto i vreme zasad nisu određeni.

AP navodi da je bilo spekulacija da je Švedska moguće mesto sastanka Kima i Trampa, ali da je verovatnije da će izbor pasti na "selo primirja" na južnokorejskoj strani demilitarizovane zone između dve Koreje.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Багер

17.03.2018 12:20

Не знам шта би ту било историјски спектакуларно од њиховог сусрета,кловнови и један и други,шта се ту они питају?Замајавају народ нешто попут ријалитија,само да скрену пажњу са битнијих ствари у животу.

ODGOVORITE