Очекује позитивне измјене у региону

Министар спољних послова Србије Ивица Дачића изјавио је у Сарајеву да је увјерен да ће Фонд за западни Балкан, кроз подршку конкретним пројектима, убрзо почети да доприноси позитивној измјени представе о региону у европским институцијама и земљама чланицама ЕУ.

Србија 16.03.2018 | 17:42
Очекује позитивне измјене у региону
Дачић је, на састанку Конференције министара иностраних послова Фонда за западни Балкан, истакао да Фонд данас представља један од најактивнијих елемената регионалне сарадње.

Он је оцијенио да ће овај фонд отворити пут сарадњи у области културе, научној и истраживачкој области, размјени младих и јачању одрживог развоја, као што су се и други европски региони удруживали и снажили сарадњу, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

"Не заборавимо да је Фонд за западни Балкан јединствени механизам сарадње у региону западног Балкана, који је у потпуности у надлежности министара спољних послова западног Балкана. То га чини нашим јединственим оруђем утицаја којим можемо да остваримо конкретне позитивне промене", истакао је Дачић.

Он је нагласио да је, након првог оснивачког састанка у септембру прошле године на Бледу, објављена нова стратегија Европске комисије према западном Балкану, која је додатно увјерила да овај пројекат представља пионирски подухват који приближава регион Европи, али и утиче на боље разумијевање и подстиче зближавање унутар западног Балкана.

Дачић каже да је Србија спремна да повећа годишњу контрибуцију за Фонд, како би га учинили још оперативнијим и значајнијим.

"Веома сам поносан што су организације цивилног друштва из Србије препознале могућности које Фонд за западни Балкан нуди, те предњаче са више од 80 понуђених пројеката током првог јавног позива за финансирање пројеката", рекао је Дачић.

Он је навео да ће бити постигнут консензус о важном питању удвостручавања контрибуција, како би био настављен развој Фонда током ове, али и наредних година.

"Не сметнимо с ума да ће се таква, заједничка одлука, показати веома важном за охрабривање донација трећих страна, пред Самит о западном Балкану у Лондону", истакао је Дачић. 

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дарко

16.03.2018 16:44

Нема напредка док ти дајес запаљиве изјаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.03.2018 18:46

Мени га је преко главе и њега и Вуцица само пале народ а Додика хускају ко цукицу

Name

Роја

16.03.2018 16:48

А Ста казе Црндак јел Опет било уцврсцивање сарадње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

16.03.2018 17:44

Учествује ли Русија финасијски у неком фонду или само прича приче?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

16.03.2018 18:04

Ма само шупље приче.