Očekuje pozitivne izmjene u regionu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačića izjavio je u Sarajevu da je uvjeren da će Fond za zapadni Balkan, kroz podršku konkretnim projektima, ubrzo početi da doprinosi pozitivnoj izmjeni predstave o regionu u evropskim institucijama i zemljama članicama EU.

Srbija 16.03.2018 | 17:42
Očekuje pozitivne izmjene u regionu
Dačić je, na sastanku Konferencije ministara inostranih poslova Fonda za zapadni Balkan, istakao da Fond danas predstavlja jedan od najaktivnijih elemenata regionalne saradnje.

On je ocijenio da će ovaj fond otvoriti put saradnji u oblasti kulture, naučnoj i istraživačkoj oblasti, razmjeni mladih i jačanju održivog razvoja, kao što su se i drugi evropski regioni udruživali i snažili saradnju, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Ne zaboravimo da je Fond za zapadni Balkan jedinstveni mehanizam saradnje u regionu zapadnog Balkana, koji je u potpunosti u nadležnosti ministara spoljnih poslova zapadnog Balkana. To ga čini našim jedinstvenim oruđem uticaja kojim možemo da ostvarimo konkretne pozitivne promene", istakao je Dačić.

On je naglasio da je, nakon prvog osnivačkog sastanka u septembru prošle godine na Bledu, objavljena nova strategija Evropske komisije prema zapadnom Balkanu, koja je dodatno uvjerila da ovaj projekat predstavlja pionirski poduhvat koji približava region Evropi, ali i utiče na bolje razumijevanje i podstiče zbližavanje unutar zapadnog Balkana.

Dačić kaže da je Srbija spremna da poveća godišnju kontribuciju za Fond, kako bi ga učinili još operativnijim i značajnijim.

"Veoma sam ponosan što su organizacije civilnog društva iz Srbije prepoznale mogućnosti koje Fond za zapadni Balkan nudi, te prednjače sa više od 80 ponuđenih projekata tokom prvog javnog poziva za finansiranje projekata", rekao je Dačić.

On je naveo da će biti postignut konsenzus o važnom pitanju udvostručavanja kontribucija, kako bi bio nastavljen razvoj Fonda tokom ove, ali i narednih godina.

"Ne smetnimo s uma da će se takva, zajednička odluka, pokazati veoma važnom za ohrabrivanje donacija trećih strana, pred Samit o zapadnom Balkanu u Londonu", istakao je Dačić. 

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Darko

16.03.2018 16:44

Nema napredka dok ti dajes zapaljive izjave.

ODGOVORITE
Name

Re

16.03.2018 18:46

Meni ga je preko glave i njega i Vucica samo pale narod a Dodika huskaju ko cukicu

Name

Roja

16.03.2018 16:48

A Sta kaze Crndak jel Opet bilo ucvrscivanje saradnje.

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

16.03.2018 17:44

Učestvuje li Rusija finasijski u nekom fondu ili samo priča priče?

ODGOVORITE
Name

Don

16.03.2018 18:04

Ma samo šuplje priče.