Шимуновић се предомислио, али сад је касно?!

Дефанзивац Селтика Јозо Шимуновић одустао је од играња за репрезентацију БиХ, међутим, према правилима ФИФА неће моћи поново да мијења спортско држављанство.

Фудбал 18.03.2018 | 14:00
Шимуновић се предомислио, али сад је касно?!
Некадашњи члан младе репрезентације Хрватске никада није заиграо за А селекцију „ватрених“ због чега је одлучио да промијенио спортско држављанство и заигра за БиХ.

Комисија ФИФА за статус играча прошле године одобрила је његов захтјев и он се након тога нашао у саставу тадашњег селектора БиХ Мехмеда Баждаревића.

Шимовићу је позив недавно уручио и актуелни селектор „змајева“ Роберт Просинечки, међутим дефанзивац Селтика одбио је да игра за БиХ.

"Не знам зашто се Шимуновић није одазвао, само ми је рекао да не жели играти за Босну и Херцеговину и то је то. Ако не осјећа потребу, онда нека и не игра. Никога нећу молити, уморан сам већ од мољења!", рекао је Просинечки прије неколико дана након што је саопштио списак играча за пријатељске утакмице против Бугарске и Сенегала.

Шимуновић се изгледа предомислио, можда надајући се да може да добије позив селектора Хрватске Златка Далића за одлазак на Свјетско првенство, међутим, према правилима ФИФА он неће поново моћи да мијења спортско држављанство.

Иако за БиХ није уписао нити један наступ, јер је остао на клупи у дуелима „змајева“ против Кипра и Гибралтара,  Шимуновић, који се изјаснио да не жели да игра за БиХ, не може да игра за неку другу селекцију.

У члану 8. правилника који је ФИФА усвојила 26. фебруара 2016. наводе се услови под којима играч може да мијења спортско држављанство и јасно стоји да играч може да га мијења САМО ЈЕДНОМ.

Пошто је Шимуновић прошле године поднио Комитету ФИФА за статус играча захтјев за промјену спортског држављанства који је потом усвојен, он више нема право да подноси такав захтјев.

То значи да је једина репрезентација за коју Шимуновић убудуће може да игра – БиХ.

Извор: мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

???

18.03.2018 18:07

Мислиш на двије столице сједити

ОДГОВОРИТЕ