Šimunović se predomislio, ali sad je kasno?!

Defanzivac Seltika Jozo Šimunović odustao je od igranja za reprezentaciju BiH, međutim, prema pravilima FIFA neće moći ponovo da mijenja sportsko državljanstvo.

Fudbal 18.03.2018 | 14:00
Šimunović se predomislio, ali sad je kasno?!
Nekadašnji član mlade reprezentacije Hrvatske nikada nije zaigrao za A selekciju „vatrenih“ zbog čega je odlučio da promijenio sportsko državljanstvo i zaigra za BiH.

Komisija FIFA za status igrača prošle godine odobrila je njegov zahtjev i on se nakon toga našao u sastavu tadašnjeg selektora BiH Mehmeda Baždarevića.

Šimoviću je poziv nedavno uručio i aktuelni selektor „zmajeva“ Robert Prosinečki, međutim defanzivac Seltika odbio je da igra za BiH.

"Ne znam zašto se Šimunović nije odazvao, samo mi je rekao da ne želi igrati za Bosnu i Hercegovinu i to je to. Ako ne osjeća potrebu, onda neka i ne igra. Nikoga neću moliti, umoran sam već od moljenja!", rekao je Prosinečki prije nekoliko dana nakon što je saopštio spisak igrača za prijateljske utakmice protiv Bugarske i Senegala.

Šimunović se izgleda predomislio, možda nadajući se da može da dobije poziv selektora Hrvatske Zlatka Dalića za odlazak na Svjetsko prvenstvo, međutim, prema pravilima FIFA on neće ponovo moći da mijenja sportsko državljanstvo.

Iako za BiH nije upisao niti jedan nastup, jer je ostao na klupi u duelima „zmajeva“ protiv Kipra i Gibraltara,  Šimunović, koji se izjasnio da ne želi da igra za BiH, ne može da igra za neku drugu selekciju.

U članu 8. pravilnika koji je FIFA usvojila 26. februara 2016. navode se uslovi pod kojima igrač može da mijenja sportsko državljanstvo i jasno stoji da igrač može da ga mijenja SAMO JEDNOM.

Pošto je Šimunović prošle godine podnio Komitetu FIFA za status igrača zahtjev za promjenu sportskog državljanstva koji je potom usvojen, on više nema pravo da podnosi takav zahtjev.

To znači da je jedina reprezentacija za koju Šimunović ubuduće može da igra – BiH.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

???

18.03.2018 18:07

Misliš na dvije stolice sjediti

ODGOVORITE