ЕЛ: Барса уништила Оли, славили Химки и Басконија!

Кува се у борби за плеј-оф : Пешићева Барса на +27 у Пиреју! После некомплетног 26. кола Евролиге ситуација у борби за плеј-оф додатно се закомпликовала.  Пешић и Барса уништили Олимпијакос. . . у Пиреју! Један од најбољих тимова Европе на свом паркету је убацио само 30 одсто шутева из игре. Химки славио у Тел Авиву и удаљио Макаби од четвртфинала.  Кари је Бог! Пиреј не памти овакву срамоту, Барса понизила Оли! Грци деценију и по нису доживели овакву бламажу. . . ! Басконија стигла Макаби! Звезда на две победе од деобе осмог места. . .

Кошарка 15.03.2018 | 23:14
ЕЛ: Барса уништила Оли, славили Химки и Басконија!
Кошаркаши Макабија поражени су у Тел Авиву од московског Химкија резултатом 94:91, у мечу 26. кола Евролиге.

Гости су водили током већег дела меча, али је Макаби у последњој деоници заиграо боље и виђена је права драма у финишу меча.

Ипак, домаћини нису успели да изненаде протвника и заслужено су славили у Тел Авиву.

Московљане је до 11. победе предводио Гил са 24 поена, Алексеј Швед је забележио дабл-дабл са 22 поена и 12 асистенција, док је нашСтефан Марковић уписао пет поена и пет асистенција.

У пораженом саставу истакао се Пјер Џексон са 25 поена и седам асистенција, 16 је додао Дешон Томас.

Барселона је у гостима убедљиво победила Олимпијакос са 90:63. Екипа из Пиреја је парирала противнику у првом полувремену, али су ’Блауграни’ одиграли одлично трећу четвртину и питање победника се није постављало.

Екипу Светислава Пешића предводио је Анте Томић са 19 поена и десет скокова, пратио га је Моерман са 17 поена и 13 ухваћених лопти, док су код Олимпијакоса Принтезис и Меклин уписали по 14 поена.

Барселона је до прошле недеље била у серији од пет евролигашких пораза, од тога два откако је на њену клупу сео Светислав Пешић.

Онда се десио преокрет. Црвена звезда је савладана резултатом 88:54, Реалу је очитана лекција у "Ел класику" играном у склопу домаћег првенства, а у четвртак је претпоследњи тим Евролиге уочи 26. кола, успео да декласира и Олимпијакос!

Спанулис, Принтезис и другови годинама су познати као "сурови" домаћини, ове сезоне су у Дворани мира и пријатељства имали само пораз од Панатинаикоса, али ово што им је урадила Барселона одавно нису искусили - 63:90 (17:22, 21:18, 14:23, 11:27)!

Пешић је затворио рекет и пустио Пирејце да шутирају, а они су то радили катастрофално. Завршили су меч са само 30 одсто погодака из игре, укључујући 6/30 за три поена.

На другој страни је настављен препород Анта Томића, који годинама није играо тако добро, а осим њега су још четворица играча гостујућег тима имала двоцифрен учинак.

Барса и Кари - то је ураган! Ако је било за очекивати да Црвена звезда онако страда у Блауграни и остане залеђена на минус 34, свакако се није могло ни претпоставити да ће Пешићева чета понизити црвено-беле на њиховом паркету као ретко ко пре њих. 

Барселона је вечерас уништила један од најславнијих европских тимова резултатом 90:63, смањила му шансе да остане други на табели, али то је после оваквог тријумфа заиста мало важно. Оно што мора да се истакне јесте лекција професора кошарке Светислава Пешића. Српски стручњак није само дигао Барсу из блата и поставио је на ноге, он је у нестварно кратком року од овог тима направио праву аждају. 

Олимпијакос се још некако и држао у првих 20 минута, на одмор је отишао са само минус два, али онда је кренула олуја у режији Каталонаца. За првих шест минута у трећој деоници домаћи су убацили три поена, а све до пред крај последње деонице гости су имали 23:3?! Питање победника ниједног се момента није постављало. Била је само дилеме да ли ће бити историјски пораз или ипак частан. Завршило се историјским неуспехом - 63:90. 

Да бисмо дошли до веће срамоте Олимпијакоса пред својим навијачима морали смо да закопамо све до 2004. године, када је Ефес Пилсен тукао црвено-беле са 110:59. 

И пазати сад: све ово Барса је Олију урадила без четворице врло важних играча - Адама Ханге, сјајног шутераВезенкова, Ракима Сандерса и свог најбољег "тешкаша" Серафана.

У победничком тиму блистао је Анте Томић с дабл дабл учинком - 19 поена и 10 скокова. Моерман је додао 17, Копонен 14, Ертел 13, Ориола 12... Код црвено-белих Џамел Меклин и Јоргос Принтезис убацили су по 14, а Спанулис 10. Наш Никола Милутинов провео је на паркету нешто више од 20 минута и за то време убацио четири поена, на шта је додао шест скокова... 

ОЛИМПИЈАКОС: Меклин 14 (12ск), Принтезис 14 (5ск), Спанулис 10 (5ас)... Милутинов 4 (6ск, 1блк)...

БАРСЕЛОНА: Томић 19 (10ск), Моерман 17 (13ск), Копонен 14, Ертел 13 (7ас), Ориола 12 (8ск)...



Ефес је у гостима поражен од Бросе Бамберга са 88:79, а то је била четврта победа немачког тима.

Дорел Рајт и Леон Радошевић са са по 15 поена били најефикаснији у победничком тиму, док је Августин Рубит уписао 14 поена и десет скокова. Српски играч Дејан Мусли меч је завршио са девет поена и две ухваћене лопте.

У екипи из Истанбула, Ерик Мекалум се истакао са 21 поеном, а наш Владимир Штимац је за 17 минута убацио 18 поена.

Бросе Бамберг и Ефес играли су практично ревијални меч, без икаквог значаја. Славили су домаћи са 88:79 (Митровић 2, Мусли 9 - Штимац 18), али зато је тежак пораз доживео Макаби, и то пред својом публиком. Химки је добио са 94:91 и тако омогућио Басконији да стигне Израелце. Сада нас очекује велика борба за место број осам до краја лигашког дела. Пјер Џексон убацио је 25 поена за домаће, а Ентони Гил 24 за госте. Швед је допринео победничком тиму са 22 коша...



У последњем мечу дана Басконија је декласирала екипу Жалгириса са 84:64.

Басконија је од почетка имала предност и како је меч одмицао тако је предност расла.

Црвена звезда после победе над Валенсијом има 11 тријумфа и 15 пораза, две мање од осмопласираног Макабија из Тел Авива, који има бољи међусобни скор у односу на нашег представника.

Нажалост, тиму са Малог Калемегдана на руку не иде ни распоред јер их чекају дуели са Панатинаикосом и московским ЦСКА у гостима, односно Фенербахчеом и мадридским Реалом код куће.

Тренд који је присутан већ прилично дуго - успон Басконије и тешкоће Макабија да се задржи на осмом месту - у овом колу је дошао можда и до преломне тачке.

Макаби је пред својим навијачима изгубио од Химкија 91:94, а Басконија код куће декласирала Жалгирис 84:64, чиме су се два конкурента за пласман у Топ 8 бодовно изједначила.

Шпански тим у преостала четири кола чак три утакмице игра као домаћин, док ће "понос Израела" три пута гостовати, укључујући меч Басконија - Макаби у 29. рунди.

Све то чини екипу Педра Мартинеза очигледним фаворитом за пролаз у наредну фазу такмичења, али сачекајмо...

Други узастопни пораз учиниће Жалгирисову борбу за четврто место и предност домаћег терена у четвртфиналу много тежом, а тријумф Басконије трку за осмо место суперзанимљивом. Шпанци су славили врло убедљиво (84:64), чиме су на најбољи начин искористили кикс Макабија код куће, те сада та два тима имају по 13 победа и исто толико пораза. Они свакако остају највећи фаворити за то преостало једно место у плеј-офу, али и наша Црвена звезда и даље има теоретске шансе, пошто за њима заостаје две победе. 

Чета Шарунаса Јасикевичијуса вечерас заиста није имала никакве шансе у Баскији. Прву четвртину домаћи су добили са 27:19, до полувремена су имали плус десет (43:33), а пред последњу деоницу све је било решено - 67:45. Басконија је убацила девет тројки више од Литванаца и имала доста бољи проценат за два (58:45 одсто). Када се све то сабере овакав исход и не треба да чуди. 

Најбољи у победничком саставу био је Џејсон Грејнџер са 20 поена. Он је убацио пет тројки из седам покушаја, а располкожен у шуту ван линије 6.75 био је и Мет Џенинг - 4/8 - који је меч завршио са 12 кошева, попут Војтмана. Венсан Поирије додао 15. Пенгос са 12 и Васа Мицић са 11 кошева били су најефикаснији код гостију.

Преостали мечеви:

Црвена звезда – Валенсија 106:90
Бамберг – Ефес 88:79
Олимпијакос – Барселона 63:90
Макаби – Химки 91:94
Басконија – Жалгирис 84:64

петак:
18:45 Фенербахче – ЦСКА
21:00 Уникаха – Панатинаикос

уторак:
Армани – Реал Мадрид 77:88

ТАБЕЛА: ЦСКА 20-5, Фенербахче 18-7, Олимпијакос 18-8, Реал 16-10, Химки 15-11, Жалгирис 15-11, Панатинаикос 14-11, Басконија 13-13 (плеј-оф), Макаби 13-13, Звезда 11-15, Уникаха 10-15, Бамберг 10-16, Барселона 9-17, Валенсија 9-17, Армани 9-17, Ефес 6-20.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар