EL: Barsa uništila Oli, slavili Himki i Baskonija!

Kuva se u borbi za plej-of : Pešićeva Barsa na +27 u Pireju! Posle nekompletnog 26. kola Evrolige situacija u borbi za plej-of dodatno se zakomplikovala.  Pešić i Barsa uništili Olimpijakos. . . u Pireju! Jedan od najboljih timova Evrope na svom parketu je ubacio samo 30 odsto šuteva iz igre. Himki slavio u Tel Avivu i udaljio Makabi od četvrtfinala.  Kari je Bog! Pirej ne pamti ovakvu sramotu, Barsa ponizila Oli! Grci deceniju i po nisu doživeli ovakvu blamažu. . . ! Baskonija stigla Makabi! Zvezda na dve pobede od deobe osmog mesta. . .

Košarka 15.03.2018 | 23:14
EL: Barsa uništila Oli, slavili Himki i Baskonija!
Košarkaši Makabija poraženi su u Tel Avivu od moskovskog Himkija rezultatom 94:91, u meču 26. kola Evrolige.

Gosti su vodili tokom većeg dela meča, ali je Makabi u poslednjoj deonici zaigrao bolje i viđena je prava drama u finišu meča.

Ipak, domaćini nisu uspeli da iznenade protvnika i zasluženo su slavili u Tel Avivu.

Moskovljane je do 11. pobede predvodio Gil sa 24 poena, Aleksej Šved je zabeležio dabl-dabl sa 22 poena i 12 asistencija, dok je našStefan Marković upisao pet poena i pet asistencija.

U poraženom sastavu istakao se Pjer Džekson sa 25 poena i sedam asistencija, 16 je dodao Dešon Tomas.

Barselona je u gostima ubedljivo pobedila Olimpijakos sa 90:63. Ekipa iz Pireja je parirala protivniku u prvom poluvremenu, ali su ’Blaugrani’ odigrali odlično treću četvrtinu i pitanje pobednika se nije postavljalo.

Ekipu Svetislava Pešića predvodio je Ante Tomić sa 19 poena i deset skokova, pratio ga je Moerman sa 17 poena i 13 uhvaćenih lopti, dok su kod Olimpijakosa Printezis i Meklin upisali po 14 poena.

Barselona je do prošle nedelje bila u seriji od pet evroligaških poraza, od toga dva otkako je na njenu klupu seo Svetislav Pešić.

Onda se desio preokret. Crvena zvezda je savladana rezultatom 88:54, Realu je očitana lekcija u "El klasiku" igranom u sklopu domaćeg prvenstva, a u četvrtak je pretposlednji tim Evrolige uoči 26. kola, uspeo da deklasira i Olimpijakos!

Spanulis, Printezis i drugovi godinama su poznati kao "surovi" domaćini, ove sezone su u Dvorani mira i prijateljstva imali samo poraz od Panatinaikosa, ali ovo što im je uradila Barselona odavno nisu iskusili - 63:90 (17:22, 21:18, 14:23, 11:27)!

Pešić je zatvorio reket i pustio Pirejce da šutiraju, a oni su to radili katastrofalno. Završili su meč sa samo 30 odsto pogodaka iz igre, uključujući 6/30 za tri poena.

Na drugoj strani je nastavljen preporod Anta Tomića, koji godinama nije igrao tako dobro, a osim njega su još četvorica igrača gostujućeg tima imala dvocifren učinak.

Barsa i Kari - to je uragan! Ako je bilo za očekivati da Crvena zvezda onako strada u Blaugrani i ostane zaleđena na minus 34, svakako se nije moglo ni pretpostaviti da će Pešićeva četa poniziti crveno-bele na njihovom parketu kao retko ko pre njih. 

Barselona je večeras uništila jedan od najslavnijih evropskih timova rezultatom 90:63, smanjila mu šanse da ostane drugi na tabeli, ali to je posle ovakvog trijumfa zaista malo važno. Ono što mora da se istakne jeste lekcija profesora košarke Svetislava Pešića. Srpski stručnjak nije samo digao Barsu iz blata i postavio je na noge, on je u nestvarno kratkom roku od ovog tima napravio pravu aždaju. 

Olimpijakos se još nekako i držao u prvih 20 minuta, na odmor je otišao sa samo minus dva, ali onda je krenula oluja u režiji Katalonaca. Za prvih šest minuta u trećoj deonici domaći su ubacili tri poena, a sve do pred kraj poslednje deonice gosti su imali 23:3?! Pitanje pobednika nijednog se momenta nije postavljalo. Bila je samo dileme da li će biti istorijski poraz ili ipak častan. Završilo se istorijskim neuspehom - 63:90. 

Da bismo došli do veće sramote Olimpijakosa pred svojim navijačima morali smo da zakopamo sve do 2004. godine, kada je Efes Pilsen tukao crveno-bele sa 110:59. 

I pazati sad: sve ovo Barsa je Oliju uradila bez četvorice vrlo važnih igrača - Adama Hange, sjajnog šuteraVezenkova, Rakima Sandersa i svog najboljeg "teškaša" Serafana.

U pobedničkom timu blistao je Ante Tomić s dabl dabl učinkom - 19 poena i 10 skokova. Moerman je dodao 17, Koponen 14, Ertel 13, Oriola 12... Kod crveno-belih Džamel Meklin i Jorgos Printezis ubacili su po 14, a Spanulis 10. Naš Nikola Milutinov proveo je na parketu nešto više od 20 minuta i za to vreme ubacio četiri poena, na šta je dodao šest skokova... 

OLIMPIJAKOS: Meklin 14 (12sk), Printezis 14 (5sk), Spanulis 10 (5as)... Milutinov 4 (6sk, 1blk)...

BARSELONA: Tomić 19 (10sk), Moerman 17 (13sk), Koponen 14, Ertel 13 (7as), Oriola 12 (8sk)...



Efes je u gostima poražen od Brose Bamberga sa 88:79, a to je bila četvrta pobeda nemačkog tima.

Dorel Rajt i Leon Radošević sa sa po 15 poena bili najefikasniji u pobedničkom timu, dok je Avgustin Rubit upisao 14 poena i deset skokova. Srpski igrač Dejan Musli meč je završio sa devet poena i dve uhvaćene lopte.

U ekipi iz Istanbula, Erik Mekalum se istakao sa 21 poenom, a naš Vladimir Štimac je za 17 minuta ubacio 18 poena.

Brose Bamberg i Efes igrali su praktično revijalni meč, bez ikakvog značaja. Slavili su domaći sa 88:79 (Mitrović 2, Musli 9 - Štimac 18), ali zato je težak poraz doživeo Makabi, i to pred svojom publikom. Himki je dobio sa 94:91 i tako omogućio Baskoniji da stigne Izraelce. Sada nas očekuje velika borba za mesto broj osam do kraja ligaškog dela. Pjer Džekson ubacio je 25 poena za domaće, a Entoni Gil 24 za goste. Šved je doprineo pobedničkom timu sa 22 koša...



U poslednjem meču dana Baskonija je deklasirala ekipu Žalgirisa sa 84:64.

Baskonija je od početka imala prednost i kako je meč odmicao tako je prednost rasla.

Crvena zvezda posle pobede nad Valensijom ima 11 trijumfa i 15 poraza, dve manje od osmoplasiranog Makabija iz Tel Aviva, koji ima bolji međusobni skor u odnosu na našeg predstavnika.

Nažalost, timu sa Malog Kalemegdana na ruku ne ide ni raspored jer ih čekaju dueli sa Panatinaikosom i moskovskim CSKA u gostima, odnosno Fenerbahčeom i madridskim Realom kod kuće.

Trend koji je prisutan već prilično dugo - uspon Baskonije i teškoće Makabija da se zadrži na osmom mestu - u ovom kolu je došao možda i do prelomne tačke.

Makabi je pred svojim navijačima izgubio od Himkija 91:94, a Baskonija kod kuće deklasirala Žalgiris 84:64, čime su se dva konkurenta za plasman u Top 8 bodovno izjednačila.

Španski tim u preostala četiri kola čak tri utakmice igra kao domaćin, dok će "ponos Izraela" tri puta gostovati, uključujući meč Baskonija - Makabi u 29. rundi.

Sve to čini ekipu Pedra Martineza očiglednim favoritom za prolaz u narednu fazu takmičenja, ali sačekajmo...

Drugi uzastopni poraz učiniće Žalgirisovu borbu za četvrto mesto i prednost domaćeg terena u četvrtfinalu mnogo težom, a trijumf Baskonije trku za osmo mesto superzanimljivom. Španci su slavili vrlo ubedljivo (84:64), čime su na najbolji način iskoristili kiks Makabija kod kuće, te sada ta dva tima imaju po 13 pobeda i isto toliko poraza. Oni svakako ostaju najveći favoriti za to preostalo jedno mesto u plej-ofu, ali i naša Crvena zvezda i dalje ima teoretske šanse, pošto za njima zaostaje dve pobede. 

Četa Šarunasa Jasikevičijusa večeras zaista nije imala nikakve šanse u Baskiji. Prvu četvrtinu domaći su dobili sa 27:19, do poluvremena su imali plus deset (43:33), a pred poslednju deonicu sve je bilo rešeno - 67:45. Baskonija je ubacila devet trojki više od Litvanaca i imala dosta bolji procenat za dva (58:45 odsto). Kada se sve to sabere ovakav ishod i ne treba da čudi. 

Najbolji u pobedničkom sastavu bio je Džejson Grejndžer sa 20 poena. On je ubacio pet trojki iz sedam pokušaja, a raspolkožen u šutu van linije 6.75 bio je i Met Džening - 4/8 - koji je meč završio sa 12 koševa, poput Vojtmana. Vensan Poirije dodao 15. Pengos sa 12 i Vasa Micić sa 11 koševa bili su najefikasniji kod gostiju.

Preostali mečevi:

Crvena zvezda – Valensija 106:90
Bamberg – Efes 88:79
Olimpijakos – Barselona 63:90
Makabi – Himki 91:94
Baskonija – Žalgiris 84:64

petak:
18:45 Fenerbahče – CSKA
21:00 Unikaha – Panatinaikos

utorak:
Armani – Real Madrid 77:88

TABELA: CSKA 20-5, Fenerbahče 18-7, Olimpijakos 18-8, Real 16-10, Himki 15-11, Žalgiris 15-11, Panatinaikos 14-11, Baskonija 13-13 (plej-of), Makabi 13-13, Zvezda 11-15, Unikaha 10-15, Bamberg 10-16, Barselona 9-17, Valensija 9-17, Armani 9-17, Efes 6-20.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar