ЛЕ: Лајпциг, Марсеј и Лацио прошли, продужеци у Плзењу!

Поред Атлетико Мадрида пласман у четвртфинале Лиге Европе обезбедили су Лацио, Марсеј и Лајпциг, а такмичење су завршили Динамо Кијев, Атлетик Билбао и Зенит.  Ћудљиве главе Марсеља: Никад не знаш кад неће, али кад хоће - раде то са стилом! И друга победа над Атлетиком из Билбаа.  Пљујте га колико хоћете, разјарени Бик пише историју! Лајпциг преко Зенита из Санкт Петербурга и ремија (1:1) стигао до четвртфинала Лиге Европе.  Ово је прави Лацио! Час фудбала у Кијеву без Сергеја! Одлично издање Римљана за четвртфинале Лиге Европе.

Фудбал 15.03.2018 | 21:30
ЛЕ: Лајпциг, Марсеј и Лацио прошли, продужеци у Плзењу!
Лацио, Олимпик Марсеј и РБ Лајпциг прикључили су се Атлетику из Мадрида у четвртфиналу Лиге Европе. "Небескоплави" су успешно завршили гостовање на Олимпијском стадиону у Кијеву, Марсеј је био бољи од Атлетика у Билбау, док је Лајпциг после 90 минута паклене борбе у Санкт Петербургу стигао међу осам најбољих у масовнијем УЕФА клупском такмичењу.

У Плзењу се играју продужеци и суперзанимљив меч између Викторије и Спортинга. Чеси дају голове, а Португалци нападају и промашују...

Марсеј после 3:1 на Велодрому није имао озбиљно тежак посао у Билбау. Олимпик је победио и у Шпанији 2:1, а практично све је било решено већ у првом делу, када је Димитри Паје постигао гол за Французе.

Окампос је у 52. повисио на 2:0, да би Вилијамс постигао једини гол за Билбао, што ће за навијаче Атлетика бити слаба утеха. Домаћин је утакмицу завршио с играчем мање, јер је Ариц Адуриц у 76. минуту добио други жути картон.

Биле су то ране деведесете године прошлог века, Олимпик из Марсеља је био један од клубова који је сејао страх широм Европе. Па је био онај скандал са Бернаром Тапијем, дуго је требало клубу да се врати, али никада више то није био онај тим. Није ни сада, али ове сезоне, после једно пет разочаравајућих година, Марсељ поново обећава. Зна се шта у Европи значи Сан Мамес. И већи су стадион у Билбао напуштали посрамљени. Не и Олимпик, који је послесигурних 3:1 на Велодрому и дефинитивно потврдио да је квалитетнији тим од Атлетика - 2:1 и у реваншу у Баскији.

И опет исти тандем у улози егзекутора: Димитри Паје и Лукас Окампос. Капитен француског тима је навозао малтене комплетну последњу линију Атлетика пре но што је навукао Лекуеа да га обори и скриви једанаестерац после којег је било јасно да Атлетик неће направити сензационални повратак.

Паје није желео ништа да ризикује. Сам је извео најстрожу казну, па је већ тада било јасно да ће Олимпик међу осам најбољих у Лиги Европе. Шест година пошто су били међу осам најбољих у Европи када их је у Лиги шампиона зауставио Бајерн.

Чак и оне теоретске шансе шпанског представника нестале су већ почетком другог полувремена. Лукас Окампос, двоструки срелац из првог меча, лако се поред двојице чувара изборио за позицију за шут и прецизним ударцем са ивице шеснаестерца и други пут приморао Јага Ерерина на капитулацију.

Истини за вољу, комбиновао је тренер Атлетика Хозе Анхел Зиганда, као да ни сам није веровао у преокрет. Оставио је на клупи неколико стандардних првотимаца, додуше, на терен је послао Арица Адуриза и Ињакија Вилијамса који су у 74. минуту креирали утешни гол за Баске.

На крају ипак утисак да је Олимпик више него заслужено отишао у четвртфинале. Био је јачи, бржи, лукавији, пре свега луциднији. Уосталом, такав и јесте тим Раула Гарсије. Са Димитријем Пајеом, Лукасом Окампосом, Костасом Митроглуом… Све ћудљивим главама, никад не знаш кад ће да устану на леву ногу.

Али кад им се игра, раде то доста добро. Нису фаворити за одлазак на сам трон, нико то није осим Атлетика. Али нико не би требало да се изненади ако тамо негде у мају у Лиону баш Олимпик из Марсеља буде преко пута Јорганџија. Било би то наслађе. Освојити европски трофеј на буњишту имењака и великог ривала из Лиге 1.

Лацио је после не тако сјајног издања у Риму (2:2), много бољи био у Кијеву, где је победио 2:0 и пласирао се у четвртфинале. Стрелци за "небескоплаве" били су Лукас Леива у 23 и на Најџел де Вриј у 83. минуту.

Успео је Динамо са два велемајсторска потеза у Риму да се провуче без пораза и избори реми са головима против лација. Али капитал голова у гостима му ништа није значио вечерас у реваншу јер је присуствовао часу фудбалу. Лацијали су очитали лекцију Украјинцима у Кијеву и победом од 2:0 која је требало да буде и много убедљивија, обезбедили пласман у четвртфинале Лиге Европе.

Феноменално је Лацио играо вечерас! И то без најбољег играча Сергеја Милинковића Савића. Симоне Инзагије одржао тактички час колеги Хацкевичу. Лацио је већ после првог полувремена заслужио да води 3:0, али било је само 1:0. После корнера Луис Алберта је Лукас Леива погодио главом, а две сјајне шансе је пропустио Ћиро Имобиле. Динамо се није видео на терену...

Наставио је Лацио немилосрдно да гази Украјинце и у другом полувремену. Ређале су се шансе пред голом домаћег тима и коначно је још једна лопта завршила у мрежи. Опет корнер, опет центаршут Луиса Алберта али овога пута је стрелац Де Фрај. За крај свих Динамових нада...

Лацио је одиграо једну од утакмица сезоне, Инзаги показао да израста у озбиљног тренера, а екипа да може и када нема Милинковић Савића и када не иде Имобилеа...

Драматично је било у Санкт Петербургу.

Зенит је свим силама покушавао да избори продужетке, али је остало 1:1 и Ред Бул Лајпциг је успео после 2:1 у Немачкој да прође у наредну рунду Лиге Европе.

Гости су повели голом Аугустима у 22, да би у последњем минуту првог дела изједначио Себастијан Дриуси. Бранислав Ивановић је одиграо свих 90 минута за руски састав.

Могу да их мрзе колико хоће, Бикови из Лајпцига иду по први трофеј!

Један од најмлађих учесника Лиге Европе и тим који је сигурно најомраженији у Немачкој, остварио је вечерас историјски успех - пласман у четвртфинале. У дебитантској сезони на међународној сцени млади тим Ралфа Хасенхутла стигао је до завршнице у којој ће се наћи у високом друштву. Можда не гламурозном као што је то пошло за ногом Севиљи или Роми, али је друштво Атлетика из Мадрида, Лација, Арсенала и осталих свакако за респект.

Што је најважније, Лајпциг је повратио достојанство немачком фудбалу и ремијем на руском фронту са врло добрим Зенитом (1:1) укупним резултатом 3:2 прошао у наредну рунду. Почело је као из снова за госте, капитен Орбан је у првом дуелу повредио и избацио из игре Кокорина, а већ после 20-ак минута брзоноги Тимо Вернер је проиграо неухватљивог Огустана, а Француз извртео голмана Лунева иСмољникова и рутински погодио за 0:1.

Тренутак који није деморалисао домаћина, јер се и пре утакмице знало да Зенит мора да постигне два гола. И могао је лако да се врати у меч да голман гостију Гулачи маестрално није зауставио покушаје Паредса (26') и Ригонија у самом финишу првог полувремена. Ипак, неколико секунди пре одласка на одмор Себастијан Дријуси је маестрално ухватио волеј после центаршута Кришита и поравнао на 1:1. Гол који је вратио наду Зениту и Роберту Манчинију.

Међутим, одлазак на одмор као да је укочио Зенит. Дуго је домаћин покушавао да дође до лопте, што је било немогуће пошто ју је у редовима гостију Наби Кеита држао као да је његова. Нови фудбалер Ливерпула показао је вечерас зашто ће бити велико појачање за Премијер лигу, а његова игра на средини поприлично је нервирала и играче и навијаче Зенита који му ништа нису могли.

Лајпциг је био бољи, али Тимо Вернер није искористио две топ шансе да заврши читав посао. Прво је промашио зицер у 51. минуту, касније у 82. после прекршаја Словенца Мевље и пенал (сјајна одбрана голманаЛунева), али се то ипак није осветило гостима. Једноставно, Зенит је био лош у том другом делу, безКокорина у шпицу није имао шансе да озбиљније запрети, а једино што су урадили био је гол Заболотњег који је оправдано поништен због офсајда у 68. минуту.

Брума је у надокнади промашио још једну добру шансу у контри за Лајпциг, али је тај детаљ био почетак славља за госте који су остварили велики успех. Пласман у четвртфинале највећи је успех клуба који постоји тек од 2009. године, а ако још и Салцбург успе нешто касније да елиминише Борусију из Дортмунда имаћемо два Ред Булова клуба у завршници Лиге Европе, што би могло да баци сенку на "регуларност" такмичења.

Драматично је у Плзењу, где се играју продужеци. Спортинг је у судијској надокнади промашио пенал. Катастрофално је шутирао Бас Дост.

ЛИГА ЕВРОПЕ ОСМИНА ФИНАЛА:

Локомотива Москва - Атлетико Мадрид 1:5 (1:1), први меч 0:3
/Рибус 20 - Кореа 16, Саул 47, Торес 65, 70п, Гризман 85/

Билбао - Марсеј 1:2 (0:1), први меч 1:3
/Вилијамс 74 - Паје 38, Окампос 52/

Динамо Кијев - Лацио 0:2 (0:1), први меч 2:2
/Леива 23, Вриј 83/

Плзењ - Спортинг 2:0*** (1:0), први меч 0:2
/Бакош 6, 64/

Зенит - Лајпциг 1:1 (1:1), први меч 1:2
/ Дриуси 45 - Аугустин 22/

Арсенал - Милан 21.05, први меч 2:0
Лион - ЦСКА Москва 21.05, први меч 1:0
Салцбург - Борусија Дортмунд 21.05, први меч 2:1

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар