LE: Lajpcig, Marsej i Lacio prošli, produžeci u Plzenju!

Pored Atletiko Madrida plasman u četvrtfinale Lige Evrope obezbedili su Lacio, Marsej i Lajpcig, a takmičenje su završili Dinamo Kijev, Atletik Bilbao i Zenit.  Ćudljive glave Marselja: Nikad ne znaš kad neće, ali kad hoće - rade to sa stilom! I druga pobeda nad Atletikom iz Bilbaa.  Pljujte ga koliko hoćete, razjareni Bik piše istoriju! Lajpcig preko Zenita iz Sankt Peterburga i remija (1:1) stigao do četvrtfinala Lige Evrope.  Ovo je pravi Lacio! Čas fudbala u Kijevu bez Sergeja! Odlično izdanje Rimljana za četvrtfinale Lige Evrope.

Fudbal 15.03.2018 | 21:30
LE: Lajpcig, Marsej i Lacio prošli, produžeci u Plzenju!
Lacio, Olimpik Marsej i RB Lajpcig priključili su se Atletiku iz Madrida u četvrtfinalu Lige Evrope. "Nebeskoplavi" su uspešno završili gostovanje na Olimpijskom stadionu u Kijevu, Marsej je bio bolji od Atletika u Bilbau, dok je Lajpcig posle 90 minuta paklene borbe u Sankt Peterburgu stigao među osam najboljih u masovnijem UEFA klupskom takmičenju.

U Plzenju se igraju produžeci i superzanimljiv meč između Viktorije i Sportinga. Česi daju golove, a Portugalci napadaju i promašuju...

Marsej posle 3:1 na Velodromu nije imao ozbiljno težak posao u Bilbau. Olimpik je pobedio i u Španiji 2:1, a praktično sve je bilo rešeno već u prvom delu, kada je Dimitri Paje postigao gol za Francuze.

Okampos je u 52. povisio na 2:0, da bi Vilijams postigao jedini gol za Bilbao, što će za navijače Atletika biti slaba uteha. Domaćin je utakmicu završio s igračem manje, jer je Aric Aduric u 76. minutu dobio drugi žuti karton.

Bile su to rane devedesete godine prošlog veka, Olimpik iz Marselja je bio jedan od klubova koji je sejao strah širom Evrope. Pa je bio onaj skandal sa Bernarom Tapijem, dugo je trebalo klubu da se vrati, ali nikada više to nije bio onaj tim. Nije ni sada, ali ove sezone, posle jedno pet razočaravajućih godina, Marselj ponovo obećava. Zna se šta u Evropi znači San Mames. I veći su stadion u Bilbao napuštali posramljeni. Ne i Olimpik, koji je poslesigurnih 3:1 na Velodromu i definitivno potvrdio da je kvalitetniji tim od Atletika - 2:1 i u revanšu u Baskiji.

I opet isti tandem u ulozi egzekutora: Dimitri Paje i Lukas Okampos. Kapiten francuskog tima je navozao maltene kompletnu poslednju liniju Atletika pre no što je navukao Lekuea da ga obori i skrivi jedanaesterac posle kojeg je bilo jasno da Atletik neće napraviti senzacionalni povratak.

Paje nije želeo ništa da rizikuje. Sam je izveo najstrožu kaznu, pa je već tada bilo jasno da će Olimpik među osam najboljih u Ligi Evrope. Šest godina pošto su bili među osam najboljih u Evropi kada ih je u Ligi šampiona zaustavio Bajern.

Čak i one teoretske šanse španskog predstavnika nestale su već početkom drugog poluvremena. Lukas Okampos, dvostruki srelac iz prvog meča, lako se pored dvojice čuvara izborio za poziciju za šut i preciznim udarcem sa ivice šesnaesterca i drugi put primorao Jaga Ererina na kapitulaciju.

Istini za volju, kombinovao je trener Atletika Hoze Anhel Ziganda, kao da ni sam nije verovao u preokret. Ostavio je na klupi nekoliko standardnih prvotimaca, doduše, na teren je poslao Arica Aduriza i Injakija Vilijamsa koji su u 74. minutu kreirali utešni gol za Baske.

Na kraju ipak utisak da je Olimpik više nego zasluženo otišao u četvrtfinale. Bio je jači, brži, lukaviji, pre svega lucidniji. Uostalom, takav i jeste tim Raula Garsije. Sa Dimitrijem Pajeom, Lukasom Okamposom, Kostasom Mitrogluom… Sve ćudljivim glavama, nikad ne znaš kad će da ustanu na levu nogu.

Ali kad im se igra, rade to dosta dobro. Nisu favoriti za odlazak na sam tron, niko to nije osim Atletika. Ali niko ne bi trebalo da se iznenadi ako tamo negde u maju u Lionu baš Olimpik iz Marselja bude preko puta Jorgandžija. Bilo bi to naslađe. Osvojiti evropski trofej na bunjištu imenjaka i velikog rivala iz Lige 1.

Lacio je posle ne tako sjajnog izdanja u Rimu (2:2), mnogo bolji bio u Kijevu, gde je pobedio 2:0 i plasirao se u četvrtfinale. Strelci za "nebeskoplave" bili su Lukas Leiva u 23 i na Najdžel de Vrij u 83. minutu.

Uspeo je Dinamo sa dva velemajstorska poteza u Rimu da se provuče bez poraza i izbori remi sa golovima protiv lacija. Ali kapital golova u gostima mu ništa nije značio večeras u revanšu jer je prisustvovao času fudbalu. Lacijali su očitali lekciju Ukrajincima u Kijevu i pobedom od 2:0 koja je trebalo da bude i mnogo ubedljivija, obezbedili plasman u četvrtfinale Lige Evrope.

Fenomenalno je Lacio igrao večeras! I to bez najboljeg igrača Sergeja Milinkovića Savića. Simone Inzagije održao taktički čas kolegi Hackeviču. Lacio je već posle prvog poluvremena zaslužio da vodi 3:0, ali bilo je samo 1:0. Posle kornera Luis Alberta je Lukas Leiva pogodio glavom, a dve sjajne šanse je propustio Ćiro Imobile. Dinamo se nije video na terenu...

Nastavio je Lacio nemilosrdno da gazi Ukrajince i u drugom poluvremenu. Ređale su se šanse pred golom domaćeg tima i konačno je još jedna lopta završila u mreži. Opet korner, opet centaršut Luisa Alberta ali ovoga puta je strelac De Fraj. Za kraj svih Dinamovih nada...

Lacio je odigrao jednu od utakmica sezone, Inzagi pokazao da izrasta u ozbiljnog trenera, a ekipa da može i kada nema Milinković Savića i kada ne ide Imobilea...

Dramatično je bilo u Sankt Peterburgu.

Zenit je svim silama pokušavao da izbori produžetke, ali je ostalo 1:1 i Red Bul Lajpcig je uspeo posle 2:1 u Nemačkoj da prođe u narednu rundu Lige Evrope.

Gosti su poveli golom Augustima u 22, da bi u poslednjem minutu prvog dela izjednačio Sebastijan Driusi. Branislav Ivanović je odigrao svih 90 minuta za ruski sastav.

Mogu da ih mrze koliko hoće, Bikovi iz Lajpciga idu po prvi trofej!

Jedan od najmlađih učesnika Lige Evrope i tim koji je sigurno najomraženiji u Nemačkoj, ostvario je večeras istorijski uspeh - plasman u četvrtfinale. U debitantskoj sezoni na međunarodnoj sceni mladi tim Ralfa Hasenhutla stigao je do završnice u kojoj će se naći u visokom društvu. Možda ne glamuroznom kao što je to pošlo za nogom Sevilji ili Romi, ali je društvo Atletika iz Madrida, Lacija, Arsenala i ostalih svakako za respekt.

Što je najvažnije, Lajpcig je povratio dostojanstvo nemačkom fudbalu i remijem na ruskom frontu sa vrlo dobrim Zenitom (1:1) ukupnim rezultatom 3:2 prošao u narednu rundu. Počelo je kao iz snova za goste, kapiten Orban je u prvom duelu povredio i izbacio iz igre Kokorina, a već posle 20-ak minuta brzonogi Timo Verner je proigrao neuhvatljivog Ogustana, a Francuz izvrteo golmana Luneva iSmoljnikova i rutinski pogodio za 0:1.

Trenutak koji nije demoralisao domaćina, jer se i pre utakmice znalo da Zenit mora da postigne dva gola. I mogao je lako da se vrati u meč da golman gostiju Gulači maestralno nije zaustavio pokušaje Paredsa (26') i Rigonija u samom finišu prvog poluvremena. Ipak, nekoliko sekundi pre odlaska na odmor Sebastijan Drijusi je maestralno uhvatio volej posle centaršuta Krišita i poravnao na 1:1. Gol koji je vratio nadu Zenitu i Robertu Mančiniju.

Međutim, odlazak na odmor kao da je ukočio Zenit. Dugo je domaćin pokušavao da dođe do lopte, što je bilo nemoguće pošto ju je u redovima gostiju Nabi Keita držao kao da je njegova. Novi fudbaler Liverpula pokazao je večeras zašto će biti veliko pojačanje za Premijer ligu, a njegova igra na sredini poprilično je nervirala i igrače i navijače Zenita koji mu ništa nisu mogli.

Lajpcig je bio bolji, ali Timo Verner nije iskoristio dve top šanse da završi čitav posao. Prvo je promašio zicer u 51. minutu, kasnije u 82. posle prekršaja Slovenca Mevlje i penal (sjajna odbrana golmanaLuneva), ali se to ipak nije osvetilo gostima. Jednostavno, Zenit je bio loš u tom drugom delu, bezKokorina u špicu nije imao šanse da ozbiljnije zapreti, a jedino što su uradili bio je gol Zabolotnjeg koji je opravdano poništen zbog ofsajda u 68. minutu.

Bruma je u nadoknadi promašio još jednu dobru šansu u kontri za Lajpcig, ali je taj detalj bio početak slavlja za goste koji su ostvarili veliki uspeh. Plasman u četvrtfinale najveći je uspeh kluba koji postoji tek od 2009. godine, a ako još i Salcburg uspe nešto kasnije da eliminiše Borusiju iz Dortmunda imaćemo dva Red Bulova kluba u završnici Lige Evrope, što bi moglo da baci senku na "regularnost" takmičenja.

Dramatično je u Plzenju, gde se igraju produžeci. Sporting je u sudijskoj nadoknadi promašio penal. Katastrofalno je šutirao Bas Dost.

LIGA EVROPE OSMINA FINALA:

Lokomotiva Moskva - Atletiko Madrid 1:5 (1:1), prvi meč 0:3
/Ribus 20 - Korea 16, Saul 47, Tores 65, 70p, Grizman 85/

Bilbao - Marsej 1:2 (0:1), prvi meč 1:3
/Vilijams 74 - Paje 38, Okampos 52/

Dinamo Kijev - Lacio 0:2 (0:1), prvi meč 2:2
/Leiva 23, Vrij 83/

Plzenj - Sporting 2:0*** (1:0), prvi meč 0:2
/Bakoš 6, 64/

Zenit - Lajpcig 1:1 (1:1), prvi meč 1:2
/ Driusi 45 - Augustin 22/

Arsenal - Milan 21.05, prvi meč 2:0
Lion - CSKA Moskva 21.05, prvi meč 1:0
Salcburg - Borusija Dortmund 21.05, prvi meč 2:1

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar