Штопер који је измалтретирао Лукакуа је хит сезоне!

Цена смешна, у реду стоје Реал, Барса, Енглези. . .  Имамо једну од звезда прелазног рока!

Фудбал 16.03.2018 | 19:00
Штопер који је измалтретирао Лукакуа је хит сезоне!
Криза је штопера у светском фудбалу и зато играчи попут Лапорта, Ван Дајка, Бонућија коштају право богатство. И зато сваки занимљив штопер који се појави изазива праву хистерију међу купцима. Ове сезоне је цена вртоглаво скочила младим штоперима попут Шкринијара, Ромањолија, Де Лихта, Умтитија... Али за њих се и до ове сезоне знало да су велики потенцијали.

Када говоримо о открићима сезоне, једно име је одушевило фудбалску европу - Клемон Ленгле (22)!

Француски штопер из Севиље већ неко време игра јако добро, али је потпуно одушевио у двомечу против Манчестер Јунајтеда када ја похапсио Мурињове нападаче. Лукакуа је ставио у џеп! Што је било довољно да широм Европе крене „хајп“ о Французу из Севиље „који је занимљив играч“. Ако је навијачима и требало овакво издање против Манчестер Јунајтеда да обрате пажњу на Ленглеа, богатим и великим клубовима је одавно јасно да је реч о врхунском материјалу.

Ленгле је дошао у Севиљу пре годину и кусур дана. У зимском прелазном року из Нансија за само 5.000.000 евра. Наравно, био је избор тадашњег Севиљиног трансфер гуруа Монћија. Директор са компјутером у глави је Ленглеа - веровали или не - скаутирао када је овај имао само 14 година и када је играо за млађе селекције Француске! Тада је разговарао са његовим оцем о преласку у млађе категорије Севиље.

Договорили су се да Ленгле остане у Француској и да се развија. А ако једног дана опет буде интересантан Монћију, Севиља ће имати предност. Пут га је одвео у Нанси где је започео професионалну каријеру и после три и по сезоне се опет јавио Монћи. Ленгле је две године био стандардан у Лиги 2 и чим је Нанси ушао у прволигашки ранг, Монћи се уплашио да би и остали могли да га виде. Имао је право. Јувентус је сазнао за Ленглеа и кренуо у мисију његовог довођења. Француз је чак отпутовао у Торино, Јуве је спремио и званичну понуду, али их је Ленгле на крају одбио. Сматрао је да треба да иде степеник по степеник и да је Јувентус превелики залогај. Одиграо је пола сезоне прволигашког фудбала у Нансију и испунио обећање дато Монћију.

Од тада се одбрана Севиље не може замислити без Клемона Ленглеа. Ове сезоне најстандарднији играч андалузијског тима са 3.651 минут на терену у 42 одиграна меча у свим такмичењима. Пропустио је само две утакмице. Једну због картона, другу када га је тренер одмарао. Променио је тројицу тренера у Севиљи и код сваког је незамењив. Био је то још један Монћијев бинго и легат Севиљи пре него што је отишао у Рому.

Севиља је јефтино платила Ленглеа, али би могла јефтино и да га изгуби. Француз има откупну клаузулу од само 30.000.000 евра. Кажемо „само“, јер у време ових цена на тржишту и кризе квалитетних штопера, Ленгле је багатела. И наравно да то знају и у осталим клубовима. Еуфорични љубитељи фудбала на Острву су толико били запањени Ленглеовим издањем против Манчестер Јунајтеда да су Тотенхемови и Ливерпулови затрпали друштвене мреже апелима да њихови клубови реагују док није касно и да доведу штопера за наредну деценију.

Али чак и ако Енглези уђу у трку, чека их паклена конкуренција. Она најтежа могућа - Реал Мадрид и Барселона! И мадридски, и каталонски медији тврде да су шпански гиганти заинтересовани за Ленглеа.

Реалу је свако потребан штопер поред Рамоса и Варана, јер Наћо је тек принудно решење, а промоцијаВаљеха иде спорије него што се очекивало. Од одласка Пепеа, Реал није довео праву замену и то се често осетило. Ленгле је различит од Пепеа, односно тип „чистог“ штопера попут Тијага Силве, који више игра на интелигенцију него на физикалије и агресију. По стилу игре је више Бразилац него Француз. Зато би се идеално уклопио и у Барселону, која ће такође тражити штопера. Барса има Пикеа и Умтитија као стартере, Вермален ће напустити клуб, а Џери Мина се полако прилагођава и нико са сигурношћу не може да тврди како ће се уклопити. Ленглеов агент је пре неколико месеци на једној француској телевизији рекао да би његов клијент волео да игра у Барселони, али да нема ништа ни против Реал Мадрида.

Поред очигледног квалитета, још примаљивијим га чини багателна цена. Севиља би му радо понудила повећање плате са већом клаузулом, али играч нема потребе за тим потезом. Уосталом, Андалужани ће зарадити шест пута више него што су га платили и не могу да се жале на крају.  

„Не знам да ли сам јефтин или нисам. То није мој проблем. Питајте људе у клубу и мог агента око тих ставри. Задовољан сам што играм, а детаљи уговора ме не занимају. Желим да играм и напредујем. Пре мање од две године сам играо друголигашки фудбал“, рекао је Ленгле.

Прошао је све репрезентативне селекције Француске, али позив Дидијеа Дешана у А селекцију још није добио и томе се данас чуде многи у Француској и Шпанији. Дешан има Варана, Умтитија и Кошчијелног као стандардне, а за четврто место боре Кимпембе и Лапорт.

„Жестока је конкуренција на мојој позицији, није лако селектору. Нисам оптерећен позивом у репрезентацију“, поручио је командант Севиљине одбране.

Театар снова га је лансирао у звезде. С обзиром какву муку мучи Манчестер Јунајтеда са штоперима од одласка Видића и Фердинанда и како се испромашивао тражећи њихове наследнике, не би чудило да Мурињо од јучерашњег противника направи дугогодишњег савезника. Ако је Ван Дајк плаћен 84.000.000 евра,Лапорт 65.000.000 евра, Стонс десет милиона мање, а Линделеф 35.000.000 евра, онда и овај момак вреди сваки евро из откупне клаузуле.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар