Štoper koji je izmaltretirao Lukakua je hit sezone!

Cena smešna, u redu stoje Real, Barsa, Englezi. . .  Imamo jednu od zvezda prelaznog roka!

Fudbal 16.03.2018 | 19:00
Štoper koji je izmaltretirao Lukakua je hit sezone!
Kriza je štopera u svetskom fudbalu i zato igrači poput Laporta, Van Dajka, Bonućija koštaju pravo bogatstvo. I zato svaki zanimljiv štoper koji se pojavi izaziva pravu histeriju među kupcima. Ove sezone je cena vrtoglavo skočila mladim štoperima poput Škrinijara, Romanjolija, De Lihta, Umtitija... Ali za njih se i do ove sezone znalo da su veliki potencijali.

Kada govorimo o otkrićima sezone, jedno ime je oduševilo fudbalsku evropu - Klemon Lengle (22)!

Francuski štoper iz Sevilje već neko vreme igra jako dobro, ali je potpuno oduševio u dvomeču protiv Mančester Junajteda kada ja pohapsio Murinjove napadače. Lukakua je stavio u džep! Što je bilo dovoljno da širom Evrope krene „hajp“ o Francuzu iz Sevilje „koji je zanimljiv igrač“. Ako je navijačima i trebalo ovakvo izdanje protiv Mančester Junajteda da obrate pažnju na Lenglea, bogatim i velikim klubovima je odavno jasno da je reč o vrhunskom materijalu.

Lengle je došao u Sevilju pre godinu i kusur dana. U zimskom prelaznom roku iz Nansija za samo 5.000.000 evra. Naravno, bio je izbor tadašnjeg Seviljinog transfer gurua Monćija. Direktor sa kompjuterom u glavi je Lenglea - verovali ili ne - skautirao kada je ovaj imao samo 14 godina i kada je igrao za mlađe selekcije Francuske! Tada je razgovarao sa njegovim ocem o prelasku u mlađe kategorije Sevilje.

Dogovorili su se da Lengle ostane u Francuskoj i da se razvija. A ako jednog dana opet bude interesantan Monćiju, Sevilja će imati prednost. Put ga je odveo u Nansi gde je započeo profesionalnu karijeru i posle tri i po sezone se opet javio Monći. Lengle je dve godine bio standardan u Ligi 2 i čim je Nansi ušao u prvoligaški rang, Monći se uplašio da bi i ostali mogli da ga vide. Imao je pravo. Juventus je saznao za Lenglea i krenuo u misiju njegovog dovođenja. Francuz je čak otputovao u Torino, Juve je spremio i zvaničnu ponudu, ali ih je Lengle na kraju odbio. Smatrao je da treba da ide stepenik po stepenik i da je Juventus preveliki zalogaj. Odigrao je pola sezone prvoligaškog fudbala u Nansiju i ispunio obećanje dato Monćiju.

Od tada se odbrana Sevilje ne može zamisliti bez Klemona Lenglea. Ove sezone najstandardniji igrač andaluzijskog tima sa 3.651 minut na terenu u 42 odigrana meča u svim takmičenjima. Propustio je samo dve utakmice. Jednu zbog kartona, drugu kada ga je trener odmarao. Promenio je trojicu trenera u Sevilji i kod svakog je nezamenjiv. Bio je to još jedan Monćijev bingo i legat Sevilji pre nego što je otišao u Romu.

Sevilja je jeftino platila Lenglea, ali bi mogla jeftino i da ga izgubi. Francuz ima otkupnu klauzulu od samo 30.000.000 evra. Kažemo „samo“, jer u vreme ovih cena na tržištu i krize kvalitetnih štopera, Lengle je bagatela. I naravno da to znaju i u ostalim klubovima. Euforični ljubitelji fudbala na Ostrvu su toliko bili zapanjeni Lengleovim izdanjem protiv Mančester Junajteda da su Totenhemovi i Liverpulovi zatrpali društvene mreže apelima da njihovi klubovi reaguju dok nije kasno i da dovedu štopera za narednu deceniju.

Ali čak i ako Englezi uđu u trku, čeka ih paklena konkurencija. Ona najteža moguća - Real Madrid i Barselona! I madridski, i katalonski mediji tvrde da su španski giganti zainteresovani za Lenglea.

Realu je svako potreban štoper pored Ramosa i Varana, jer Naćo je tek prinudno rešenje, a promocijaValjeha ide sporije nego što se očekivalo. Od odlaska Pepea, Real nije doveo pravu zamenu i to se često osetilo. Lengle je različit od Pepea, odnosno tip „čistog“ štopera poput Tijaga Silve, koji više igra na inteligenciju nego na fizikalije i agresiju. Po stilu igre je više Brazilac nego Francuz. Zato bi se idealno uklopio i u Barselonu, koja će takođe tražiti štopera. Barsa ima Pikea i Umtitija kao startere, Vermalen će napustiti klub, a Džeri Mina se polako prilagođava i niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kako će se uklopiti. Lengleov agent je pre nekoliko meseci na jednoj francuskoj televiziji rekao da bi njegov klijent voleo da igra u Barseloni, ali da nema ništa ni protiv Real Madrida.

Pored očiglednog kvaliteta, još primaljivijim ga čini bagatelna cena. Sevilja bi mu rado ponudila povećanje plate sa većom klauzulom, ali igrač nema potrebe za tim potezom. Uostalom, Andalužani će zaraditi šest puta više nego što su ga platili i ne mogu da se žale na kraju.  

„Ne znam da li sam jeftin ili nisam. To nije moj problem. Pitajte ljude u klubu i mog agenta oko tih stavri. Zadovoljan sam što igram, a detalji ugovora me ne zanimaju. Želim da igram i napredujem. Pre manje od dve godine sam igrao drugoligaški fudbal“, rekao je Lengle.

Prošao je sve reprezentativne selekcije Francuske, ali poziv Didijea Dešana u A selekciju još nije dobio i tome se danas čude mnogi u Francuskoj i Španiji. Dešan ima Varana, Umtitija i Koščijelnog kao standardne, a za četvrto mesto bore Kimpembe i Laport.

„Žestoka je konkurencija na mojoj poziciji, nije lako selektoru. Nisam opterećen pozivom u reprezentaciju“, poručio je komandant Seviljine odbrane.

Teatar snova ga je lansirao u zvezde. S obzirom kakvu muku muči Mančester Junajteda sa štoperima od odlaska Vidića i Ferdinanda i kako se ispromašivao tražeći njihove naslednike, ne bi čudilo da Murinjo od jučerašnjeg protivnika napravi dugogodišnjeg saveznika. Ako je Van Dajk plaćen 84.000.000 evra,Laport 65.000.000 evra, Stons deset miliona manje, a Lindelef 35.000.000 evra, onda i ovaj momak vredi svaki evro iz otkupne klauzule.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar