Трамп за тровање оптужује Русију

Амерички предсједник каже да је напад на Сергеја Скрипала и његову кћерку Јулију у Енглеској 'веома тужна ситуација'.

Свијет 15.03.2018 | 17:48
Трамп за тровање оптужује Русију
Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је у четвртак како "изгледа" да Русија стоји иза тровања бившег шпијуна Сергеја Скрипала и његове кћерке Јулије у Енглеској.

"Изгледа да Руси стоје иза тога", рекао је он на састанку с ирским премијером Леом Варадкаром у Бијелој кући, преноси Реутерс.

Трумп је казао да је у контакту с британском премијерком Терезом Меј поводом тог инцидента, преноси Реутерс.

Заједничка осуда четири земље

Рекао је, такође, да напад на Скрипала и његову кћерку представља "веома тужну ситуацију", коју САД схвата "веома озбиљно".

Лидери Француске, Њемачке, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава раније су објавили заједничко саопштење којим осуђују хемијски напад на Скрипала.

Русија одбацује било какву одговорност за напад на Сергеја Скрипала и његову кћерку Јулију.

Британци су због тога протјерали 23 руских дипломата, а очекује се да ће одговор Руса бити сличан.

"Ми, лидери Француске, Њемачке, Сједињених Америчких Држава и Велике Британије, осуђујемо напад на Сергеја и Јулију Скрипал у Салисбурyју 4. марта 2018. године", наводи се у саопштењу.

'Напад на британску сувереност'

"Оваква употреба војног нервног отрова, врсте коју је развила Русија, прва је употреба забрањеног нервног отрова у Европи од Другог свјетског рата."

"То је напад на британску сувереност, а било каква употреба тог споја од стране државе је јасна повреда Конвенције о хемијском оружју, а тиме и међународног права. Она пријети сигурности свих нас", закључује се.

Четири државе од Русије траже да све што зна о програму развоја свог нервног отрова новичок преда Организацији за забрану хемијског оружја.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Кривац

15.03.2018 17:09

Могу путину пљунут под прозор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

15.03.2018 19:27

И Трмп и Тереза Маy могу Путину да по*уше.

Name

007 Бонд

15.03.2018 17:38

Ала смарају ови западни бесни пси који само лају и чопоративно мрзе и нападају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

@бачванин

15.03.2018 18:27

Каже србенда који вози ладу и коментарише са руског мобитела типа летва? А не, србенда користи амерички интернет, амерички мобител, носи америчке панталоне на усраниј гузици и хода у њемачким тенама. Сања да мијења пелена сенилним швабама за мало евра док на зиду има постер Путина исјечен из Информера. Јадан си, не може се ријечима описати...

Name

ре бсцвснин

15.03.2018 19:19

А ти од ердогана који те није хтјро повест а вамо га називас браyом,ил алијину који вас је унисyио тотално. Који си ти паценик.Да је тби имат памети ко Рус.

Name

Родзер Мур Рахметли

15.03.2018 20:07

Цовјек био у Руском затвору због спијуназе,да су хтјели да га убију убилиби га тада и никоме ниста.Размијењен и заврсио у Британији за коју је и спијунирао.Неко му на улици увалио дрогу лосег квалитета а ови то искористили.Некада су филмови о Дзејмс Бонду били мастовитији.

ОДГОВОРИТЕ