Tramp za trovanje optužuje Rusiju

Američki predsjednik kaže da je napad na Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju u Engleskoj 'veoma tužna situacija'.

Svijet 15.03.2018 | 17:48
Tramp za trovanje optužuje Rusiju
Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u četvrtak kako "izgleda" da Rusija stoji iza trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u Engleskoj.

"Izgleda da Rusi stoje iza toga", rekao je on na sastanku s irskim premijerom Leom Varadkarom u Bijeloj kući, prenosi Reuters.

Trump je kazao da je u kontaktu s britanskom premijerkom Terezom Mej povodom tog incidenta, prenosi Reuters.

Zajednička osuda četiri zemlje

Rekao je, takođe, da napad na Skripala i njegovu kćerku predstavlja "veoma tužnu situaciju", koju SAD shvata "veoma ozbiljno".

Lideri Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država ranije su objavili zajedničko saopštenje kojim osuđuju hemijski napad na Skripala.

Rusija odbacuje bilo kakvu odgovornost za napad na Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju.

Britanci su zbog toga protjerali 23 ruskih diplomata, a očekuje se da će odgovor Rusa biti sličan.

"Mi, lideri Francuske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, osuđujemo napad na Sergeja i Juliju Skripal u Salisburyju 4. marta 2018. godine", navodi se u saopštenju.

'Napad na britansku suverenost'

"Ovakva upotreba vojnog nervnog otrova, vrste koju je razvila Rusija, prva je upotreba zabranjenog nervnog otrova u Evropi od Drugog svjetskog rata."

"To je napad na britansku suverenost, a bilo kakva upotreba tog spoja od strane države je jasna povreda Konvencije o hemijskom oružju, a time i međunarodnog prava. Ona prijeti sigurnosti svih nas", zaključuje se.

Četiri države od Rusije traže da sve što zna o programu razvoja svog nervnog otrova novičok preda Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Krivac

15.03.2018 17:09

Mogu putinu pljunut pod prozor.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

15.03.2018 19:27

I Trmp i Tereza May mogu Putinu da po*uše.

Name

007 Bond

15.03.2018 17:38

Ала смарају ови западни бесни пси који само лају и чопоративно мрзе и нападају!

ODGOVORITE
Name

@bačvanin

15.03.2018 18:27

Kaže srbenda koji vozi ladu i komentariše sa ruskog mobitela tipa letva? A ne, srbenda koristi američki internet, američki mobitel, nosi američke pantalone na usranij guzici i hoda u njemačkim tenama. Sanja da mijenja pelena senilnim švabama za malo evra dok na zidu ima poster Putina isječen iz Informera. Jadan si, ne može se riječima opisati...

Name

re bscvsnin

15.03.2018 19:19

A ti od erdogana koji te nije htjro povest a vamo ga nazivas brayom,il alijinu koji vas je unisyio totalno. Koji si ti pacenik.Da je tbi imat pameti ko Rus.

Name

Rodzer Mur Rahmetli

15.03.2018 20:07

Covjek bio u Ruskom zatvoru zbog spijunaze,da su htjeli da ga ubiju ubilibi ga tada i nikome nista.Razmijenjen i zavrsio u Britaniji za koju je i spijunirao.Neko mu na ulici uvalio drogu loseg kvaliteta a ovi to iskoristili.Nekada su filmovi o Dzejms Bondu bili mastovitiji.

ODGOVORITE