Креће прољеће у Првој лиги РС - ко ће у Премијер лигу БиХ?

У Првој лиги РС у суботу ће бити одиграно прво од шест кола наставка, након чега ће 12 екипа бити подијељене у двије групе - Лигу за шампиона и Лигу за опстанак.

Фудбал 16.03.2018 | 23:07
Креће прољеће у Првој лиги РС - ко ће у Премијер лигу БиХ?
Зимски одмор за 12 прволигаша Републике Српске потрајао је дуже него што је било планирано.

Сњежне падавине пролонгирале су старт другог дијела сезоне у Првој лиги РС, па ће борбе за бодове умјесто 10. почети у суботу, 17. марта.

Са лидерске позиције у наставак првенства улази Рудар Приједор, који ће бити и главни фаворит за титулу и пласман, односно повратак у премијерлигашко друштво.

Тим Златка Јелисавца у првом дијелу сезоне показао је највише, сакупио 37 бодова, па прољећне борбе дочекује са два бода предности у односу на Звијезду 09 из Етно села Станишићи.

Уз ова два тима, у шампионску трку, бар према најавама стручњака који прате прволигашки фудбал, могла би да се укључи и зворничка Дрина, која је током јесени освојила 33 бода, четири мање од "рудара", а два од Звијезде 09.

Додајмо и да прољећни дио сезоне тим из Етно села Станишићи дочекује са новим стручњаком на клупи. Руководство клуба одлучило је да се захвали досадашњем кормилару Драгану Мићићу, па ће умјесто њега фудбалере семберског тима предводити Миодраг Пантелић.

Прољећни дио такмичења у Првој лиги Републике Српске доноси шест кола, а завршетак овог дијела сезоне планиран је за 14. април. Након тога лига ће бити подијељена на два дијела - Лигу за шампиона и Лигу за опстанак.

Све екипе одиграће по још 10 утакмица, по двокружном бод систему, након чега ће бити познат шампион и путник у Премијер лигу БиХ, те екипа или екипе које ће догодине играти у нижем рангу такмичења.

ПАРОВИ 17. КОЛА (субота, 14.00)
Слога - Звијезда 09
Козара - Слобода
Текстилац - Сутјеска
Славија - Рудар Приједор
Жељезничар - Дрина
Напредак - Подриње

Три тренутно водеће екипе, сасвим је сигурно, наћи ће своје мјесто у шест првопласираних екипа, док ће се за преостала три мјеста борити "пола лиге". Осим пласмана у Лигу за првака, тај успјех аутоматски значи и опстанак у лиги, а тренутно мјеста која воде у "горњи дом" држе Славија из Источног Сарајева, дервентски Текстилац Корт и Подриње из Јање.

Занимљиво ће бити и у борби за опстанак.

С обзиром да је од клубова из Републике Српске у Премијер лиги БиХ једино бањалучки Борац у Лиги за опстанак, али су "црвено-плави", бар за сада, далеко од мјеста које води у нижи ранг такмичења, из Прве лиге РС требало би да испадне само једна екипа.

Најугроженији након 16 одиграних кола је Напредак. Тим из Доњег Шепка сакупио је само осам бодова, па ће до краја сезоне водити грчевиту борбу за очување статуса прволигаша.

У мало бољој ситуацији је Козара. Градишчани су на паузи између двије полусезоне знатнопојачали редове, довели и Вулета Тривуновићана мјесто шефа стручног штаба, па се сви у граду на Сави надају да ће "црвено-бијели" што прије побјећи из опасне зоне.

У лагодној позицији није ни Слога. Добојлије у, као и Напредак и Козара, у првом дијелу сезоне оствариле само два тријумфа, али имају нешто већи број ремија. Ипак, само 12 бодова не гарантује мирно прољеће за Слогу.

Дебитант у прволигашком друштву, бањалучки Жељезничар, тренутно има 10 бодова више од посљедњепласираног Напретка, па не би требало да дође у опасну зону.

Ипак, првенство је дуго, још много бодова је у оптицају, а преосталих 16 кола даће одговор на питање кога ћемо догодине гледати у премијерлигашком, а кога у друголигашком друштву.

ТАБЕЛА: Рудар Приједор 37, Звијезда 09 35, Дрина 33, Славија 27, Текстилац 26, Подриње 23, Слобода 21, Жељезничар 18, Сутјеска 14, Слога 12, Козара 10, Напредак 8.

ДРУГА ЛИГА РС

Предстојећег викенда стартује други дио сезоне и у двије друге лиге Републике Српске, у групама "Исток" и "Запад", гдје ће се водити велика борба за пласман у Прву лигу РС. Поприлично убједљива јесенас на "Истоку" била је Слога из Горњег Црњелова, која има чак 13 бодова више од другопласираног Губера из Сребренице, па је једном ногом већ у вишем рангу. У западној групи ситуације је далеко компликованија. Некадашњи шампион БиХ, Алфа Модрича, водећа је са 37 бодова, са два бода више од Младости из Доње Слатине, а четири од Јединства из Жеравице.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар