Kreće proljeće u Prvoj ligi RS - ko će u Premijer ligu BiH?

U Prvoj ligi RS u subotu će biti odigrano prvo od šest kola nastavka, nakon čega će 12 ekipa biti podijeljene u dvije grupe - Ligu za šampiona i Ligu za opstanak.

Fudbal 16.03.2018 | 23:07
Kreće proljeće u Prvoj ligi RS - ko će u Premijer ligu BiH?
Zimski odmor za 12 prvoligaša Republike Srpske potrajao je duže nego što je bilo planirano.

Snježne padavine prolongirale su start drugog dijela sezone u Prvoj ligi RS, pa će borbe za bodove umjesto 10. početi u subotu, 17. marta.

Sa liderske pozicije u nastavak prvenstva ulazi Rudar Prijedor, koji će biti i glavni favorit za titulu i plasman, odnosno povratak u premijerligaško društvo.

Tim Zlatka Jelisavca u prvom dijelu sezone pokazao je najviše, sakupio 37 bodova, pa proljećne borbe dočekuje sa dva boda prednosti u odnosu na Zvijezdu 09 iz Etno sela Stanišići.

Uz ova dva tima, u šampionsku trku, bar prema najavama stručnjaka koji prate prvoligaški fudbal, mogla bi da se uključi i zvornička Drina, koja je tokom jeseni osvojila 33 boda, četiri manje od "rudara", a dva od Zvijezde 09.

Dodajmo i da proljećni dio sezone tim iz Etno sela Stanišići dočekuje sa novim stručnjakom na klupi. Rukovodstvo kluba odlučilo je da se zahvali dosadašnjem kormilaru Draganu Mićiću, pa će umjesto njega fudbalere semberskog tima predvoditi Miodrag Pantelić.

Proljećni dio takmičenja u Prvoj ligi Republike Srpske donosi šest kola, a završetak ovog dijela sezone planiran je za 14. april. Nakon toga liga će biti podijeljena na dva dijela - Ligu za šampiona i Ligu za opstanak.

Sve ekipe odigraće po još 10 utakmica, po dvokružnom bod sistemu, nakon čega će biti poznat šampion i putnik u Premijer ligu BiH, te ekipa ili ekipe koje će dogodine igrati u nižem rangu takmičenja.

PAROVI 17. KOLA (subota, 14.00)
Sloga - Zvijezda 09
Kozara - Sloboda
Tekstilac - Sutjeska
Slavija - Rudar Prijedor
Željezničar - Drina
Napredak - Podrinje

Tri trenutno vodeće ekipe, sasvim je sigurno, naći će svoje mjesto u šest prvoplasiranih ekipa, dok će se za preostala tri mjesta boriti "pola lige". Osim plasmana u Ligu za prvaka, taj uspjeh automatski znači i opstanak u ligi, a trenutno mjesta koja vode u "gornji dom" drže Slavija iz Istočnog Sarajeva, derventski Tekstilac Kort i Podrinje iz Janje.

Zanimljivo će biti i u borbi za opstanak.

S obzirom da je od klubova iz Republike Srpske u Premijer ligi BiH jedino banjalučki Borac u Ligi za opstanak, ali su "crveno-plavi", bar za sada, daleko od mjesta koje vodi u niži rang takmičenja, iz Prve lige RS trebalo bi da ispadne samo jedna ekipa.

Najugroženiji nakon 16 odigranih kola je Napredak. Tim iz Donjeg Šepka sakupio je samo osam bodova, pa će do kraja sezone voditi grčevitu borbu za očuvanje statusa prvoligaša.

U malo boljoj situaciji je Kozara. Gradiščani su na pauzi između dvije polusezone znatnopojačali redove, doveli i Vuleta Trivunovićana mjesto šefa stručnog štaba, pa se svi u gradu na Savi nadaju da će "crveno-bijeli" što prije pobjeći iz opasne zone.

U lagodnoj poziciji nije ni Sloga. Dobojlije u, kao i Napredak i Kozara, u prvom dijelu sezone ostvarile samo dva trijumfa, ali imaju nešto veći broj remija. Ipak, samo 12 bodova ne garantuje mirno proljeće za Slogu.

Debitant u prvoligaškom društvu, banjalučki Željezničar, trenutno ima 10 bodova više od posljednjeplasiranog Napretka, pa ne bi trebalo da dođe u opasnu zonu.

Ipak, prvenstvo je dugo, još mnogo bodova je u opticaju, a preostalih 16 kola daće odgovor na pitanje koga ćemo dogodine gledati u premijerligaškom, a koga u drugoligaškom društvu.

TABELA: Rudar Prijedor 37, Zvijezda 09 35, Drina 33, Slavija 27, Tekstilac 26, Podrinje 23, Sloboda 21, Željezničar 18, Sutjeska 14, Sloga 12, Kozara 10, Napredak 8.

DRUGA LIGA RS

Predstojećeg vikenda startuje drugi dio sezone i u dvije druge lige Republike Srpske, u grupama "Istok" i "Zapad", gdje će se voditi velika borba za plasman u Prvu ligu RS. Poprilično ubjedljiva jesenas na "Istoku" bila je Sloga iz Gornjeg Crnjelova, koja ima čak 13 bodova više od drugoplasiranog Gubera iz Srebrenice, pa je jednom nogom već u višem rangu. U zapadnoj grupi situacije je daleko komplikovanija. Nekadašnji šampion BiH, Alfa Modriča, vodeća je sa 37 bodova, sa dva boda više od Mladosti iz Donje Slatine, a četiri od Jedinstva iz Žeravice.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar