Шта "закључавање" АБА лиге значи клубовима из БиХ?

О одлуци да се пласман у Прву АБА лигу може остварити искључиво кроз Другу АБА лигу разговарали смо потпредсједником АБА лиге Игором Додиком и са представницима клубова у БиХ.

Кошарка 15.03.2018 | 20:30
Шта "закључавање" АБА лиге значи клубовима из БиХ?
Одлука АБА лиге да се пласман у Прву АБА лигу може остварити искључиво кроз Другу АБА лигу је изазвала доста полемике у региону, али и у БиХ, јер ће пут од националне до Прве АБА лиге, убудуће ће трајати најмање двије, умјесто досадашње једне сезоне.

Мјесто у Првој АБА лиги за сљедећу сезону, 2018/19, осигурало је првих 11 на крају лигашког дијела, а то су Будућност (Црна Гора), Цедевита (Хрватска), Цибона (Хрватска), Црвена звезда мтс (Србија), ФМП (Србија), Игокеа (БиХ), Мега (Србија), Морнар (Црна Гора), Партизан(Србија), Олимпија (Словенија), Задар (Хрватска) и шампион Друге АБА лиге.

Предстојећа Лига за првака БиХ, која почиње сљедећег викенда, се игра због престижа и пласмана у Другу АБА лигу, јер је Игокеа већ сигуран учесник Прве АБА лиге.

"Ми смо у пропозицијама АБА лиге још љетос изгласали на Скупштини да ћемо националним савезима дати рок до 15. децембра 2018. године да покушамо постићи договор и да нас признају, пошто нас не признају. Тај рок је давно истекао, ми смо поново покушали да обавимо неке разговоре и само су КС Србије и КС Словеније изразили интерес да са нама сједну за стол, сви остали уопште нису жељели ни да се јаве. Наравно, послије тога смо закључили да заштитимо себе и лигу па смо јуче донијели одлуку да практично 'затворимо' Прву АБА лигу. У њу ће проходност бити могућа једино из Друге АБА лиге", рекао је за МОНДО потпредсједник АБА лиге и генерални менаџер Игокее Игор Додик и додао:

"Ово ће бити на снази до сезоне 2024/25. осим у случају значајних промјена у европској кошарци, односно договора Евролиге и ФИБА".

Пласман у Прву АБА лигу ће за сезону 2019/20 осигурати првих 10 клубова на крају лигашког дијела, шампион Друге АБА лиге и побједник "баража" за опстанак у којем ће се састати претпосљедњи клуб из Прве АБА лиге и другопласирани из Друге АБА лиге.

Босна и Херцеговина ове сезоне има два представника у Другој АБА лиги, мостарски Зрињски и сарајевску Босну, који су обезбиједили опстанак и стекли право да се пласманом кроз национално првенство и наредне сезоне такмиче у Другој АБА лиги.

"Ми смо у Зрињском свјесни нашег квалитета и инфраструктурних параметара са којима располажемо. Врло би тешко играли Прву АБА лигу тако да нас ова одлука и не погађа. Пошто је одлука донесена на крају сезоне могуће је да су другим клубовима промијењени планови, али нас задовољава Друга АБА лига тако да нас ово није оштетило".

У Другој АБА лиги клубови ове сезоне сносе трошкове помоћних лица и путовања, док остале трошкове сноси лига.

"Када смо разговарали прошле године са људима из лиге они су рекли да би у случају проналаска спонзора они сносили све трошкове. Такође, утакмице Друге АБА лиге се преносе на ТВ Арена спорт што нам је олакшало и проналазак нових спонзора за клуб", закључио је директор клуба Ведран Одак.

У Лиги за првака, уз актуелног шампиона Игокеу, играју Зрињски, Босна, Широки Бријег, Какањ и Спарс из Сарајева.

Један од клубова из БиХ који има вишегодишње искуство играња у АБА лиги је Широки Бријег, а предсједник клуба Игор Јелчић сматра да одлука о "закључавању" Прве АБА лиге није позитиван помак за кошарку у региону јер су национална првенства постала безвриједна.

"Што се тиче нас конкретно Друга АБА лига би била добра због нашег млађег играчког кадра, али мислим да је ова одлука лоша.Такмичити се кроз цијелу годину и бити првак државе сада нема смисла. Није добро да се на овако дуг период затвори лига и не знам да ли је то добро за кошарку. Ми сада у суштини 'играмо' само ако имамо интерес да се пласирамо у Другу АБА лигу", рекао је Јелчић.

Учесници Друге АБА лиге ће се одређивати на основу резултата у националним првенствима, док ће клубови који испадну из Прве АБА лиге имати загарантовано мјесто у Другој АБА лиги, с тим да ће свака земља имати по два представника.

Освјежење на бх. кошаркашкој сцени ове сезоне је екипа Какња која је поред пласмана у Лигу за првака играла и финале Купа БиХ у којем је као домаћин турнира поражена од Игокее.

У разговору за наш портал секретар клуба Самир Лушија је истакао да је ће након ове одлуке бити врло тешко доћи до Прве АБА лиге.

"На старту сезоне смо као циљ поставили пласман у Лигу за првака и то смо испунили, али сада стручни штаб и играчи имају за циљ пласман у доигравање. Мислим да заиста нисмо играчки на нивоу за финале, али уз мало среће и то је могуће. Али и када би успјели и пласирали се у Другу АБА лигу мислим да не бисмо пристали да учествујемо јер је то превелик залогај за наш клуб", истакао је Лушија.

"Избор" учесника Друге АБА лиге из БиХ је прошлог љета био предмет "спорења" и са овом одлуком постављени су јасни параметри око пласмана, али кредибилитет новим правилима ће дати континуитет, којег у АБА лиги није било у протеклим годинама.

Оно што је остало недоречено када је ријеч о пласману у Прву АБА лигу јесте ситуација да једна држава већ има пет представника у лиги, а да клуб из те земље освоји Другу АБА лигу.

КС БиХ није позван на састанак Скупштине АБА лиге, а ни званично упознат са одлукама које са на њему донијете. КС БиХ ће на сљедећој сједници Управног одбора заузети свој став према најновијим одлукама АБА лиге.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар