Šta "zaključavanje" ABA lige znači klubovima iz BiH?

O odluci da se plasman u Prvu ABA ligu može ostvariti isključivo kroz Drugu ABA ligu razgovarali smo potpredsjednikom ABA lige Igorom Dodikom i sa predstavnicima klubova u BiH.

Košarka 15.03.2018 | 20:30
Šta "zaključavanje" ABA lige znači klubovima iz BiH?
Odluka ABA lige da se plasman u Prvu ABA ligu može ostvariti isključivo kroz Drugu ABA ligu je izazvala dosta polemike u regionu, ali i u BiH, jer će put od nacionalne do Prve ABA lige, ubuduće će trajati najmanje dvije, umjesto dosadašnje jedne sezone.

Mjesto u Prvoj ABA ligi za sljedeću sezonu, 2018/19, osiguralo je prvih 11 na kraju ligaškog dijela, a to su Budućnost (Crna Gora), Cedevita (Hrvatska), Cibona (Hrvatska), Crvena zvezda mts (Srbija), FMP (Srbija), Igokea (BiH), Mega (Srbija), Mornar (Crna Gora), Partizan(Srbija), Olimpija (Slovenija), Zadar (Hrvatska) i šampion Druge ABA lige.

Predstojeća Liga za prvaka BiH, koja počinje sljedećeg vikenda, se igra zbog prestiža i plasmana u Drugu ABA ligu, jer je Igokea već siguran učesnik Prve ABA lige.

"Mi smo u propozicijama ABA lige još ljetos izglasali na Skupštini da ćemo nacionalnim savezima dati rok do 15. decembra 2018. godine da pokušamo postići dogovor i da nas priznaju, pošto nas ne priznaju. Taj rok je davno istekao, mi smo ponovo pokušali da obavimo neke razgovore i samo su KS Srbije i KS Slovenije izrazili interes da sa nama sjednu za stol, svi ostali uopšte nisu željeli ni da se jave. Naravno, poslije toga smo zaključili da zaštitimo sebe i ligu pa smo juče donijeli odluku da praktično 'zatvorimo' Prvu ABA ligu. U nju će prohodnost biti moguća jedino iz Druge ABA lige", rekao je za MONDO potpredsjednik ABA lige i generalni menadžer Igokee Igor Dodik i dodao:

"Ovo će biti na snazi do sezone 2024/25. osim u slučaju značajnih promjena u evropskoj košarci, odnosno dogovora Evrolige i FIBA".

Plasman u Prvu ABA ligu će za sezonu 2019/20 osigurati prvih 10 klubova na kraju ligaškog dijela, šampion Druge ABA lige i pobjednik "baraža" za opstanak u kojem će se sastati pretposljednji klub iz Prve ABA lige i drugoplasirani iz Druge ABA lige.

Bosna i Hercegovina ove sezone ima dva predstavnika u Drugoj ABA ligi, mostarski Zrinjski i sarajevsku Bosnu, koji su obezbijedili opstanak i stekli pravo da se plasmanom kroz nacionalno prvenstvo i naredne sezone takmiče u Drugoj ABA ligi.

"Mi smo u Zrinjskom svjesni našeg kvaliteta i infrastrukturnih parametara sa kojima raspolažemo. Vrlo bi teško igrali Prvu ABA ligu tako da nas ova odluka i ne pogađa. Pošto je odluka donesena na kraju sezone moguće je da su drugim klubovima promijenjeni planovi, ali nas zadovoljava Druga ABA liga tako da nas ovo nije oštetilo".

U Drugoj ABA ligi klubovi ove sezone snose troškove pomoćnih lica i putovanja, dok ostale troškove snosi liga.

"Kada smo razgovarali prošle godine sa ljudima iz lige oni su rekli da bi u slučaju pronalaska sponzora oni snosili sve troškove. Takođe, utakmice Druge ABA lige se prenose na TV Arena sport što nam je olakšalo i pronalazak novih sponzora za klub", zaključio je direktor kluba Vedran Odak.

U Ligi za prvaka, uz aktuelnog šampiona Igokeu, igraju Zrinjski, Bosna, Široki Brijeg, Kakanj i Spars iz Sarajeva.

Jedan od klubova iz BiH koji ima višegodišnje iskustvo igranja u ABA ligi je Široki Brijeg, a predsjednik kluba Igor Jelčić smatra da odluka o "zaključavanju" Prve ABA lige nije pozitivan pomak za košarku u regionu jer su nacionalna prvenstva postala bezvrijedna.

"Što se tiče nas konkretno Druga ABA liga bi bila dobra zbog našeg mlađeg igračkog kadra, ali mislim da je ova odluka loša.Takmičiti se kroz cijelu godinu i biti prvak države sada nema smisla. Nije dobro da se na ovako dug period zatvori liga i ne znam da li je to dobro za košarku. Mi sada u suštini 'igramo' samo ako imamo interes da se plasiramo u Drugu ABA ligu", rekao je Jelčić.

Učesnici Druge ABA lige će se određivati na osnovu rezultata u nacionalnim prvenstvima, dok će klubovi koji ispadnu iz Prve ABA lige imati zagarantovano mjesto u Drugoj ABA ligi, s tim da će svaka zemlja imati po dva predstavnika.

Osvježenje na bh. košarkaškoj sceni ove sezone je ekipa Kaknja koja je pored plasmana u Ligu za prvaka igrala i finale Kupa BiH u kojem je kao domaćin turnira poražena od Igokee.

U razgovoru za naš portal sekretar kluba Samir Lušija je istakao da je će nakon ove odluke biti vrlo teško doći do Prve ABA lige.

"Na startu sezone smo kao cilj postavili plasman u Ligu za prvaka i to smo ispunili, ali sada stručni štab i igrači imaju za cilj plasman u doigravanje. Mislim da zaista nismo igrački na nivou za finale, ali uz malo sreće i to je moguće. Ali i kada bi uspjeli i plasirali se u Drugu ABA ligu mislim da ne bismo pristali da učestvujemo jer je to prevelik zalogaj za naš klub", istakao je Lušija.

"Izbor" učesnika Druge ABA lige iz BiH je prošlog ljeta bio predmet "sporenja" i sa ovom odlukom postavljeni su jasni parametri oko plasmana, ali kredibilitet novim pravilima će dati kontinuitet, kojeg u ABA ligi nije bilo u proteklim godinama.

Ono što je ostalo nedorečeno kada je riječ o plasmanu u Prvu ABA ligu jeste situacija da jedna država već ima pet predstavnika u ligi, a da klub iz te zemlje osvoji Drugu ABA ligu.

KS BiH nije pozvan na sastanak Skupštine ABA lige, a ni zvanično upoznat sa odlukama koje sa na njemu donijete. KS BiH će na sljedećoj sjednici Upravnog odbora zauzeti svoj stav prema najnovijim odlukama ABA lige.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar