Сукоб Груевског и Џаферија

Обезбеђење Собрања је спречило физички сукоб председника парлмента Таљата Џаферија и дојучерашњег лидера ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског.

Регион 14.03.2018 | 18:50
Сукоб Груевског и Џаферија
Како преноси РТС, а јављају македонски медији, инцидент се догодио у тренутку када је био најављен почетак расправе о закону о језицима.

Никола Груевски је, како наводе медији у Скопљу, пришао столу председника парламента, извадио Џаферијеву картицу из система за гласање и пролио воду по столу, након чега је Џафери прогласио паузу. 

Између Џаферија и Груевског стало је обезбеђење, па је инцидент прекинут. 

Суштину сукоба у парламенту Македоније представља почетак изјашњавања о закону о језицима, који ће, уколико буде усвојен, гарантовати једнак третман македонског и албанског језика, чему се посланици ВМРО-ДПМНЕ жестоко противе. 

Опозиција је, у покушају да спречи изгласавање овог акта, поднела око 35.500 амандмана, а председник Собрања је у неколико наврата најавио да ће закон бити усвојен без претеране расправе о маси амандмана. 

ВМРО-ДПМНЕ, пак, захтева да се расправља о сваком амандману појединачно. 

Собрање је средином јануара већ изгласало овај закон, али је председник Македоније Ђорђе Иванов одбио да га потпише, чиме се процедура вратила у Собрање. 

ВМРО-ДПМНЕ тврди да је нови закон "противуставан", као и да "продубљује разлике у друштву на штету хомогенизације македонске заједнице". 

Закон о језицима, којим албански, практично, постаје други званични језик у тој земљи, био је један од кључних услова албанских партија пред формирање владајуће коалиције на чијем се челу налазе СДСМ и премијер Зоран Заев.



(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Уаа

14.03.2018 20:07

Удри га...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

14.03.2018 22:40

Браво за Груевског, сви македонци да га подрзе, ако не буду слозни Зоран це их продат неце постојати македонија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сињ

15.03.2018 13:53

Браво миле