Sukob Gruevskog i Džaferija

Obezbeđenje Sobranja je sprečilo fizički sukob predsednika parlmenta Taljata Džaferija i dojučerašnjeg lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

Region 14.03.2018 | 18:50
Sukob Gruevskog i Džaferija
Kako prenosi RTS, a javljaju makedonski mediji, incident se dogodio u trenutku kada je bio najavljen početak rasprave o zakonu o jezicima.

Nikola Gruevski je, kako navode mediji u Skoplju, prišao stolu predsednika parlamenta, izvadio Džaferijevu karticu iz sistema za glasanje i prolio vodu po stolu, nakon čega je Džaferi proglasio pauzu. 

Između Džaferija i Gruevskog stalo je obezbeđenje, pa je incident prekinut. 

Suštinu sukoba u parlamentu Makedonije predstavlja početak izjašnjavanja o zakonu o jezicima, koji će, ukoliko bude usvojen, garantovati jednak tretman makedonskog i albanskog jezika, čemu se poslanici VMRO-DPMNE žestoko protive. 

Opozicija je, u pokušaju da spreči izglasavanje ovog akta, podnela oko 35.500 amandmana, a predsednik Sobranja je u nekoliko navrata najavio da će zakon biti usvojen bez preterane rasprave o masi amandmana. 

VMRO-DPMNE, pak, zahteva da se raspravlja o svakom amandmanu pojedinačno. 

Sobranje je sredinom januara već izglasalo ovaj zakon, ali je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše, čime se procedura vratila u Sobranje. 

VMRO-DPMNE tvrdi da je novi zakon "protivustavan", kao i da "produbljuje razlike u društvu na štetu homogenizacije makedonske zajednice". 

Zakon o jezicima, kojim albanski, praktično, postaje drugi zvanični jezik u toj zemlji, bio je jedan od ključnih uslova albanskih partija pred formiranje vladajuće koalicije na čijem se čelu nalaze SDSM i premijer Zoran Zaev.(B92)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Uaa

14.03.2018 21:07

Udri ga...

ODGOVORITE
Name

Mile

14.03.2018 23:40

Bravo za Gruevskog, svi makedonci da ga podrze, ako ne budu slozni Zoran ce ih prodat nece postojati makedonija

ODGOVORITE
Name

Sinj

15.03.2018 14:53

Bravo mile