Од данас БиХ има вјетроелектрану

Данас је у рад пуштена вјетроелектрана Месиховина, прва вјетроелектрана у Босни и Херцеговини и једна од највећих вјетроелектрана на простору југоисточне Европе.

Босна и Херцеговина 14.03.2018 | 13:34
Од данас БиХ има вјетроелектрану
"Смјештена је у средишњем дијелу опшине Томиславград, има 22 вјетроагрегата укупно инсталиране снаге 50,6 МW и годишње производње од око 165,17 ГWх. Уз просјечну потрошњу домаћинства од 6000 киловат сати годишње. ВЕ Месиховина може снабдјети електричном енергијом око 27.500 домаћинстава", казао је раније у интервјуу за бх. издање Вечерњег листа генерални директор Електропривреде ХЗ ХБ Маринко Гиља.

Подсјетио је да Електропривреда ХЗ ХБ 2004. године покренула пројект "Анализа могућности кориштења енергије вјетра у производњи електричне енергије у БиХ" у оквиру којега су вршена мјерења јачине вјетра на десет локација, од којих су као перспективне одабране три, а приоритет је дан вјетроелектрани Месиховина.

Укупна вриједност инвестиције је око 82 милиона евра од чега се највећи дио, 72 милиона еура, односи на кредит Њемачке државне банке за развој (КфW), додао је Гиља.



По Гиљиним ријечима, Електропривреда ХЗ ХБ једино је електропривредно подузеће у БиХ које производи електричну енергију искључиво из обновљивих извора.

"У нашем суставу је седам хидроелектрана, а сада имамо и једну вјетроелектрану. Дакле, корист нам је велика од ВЕ Месиховина, посебице што изградњом својих производних капацитета смањујемо увоз енергије, постајемо успјешнији тржишни конкуренти и наравно, из својих капацитета, осигуравамо квалитетну и континуирану испоруку електричне енергије већем броју својих купаца.

Први смо у БиХ који смо реализовали искориштење енергије вјетра и на то смо поносни јер, пратећи нове технологије, идемо укорак са сувременим енергетским приоритетима чувајући околинуи природне ресурсе", истакнуо је генерални директор Електропривреде ХЗ ХБ.

Гиља је најавио почетак изградње црпне хидроелектране Врило, која се, такође, налази у Општини Томиславград. Ради се о инвестицији од око 90 милиона евра, а полагање камена темељца очекује се овога љета.

(Н1)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

борац

14.03.2018 12:59

Ми правимо на угаљ наси станари су су једна од модерни електрана али за нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

14.03.2018 13:35

Најмање су наши...

Name

никотије

14.03.2018 14:26

Ти кода си Кинез.

Name

Реплицирам пуцанству

14.03.2018 18:52

Хахаха Незнам дал си други али прва није гарант у Високом се врти вец висе година.

Name

Ин

14.03.2018 14:44

А кад це Миле вјетро електрана у Херцеговини и аеродром требиње.ја сам из бл али Миле и остали криминалци су запоставили Херцеговину као да није дио РС дјубре једно подијелио народ дрзи се оне завади па владај . Позивам све Краиснике Херцеговце Семберце народ из цијеле РС у октобру на гласање подрзимо сзп да скинемо ово зло са власти Брацо и сестре заједно смо бранили РС нисмо сеиелили на регије и одбранили је. Наси борци су најхрабрија војска на свијету а сад их понизавају ратни дезертери профитери и остали криминалци покуповали тв куце новине исваки дан испирају нам мозак . Задњи је цас у октобру се поново брани РС али од домацег непријатеља у октобру гласно рецимо доста је висе тираније доста је понизавања вриједјања интелигенције народа доста је одлазака насе дјеце вријеме је да казнимо криминалце да насу дјецу задрзимо овдје вријеме је за промјене зато сви у октобру на изборе и дајмо глас сзп . Позивам и насе људе који су запослени у инострансту да гласају за савез за промјене помозите нам да се спасимо да спасимо РС да неморамо тразити од вас да нам помогнете да имамо дјецу да прехранимо. РС је пуна природних богастава ми бмогли зивјети од свог рада самонам требају добри домацини да воде РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајкер

14.03.2018 18:10

Дзаба све кад нема националне свјести врпца за пресјецање, хрватска застава. Јадни смо сви.

ОДГОВОРИТЕ