Od danas BiH ima vjetroelektranu

Danas je u rad puštena vjetroelektrana Mesihovina, prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini i jedna od najvećih vjetroelektrana na prostoru jugoistočne Evrope.

Bosna i Hercegovina 14.03.2018 | 13:34
Od danas BiH ima vjetroelektranu
"Smještena je u središnjem dijelu opšine Tomislavgrad, ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje od oko 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6000 kilovat sati godišnje. VE Mesihovina može snabdjeti električnom energijom oko 27.500 domaćinstava", kazao je ranije u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja.

Podsjetio je da Elektroprivreda HZ HB 2004. godine pokrenula projekt "Analiza mogućnosti korištenja energije vjetra u proizvodnji električne energije u BiH" u okviru kojega su vršena mjerenja jačine vjetra na deset lokacija, od kojih su kao perspektivne odabrane tri, a prioritet je dan vjetroelektrani Mesihovina.

Ukupna vrijednost investicije je oko 82 miliona evra od čega se najveći dio, 72 miliona eura, odnosi na kredit Njemačke državne banke za razvoj (KfW), dodao je Gilja.



Po Giljinim riječima, Elektroprivreda HZ HB jedino je elektroprivredno poduzeće u BiH koje proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora.

"U našem sustavu je sedam hidroelektrana, a sada imamo i jednu vjetroelektranu. Dakle, korist nam je velika od VE Mesihovina, posebice što izgradnjom svojih proizvodnih kapaciteta smanjujemo uvoz energije, postajemo uspješniji tržišni konkurenti i naravno, iz svojih kapaciteta, osiguravamo kvalitetnu i kontinuiranu isporuku električne energije većem broju svojih kupaca.

Prvi smo u BiH koji smo realizovali iskorištenje energije vjetra i na to smo ponosni jer, prateći nove tehnologije, idemo ukorak sa suvremenim energetskim prioritetima čuvajući okolinui prirodne resurse", istaknuo je generalni direktor Elektroprivrede HZ HB.

Gilja je najavio početak izgradnje crpne hidroelektrane Vrilo, koja se, takođe, nalazi u Opštini Tomislavgrad. Radi se o investiciji od oko 90 miliona evra, a polaganje kamena temeljca očekuje se ovoga ljeta.

(N1)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

borac

14.03.2018 12:59

Mi pravimo na ugalj nasi stanari su su jedna od moderni elektrana ali za nas.

ODGOVORITE
Name

Građanin

14.03.2018 13:35

Najmanje su naši...

Name

nikotije

14.03.2018 14:26

Ti koda si Kinez.

Name

Repliciram pucanstvu

14.03.2018 18:52

Hahaha Neznam dal si drugi ali prva nije garant u Visokom se vrti vec vise godina.

Name

In

14.03.2018 14:44

A kad ce Mile vjetro elektrana u Hercegovini i aerodrom trebinje.ja sam iz bl ali Mile i ostali kriminalci su zapostavili Hercegovinu kao da nije dio RS djubre jedno podijelio narod drzi se one zavadi pa vladaj . Pozivam sve Kraisnike Hercegovce Semberce narod iz cijele RS u oktobru na glasanje podrzimo szp da skinemo ovo zlo sa vlasti Braco i sestre zajedno smo branili RS nismo seielili na regije i odbranili je. Nasi borci su najhrabrija vojska na svijetu a sad ih ponizavaju ratni dezerteri profiteri i ostali kriminalci pokupovali tv kuce novine isvaki dan ispiraju nam mozak . Zadnji je cas u oktobru se ponovo brani RS ali od domaceg neprijatelja u oktobru glasno recimo dosta je vise tiranije dosta je ponizavanja vrijedjanja inteligencije naroda dosta je odlazaka nase djece vrijeme je da kaznimo kriminalce da nasu djecu zadrzimo ovdje vrijeme je za promjene zato svi u oktobru na izbore i dajmo glas szp . Pozivam i nase ljude koji su zaposleni u inostranstu da glasaju za savez za promjene pomozite nam da se spasimo da spasimo RS da nemoramo traziti od vas da nam pomognete da imamo djecu da prehranimo. RS je puna prirodnih bogastava mi bmogli zivjeti od svog rada samonam trebaju dobri domacini da vode RS.

ODGOVORITE
Name

Bajker

14.03.2018 18:10

Dzaba sve kad nema nacionalne svjesti vrpca za presjecanje, hrvatska zastava. Jadni smo svi.

ODGOVORITE