Бањалука: Акција за спас ријека

Активисти „Центра за животну средину“ заједно са кајакашима и осталим љубитељима ријека и вода су поводом обиљежавања Међународног дана акције за ријеке, организовали данас акцију “НЕ хидроелектранама на Врбасу".

Република Српска 14.03.2018 | 12:06
Бањалука: Акција за спас ријека
- Циљ акције да се славе побједе и рушење брана и поново успостављање речних токова. Да се славе људи који су заслужни за очување ријека свијета. Користимо ову прилику да покажемо да смо јединствени у овој борби за ријеке и да се овакве ствари дешавају у читавом свијету – рекла је Јелена Иванић из Центра за животну средину.

Акција слична овој ће се одржати у неколико градова Босне и Херцеговине, на више ријека, а у зависности од тога како се борба против хидроелектране буде одвијала, биће организовано још сличних акција.
 
- До сада сам пре више од 10 година зауставили планове за изградњу хидроелектране на Врбасу, а такође смо имали и успјехе када смо зауставили изградњу хидроелектране у Националном парку Сутјеска, на ријекама Хрчавка и Сутјеска – додала је Иванићева.

Активисти и бројни грађани данас су поручили да неће дозволити уништавање ријека.

- Овде смо да још једном јавности и доносиоцима одлука дамо до знања да нећемо дозволити да се на Врбасу граде било какве хидроелектране. Јер је Врбас једна од ретких ријека која има изузетне могућности за развој спортско-рекреативног туризма и чињеница је да Врбас напаја град Бањалуку и околину водом – рекао је Виктор Бијећић, потпредсједник ЦЗЖС.

Додаје да би хидроелектрана довела у питање квалитет воде што би се одразило поскупљењем цијена, као и многе друге проблеме.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Па

14.03.2018 11:10

Поцркаћемо од глади!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г

14.03.2018 15:02

ХОЦЕ ТЕ ЛИ ФОНД СОЛИДАРНОСТИ ДА ПОКРИЈЕТЕ ЛОПОВСКЕ ТОПЛАНЕ.

Name

фићо

14.03.2018 15:58

А, јој, драги боже....који борци за чисте реке....??'' А што купујете смеће од Кинеза, крпице , пластике и наруквице, и ципелице.....а, јој, које рсање су ове приече.....

ОДГОВОРИТЕ