Banjaluka: Akcija za spas rijeka

Aktivisti „Centra za životnu sredinu“ zajedno sa kajakašima i ostalim ljubiteljima rijeka i voda su povodom obilježavanja Međunarodnog dana akcije za rijeke, organizovali danas akciju “NE hidroelektranama na Vrbasu".

Republika Srpska 14.03.2018 | 12:06
Banjaluka: Akcija za spas rijeka
- Cilj akcije da se slave pobjede i rušenje brana i ponovo uspostavljanje rečnih tokova. Da se slave ljudi koji su zaslužni za očuvanje rijeka svijeta. Koristimo ovu priliku da pokažemo da smo jedinstveni u ovoj borbi za rijeke i da se ovakve stvari dešavaju u čitavom svijetu – rekla je Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu.

Akcija slična ovoj će se održati u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, na više rijeka, a u zavisnosti od toga kako se borba protiv hidroelektrane bude odvijala, biće organizovano još sličnih akcija.
 
- Do sada sam pre više od 10 godina zaustavili planove za izgradnju hidroelektrane na Vrbasu, a takođe smo imali i uspjehe kada smo zaustavili izgradnju hidroelektrane u Nacionalnom parku Sutjeska, na rijekama Hrčavka i Sutjeska – dodala je Ivanićeva.

Aktivisti i brojni građani danas su poručili da neće dozvoliti uništavanje rijeka.

- Ovde smo da još jednom javnosti i donosiocima odluka damo do znanja da nećemo dozvoliti da se na Vrbasu grade bilo kakve hidroelektrane. Jer je Vrbas jedna od retkih rijeka koja ima izuzetne mogućnosti za razvoj sportsko-rekreativnog turizma i činjenica je da Vrbas napaja grad Banjaluku i okolinu vodom – rekao je Viktor Bijećić, potpredsjednik CZŽS.

Dodaje da bi hidroelektrana dovela u pitanje kvalitet vode što bi se odrazilo poskupljenjem cijena, kao i mnoge druge probleme.

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Pa

14.03.2018 12:10

Pocrkaćemo od gladi!

ODGOVORITE
Name

G

14.03.2018 16:02

HOCE TE LI FOND SOLIDARNOSTI DA POKRIJETE LOPOVSKE TOPLANE.

Name

fićo

14.03.2018 16:58

A, joj, dragi bože....koji borci za čiste reke....??'' A što kupujete smeće od Kineza, krpice , plastike i narukvice, i cipelice.....a, joj, koje rsanje su ove prieče.....

ODGOVORITE