"Хоће Русима да одузму мундијал"

Британске власти желе да максимално заоштре односе са Русијом, нађу изговор за нове санкције и покушају да премјесте Свјетско првенству фудбалу из Русије у Енглеску, сматрају руски аналитичари.

Свијет 14.03.2018 | 10:53
"Хоће Русима да одузму мундијал"
Реторика британског премијера Терезе Меј док је оптуживала Москву за покушај убиства бившег руског двоструког агента Сергеја Скрипала звучала је ратнохушачки, али Русији није објављен рат, наводи политиколог Владимир Брутер.

Њена реторика имала је три циља. Први - наставак притиска на Русију. Други - покушај да се Русија испровоцира и повуче неадекватне потезе, што они одавно прижељкују. Трећи - координација, усаглашавање напора са Вашингтоном и консолидација унутрашњих британских политичких снага против Русије.

Експерти су сагласни у вези са тим да би овај случај могао да доведе до заоштравања односа Лондона и Москве, а увјерени су и да би Британци то могли искористити као изговор за увођење нових санкција Русији.

Руски аналитичар Михаил Нејжмаков оцјењује да су те оптужбе британског премијера само увертира за нове антируске санкције и истиче да је ријеч о информационом рату против Русије.

"Те оптужбе су танке, неубједљиве, неосноване и изнесене без доказа, али са информационе тачке гледишта, публика, која је већ ионако затрована причама о наводној руској пријетњи, могла би олако да их прихвати, макар у прво вријеме док се емоције не стишају", наводи он.

Директор аналитичког Центра ветерана државне безбједности "Вимпел" Сергеј Кривошејев сматра да би требало поставити питање коме убиство бившег обавјештајца одговара.

"Јасно је да Русији то апсолутно не би одговарало. Зашто би Русија то радила уочи предсједничких избора и Свјетског првенства у фудбалу? Испада да је то одговарало енглеској страни. Тај издајник је у Русији своје одлежао и размијењен је за наше људе.

То јест, њега су пустили - ништа му у Русији није урађено. Он је изабрао да живи у Енглеској и чини се да је направио погрешан избор. Резултат је видљив. Он није први коме се тако нешто догодило у тој земљи", наводи Кривошејев, а преноси "Спутњик".

Према његовим ријечима, таквим оптужбама треба да се оклевета руски предсједник Владимир Путин уочи предсједничких избора, као и да се спријечи одржавање Свјетског првенства у фудбалу у Русији.

"Они би жељели да Свјетско првенство у фудбалу буде премјештено у Енглеску. То су одавно хтјели и радили су много тога како би Русији проузроковали проблеме, а посебно су то чинили након што је наш предсједник говорио о новом руском наоружању, због чега су се мало уплашили", каже Кривошејев.

(Агенције) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Енглези, зло свијета

14.03.2018 11:16

Интересантно је да УВИЈЕК - и само - у Енглеској настрада неки руски “дисидент”! Не страда ни у САД-у, ни у Њемачкој, ни у Швајцарској. Литвињенко, Березовски, сада Скрипалов. Можда су Енглези неспособни (а ови други способни) да спријече “руске агенте” - али онда неко мора на поднесе оставку због тога. Што се није десило, нити ће. Можда је ипак Енглеска та која је убила све њих да би могла да води медијски рат са својим вјековним ривалом Русијом. Јер, зашто би Путин, пред саме изборе и пред само свјетско првенство у фудбалу радио овакве ствари? Нити то користи њему, нити Русији. Али зато користи Енглезима којима је отрован руски “дисидент” вриједнији као оружије у дипломатском и медијском рату него да се бескористан слободно шеће. (Иначе, послије Ватикана, Енглези имају највише мртих на души. Јер, шта су они радили по Африци и Азији, од тога вам се нормалном човјеку диже коса на глави.)

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

14.03.2018 13:55

Ста додат ?

Name

БЛ Европљанин

14.03.2018 17:34

С ти би у Сибир, а, ја бих у Баварску или Ирску..