"Hoće Rusima da oduzmu mundijal"

Britanske vlasti žele da maksimalno zaoštre odnose sa Rusijom, nađu izgovor za nove sankcije i pokušaju da premjeste Svjetsko prvenstvu fudbalu iz Rusije u Englesku, smatraju ruski analitičari.

Svijet 14.03.2018 | 10:53
"Hoće Rusima da oduzmu mundijal"
Retorika britanskog premijera Tereze Mej dok je optuživala Moskvu za pokušaj ubistva bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala zvučala je ratnohušački, ali Rusiji nije objavljen rat, navodi politikolog Vladimir Bruter.

Njena retorika imala je tri cilja. Prvi - nastavak pritiska na Rusiju. Drugi - pokušaj da se Rusija isprovocira i povuče neadekvatne poteze, što oni odavno priželjkuju. Treći - koordinacija, usaglašavanje napora sa Vašingtonom i konsolidacija unutrašnjih britanskih političkih snaga protiv Rusije.

Eksperti su saglasni u vezi sa tim da bi ovaj slučaj mogao da dovede do zaoštravanja odnosa Londona i Moskve, a uvjereni su i da bi Britanci to mogli iskoristiti kao izgovor za uvođenje novih sankcija Rusiji.

Ruski analitičar Mihail Nejžmakov ocjenjuje da su te optužbe britanskog premijera samo uvertira za nove antiruske sankcije i ističe da je riječ o informacionom ratu protiv Rusije.

"Te optužbe su tanke, neubjedljive, neosnovane i iznesene bez dokaza, ali sa informacione tačke gledišta, publika, koja je već ionako zatrovana pričama o navodnoj ruskoj prijetnji, mogla bi olako da ih prihvati, makar u prvo vrijeme dok se emocije ne stišaju", navodi on.

Direktor analitičkog Centra veterana državne bezbjednosti "Vimpel" Sergej Krivošejev smatra da bi trebalo postaviti pitanje kome ubistvo bivšeg obavještajca odgovara.

"Jasno je da Rusiji to apsolutno ne bi odgovaralo. Zašto bi Rusija to radila uoči predsjedničkih izbora i Svjetskog prvenstva u fudbalu? Ispada da je to odgovaralo engleskoj strani. Taj izdajnik je u Rusiji svoje odležao i razmijenjen je za naše ljude.

To jest, njega su pustili - ništa mu u Rusiji nije urađeno. On je izabrao da živi u Engleskoj i čini se da je napravio pogrešan izbor. Rezultat je vidljiv. On nije prvi kome se tako nešto dogodilo u toj zemlji", navodi Krivošejev, a prenosi "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, takvim optužbama treba da se okleveta ruski predsjednik Vladimir Putin uoči predsjedničkih izbora, kao i da se spriječi održavanje Svjetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji.

"Oni bi željeli da Svjetsko prvenstvo u fudbalu bude premješteno u Englesku. To su odavno htjeli i radili su mnogo toga kako bi Rusiji prouzrokovali probleme, a posebno su to činili nakon što je naš predsjednik govorio o novom ruskom naoružanju, zbog čega su se malo uplašili", kaže Krivošejev.

(Agencije) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Енглези, зло свијета

14.03.2018 11:16

Интересантно је да УВИЈЕК - и само - у Енглеској настрада неки руски “дисидент”! Не страда ни у САД-у, ни у Њемачкој, ни у Швајцарској. Литвињенко, Березовски, сада Скрипалов. Можда су Енглези неспособни (а ови други способни) да спријече “руске агенте” - али онда неко мора на поднесе оставку због тога. Што се није десило, нити ће. Можда је ипак Енглеска та која је убила све њих да би могла да води медијски рат са својим вјековним ривалом Русијом. Јер, зашто би Путин, пред саме изборе и пред само свјетско првенство у фудбалу радио овакве ствари? Нити то користи њему, нити Русији. Али зато користи Енглезима којима је отрован руски “дисидент” вриједнији као оружије у дипломатском и медијском рату него да се бескористан слободно шеће. (Иначе, послије Ватикана, Енглези имају највише мртих на души. Јер, шта су они радили по Африци и Азији, од тога вам се нормалном човјеку диже коса на глави.)

ODGOVORITE
Name

modricanin

14.03.2018 13:55

Sta dodat ?

Name

BL Evropljanin

14.03.2018 17:34

S ti bi u Sibir, a, ja bih u Bavarsku ili Irsku..