Анализа: Како је Чанак упалио Партизанов мотор?

Капитен црно-белих Новица Величковић је, судећи по статистици, продисао од тренутка када је дошло до промене тренера.

Кошарка 15.03.2018 | 22:45
Анализа: Како је Чанак упалио Партизанов мотор?
Кошаркашки клуб Партизан други пут за три године није изборио пласман у плеј-оф Јадранске лиге, а више је узрока за то. Чињеница је да је екипа солидно почела сезону са тренером Мирославом Николићем, али онда је упао у канал из којег је изашла тек његовом сменом и доласком Ненада Чанка. А колико је екипи то пријало, поред чињенице да је освојила трофеј после четири године - Куп Радивоја Кораћа - можда најбоље сведочи и статистика Новице Величковиће.

Капитен и најискуснији играч црно-белих игра знатно боље него у претходном периоду, па је тако чак три пута био проглашен за најкориснијег играча кола на Јадрану што му раније није полазило за руком. И не само то. Величковић је проглашен за МВП-ја регионалне лиге у јануару.

У сваком погледу, искусни крилни центар је био кориснији за екипу кад ју је преузео Чанак и не само због тога што је добијао више минута за игру.

А ако би поредили конкретне бројке, то изгледа овако. Док је Николић водио Партизан, Величковић је у Јадранској лиги наступио 11 пута, просечно је играо 16,22 минута, уз учинак од 8,8поена и 3,81 скок, уз индекс корисности 8,63. Од доласка Чанка на клупу, капитен Партизана одиграо је 10 регионалних утакмица. На паркету је проводио 28,12 минута, уз просечних 16,4 поена, 5,7 скокова и индекс 21,8.

Када је у питању Еврокуп, код Николића је капитен одиграо четири од седам утакмица. Просечно је проводио 17,56 минута, имао је 8,75 поена и 4,5 скокова, као и индекс корисности 9,5. Код Чанка је имао два наступа у Еврокупу са 17,48 минута у просеку, односно 12 поена и 2,5 скокова. Индекс му је тад био 10.

Потврда добре форме на крају је дошла и у Нишу на завршном турниру Купа Радивоја Кораћа. Партизан је ту убележио три победе, а играо је просечно 25,23 минута. На та три меча просечно је бележио 11,33 поена, 5,3 скока и индекс 11.

Наравно, као што се то често истиче, статистика може да буде категорија која зна да превари и замаскира неке ствари, али код Величковића је све одавно јасно - он је мотор Партизана.



Извор: моззартспорт

Фото: Старспорт

Коментари / 0

Оставите коментар