Analiza: Kako je Čanak upalio Partizanov motor?

Kapiten crno-belih Novica Veličković je, sudeći po statistici, prodisao od trenutka kada je došlo do promene trenera.

Košarka 15.03.2018 | 22:45
Analiza: Kako je Čanak upalio Partizanov motor?
Košarkaški klub Partizan drugi put za tri godine nije izborio plasman u plej-of Jadranske lige, a više je uzroka za to. Činjenica je da je ekipa solidno počela sezonu sa trenerom Miroslavom Nikolićem, ali onda je upao u kanal iz kojeg je izašla tek njegovom smenom i dolaskom Nenada Čanka. A koliko je ekipi to prijalo, pored činjenice da je osvojila trofej posle četiri godine - Kup Radivoja Koraća - možda najbolje svedoči i statistika Novice Veličkoviće.

Kapiten i najiskusniji igrač crno-belih igra znatno bolje nego u prethodnom periodu, pa je tako čak tri puta bio proglašen za najkorisnijeg igrača kola na Jadranu što mu ranije nije polazilo za rukom. I ne samo to. Veličković je proglašen za MVP-ja regionalne lige u januaru.

U svakom pogledu, iskusni krilni centar je bio korisniji za ekipu kad ju je preuzeo Čanak i ne samo zbog toga što je dobijao više minuta za igru.

A ako bi poredili konkretne brojke, to izgleda ovako. Dok je Nikolić vodio Partizan, Veličković je u Jadranskoj ligi nastupio 11 puta, prosečno je igrao 16,22 minuta, uz učinak od 8,8poena i 3,81 skok, uz indeks korisnosti 8,63. Od dolaska Čanka na klupu, kapiten Partizana odigrao je 10 regionalnih utakmica. Na parketu je provodio 28,12 minuta, uz prosečnih 16,4 poena, 5,7 skokova i indeks 21,8.

Kada je u pitanju Evrokup, kod Nikolića je kapiten odigrao četiri od sedam utakmica. Prosečno je provodio 17,56 minuta, imao je 8,75 poena i 4,5 skokova, kao i indeks korisnosti 9,5. Kod Čanka je imao dva nastupa u Evrokupu sa 17,48 minuta u proseku, odnosno 12 poena i 2,5 skokova. Indeks mu je tad bio 10.

Potvrda dobre forme na kraju je došla i u Nišu na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća. Partizan je tu ubeležio tri pobede, a igrao je prosečno 25,23 minuta. Na ta tri meča prosečno je beležio 11,33 poena, 5,3 skoka i indeks 11.

Naravno, kao što se to često ističe, statistika može da bude kategorija koja zna da prevari i zamaskira neke stvari, ali kod Veličkovića je sve odavno jasno - on je motor Partizana.



Izvor: mozzartsport

Foto: Starsport

Komentari / 0

Ostavite komentar