Најмања беба се добро опоравља

Најмања беба у Србији, тешка само 350 грама, која је родјена 23. јануара, рано ујутру, око шест часова, у Гинеколошко акушерској клиници „Народни фронт“, ваљано се развија, каже др Александар Добросављевић, гинеколог акушер, који је, као дежурни, порадјао мајку.

Србија 13.03.2018 | 20:24
Најмања беба се добро опоравља
Пре ове девојчице, како каже др Добросављевић, најмања је била беба тешка 470 грама и у питању је био дечак.

За искусне и добре стручњаке, какав је др Добросављевић, иначе рођењи Лозничанин са дугом породичном традицијом у овом послу, долазак на свет тако мале бебе није непознаница.

Порођај је, подсећа наш саговорник, спонтано наступио у 28. недељи трудноће услед  прснућа водењака након чега се пацијенткиња брзо породила у раним јутарњим часовима.

- Након порођаја беба је пребачена у референтни ценатар за превремено рођену децу, односно Институт за неонатологију где је настављен даљи опоравак.  Иначе новорођенчад у овој старости трудноће имају телесну тежину око једног килограма али у овом случају радило се о веома тешком застоју у расту плода те је величина новорођенчета одговарала старости трудноће од двадесет недеља.

Упитан услед чега се радјају тако мале бебе наш саговорник каже да су „разлози за застој у расту плода  многобројни, али се најчешће ради о смањеном снадбевању храњивим материјама које може настати због поремећаја у циркулацији, на нивоу постељице, као резултат разних придружених болести мајке али разлог може бити и генетски поремећај“.

- Карактеристично је да код беба са застојем у расту долази до бржег сазревања плућа и осталих органа као последице лучења хормона стреса који се ослобађају као резултат смањеног дотока крви до материце, постељице и на крају плода-објапшњава др Добросављевич.- Здравствено стање мајке је такође добро. 

(БН/В.М.)

 

Коментари / 0

Оставите коментар