Najmanja beba se dobro oporavlja

Najmanja beba u Srbiji, teška samo 350 grama, koja je rodjena 23. januara, rano ujutru, oko šest časova, u Ginekološko akušerskoj klinici „Narodni front“, valjano se razvija, kaže dr Aleksandar Dobrosavljević, ginekolog akušer, koji je, kao dežurni, poradjao majku.

Srbija 13.03.2018 | 20:24
Najmanja beba se dobro oporavlja
Pre ove devojčice, kako kaže dr Dobrosavljević, najmanja je bila beba teška 470 grama i u pitanju je bio dečak.

Za iskusne i dobre stručnjake, kakav je dr Dobrosavljević, inače rođenji Lozničanin sa dugom porodičnom tradicijom u ovom poslu, dolazak na svet tako male bebe nije nepoznanica.

Porođaj je, podseća naš sagovornik, spontano nastupio u 28. nedelji trudnoće usled  prsnuća vodenjaka nakon čega se pacijentkinja brzo porodila u ranim jutarnjim časovima.

- Nakon porođaja beba je prebačena u referentni cenatar za prevremeno rođenu decu, odnosno Institut za neonatologiju gde je nastavljen dalji oporavak.  Inače novorođenčad u ovoj starosti trudnoće imaju telesnu težinu oko jednog kilograma ali u ovom slučaju radilo se o veoma teškom zastoju u rastu ploda te je veličina novorođenčeta odgovarala starosti trudnoće od dvadeset nedelja.

Upitan usled čega se radjaju tako male bebe naš sagovornik kaže da su „razlozi za zastoj u rastu ploda  mnogobrojni, ali se najčešće radi o smanjenom snadbevanju hranjivim materijama koje može nastati zbog poremećaja u cirkulaciji, na nivou posteljice, kao rezultat raznih pridruženih bolesti majke ali razlog može biti i genetski poremećaj“.

- Karakteristično je da kod beba sa zastojem u rastu dolazi do bržeg sazrevanja pluća i ostalih organa kao posledice lučenja hormona stresa koji se oslobađaju kao rezultat smanjenog dotoka krvi do materice, posteljice i na kraju ploda-objapšnjava dr Dobrosavljevič.- Zdravstveno stanje majke je takođe dobro. 

(BN/V.M.)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar