Шаровић уводи ред у извоз у Русију

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас да је наложио пооштравање услова за извоз воћа и поврћа у Русију након што су пропали сви покушају да са ентитетским институцијама донесе заједничку одлуку.

Република Српска 13.03.2018 | 18:39
Шаровић уводи ред у извоз у Русију
"Искористио сам своја овлаштења и нисам угрозио ничије недлежности.Изгубили смо драгоцјено вријеме јер су појединци,умјесто да раде свој посао,слали политичке поруке'', каже  Шаровић  и додаје да је наредио пооштравање услова за извоз воћа и поврћа у Русију али то неће отежати пословање озбиљним и одговорним произвођачима и извозницима.

"Свако ко жели да извози воће и поврће у Русију мора да се идентификује да ли је произвођач или само извозник.Ако је извозник мора да пријави произвођача.Тај произвођач мора да докаже колики су му засади воћа и поврћа и колики му је годишњи принос. Приликом сваке испоруке мора да достави картице на којима води властито књиговодство у којем се види стање залиха'', објашњава Шаровић.

Додаје да има још других мјера које ће омогућити јаснију и квалитетнију контролу и сузити простор манипулантима и преварантима.

Шаровић понавља да је циљ уведених мјера спријечити препакивање увозних јабука и њихов извоз у Русију као домаћег производа.

Сматра и да треба испитати како се могло десити да јабуке увезене из Пољске као трећа класа заврше у извозу за Русију под ознаком прве класе.

"То значи да има превара и приликом увоза јабука из Европске уније у БиХ.Из Пољске се увозе јабуке треће категорије и плаћа се аутоматски мања царина.Треба добро обратити пажњу да ли су то заиста јабуке треће категорије''.

Према његовим ријечима, у прошлој години из Европске уније у БиХ увезено је преко 30 хиљада тона јабука, због чега је неопходна озбиљна истрага о томе гдје су те јабуке завршиле и ко их је увозио.

"То  је надлежност ентитетских инспекција, док су мјере које сам ја предузео око пооштравања услова за извоз моја надлежност. Они који ме лове у грешкама вјероватно ће гледати да ли сам негдје прекорачио своја овлаштења.Тврдим да нисам.Водио сам рачуна о томе али ћу на овој активности истрајати како би стотинама, можда и хиљадама породица омогућио да што прије могу поново извозити воће и поврће у Русију''.

Он каже да од Русије зависи када ће престати блокада извоза, али се нада да су у питању дани.

Ђаровић наглашава да је мјесечни извоз јабука у Русију, прије обуставе уговора, износио од три до четири милиона марака.



БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Освит

13.03.2018 17:57

Добро је да се врати вјеродостојност дрзаве и да се не десавају преваре при извозу воца у Руску Федерацију али да се понекад провјери и проценат сумпора у сировој нафти која долази на прераду у Рафинерију Брод ради те исте дрзаве и њених градана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

13.03.2018 18:34

Ма пусти ти јабуке бре,оде нам омладина из РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миљкан

13.03.2018 19:24

Тако је Миркане. Мешетарима треба стати у крај.

Name

нн

13.03.2018 18:38

Госп. САРОВИЦУ није всм добар посао ако планирате да добијете изборе! ЗА ОВАЈ НАРОД ВАЗИ "СТО ГОРЕ ТО БОЉЕ" тако радити несто у корист дрзаве и народа само вам је велики МИНУС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

13.03.2018 18:46

Ко о чему, он о јабукама! Ако му јабуке не обезбеде изборни резултат не знам ста би могло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре гојко

14.03.2018 13:59

А о цему би он то требао да прица? Јесте ли процитали на самом поцетку текста о којем министарству је ријец? Господину Саровицу свака цаст, један је од ријетких који ваљано ради оно за ста је задузен. Камо лијепе среце да нам је народ бољи, па да зна постеног и вриједног политицара цијенити. Овако какав народ такви и политицари.

Name

Последице Су Битније Од Узрока

13.03.2018 21:10

Уводи ред?Па ко је био министар када је неред настао.

ОДГОВОРИТЕ