Šarović uvodi red u izvoz u Rusiju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović izjavio je danas da je naložio pooštravanje uslova za izvoz voća i povrća u Rusiju nakon što su propali svi pokušaju da sa entitetskim institucijama donese zajedničku odluku.

Republika Srpska 13.03.2018 | 18:39
Šarović uvodi red u izvoz u Rusiju
"Iskoristio sam svoja ovlaštenja i nisam ugrozio ničije nedležnosti.Izgubili smo dragocjeno vrijeme jer su pojedinci,umjesto da rade svoj posao,slali političke poruke'', kaže  Šarović  i dodaje da je naredio pooštravanje uslova za izvoz voća i povrća u Rusiju ali to neće otežati poslovanje ozbiljnim i odgovornim proizvođačima i izvoznicima.

"Svako ko želi da izvozi voće i povrće u Rusiju mora da se identifikuje da li je proizvođač ili samo izvoznik.Ako je izvoznik mora da prijavi proizvođača.Taj proizvođač mora da dokaže koliki su mu zasadi voća i povrća i koliki mu je godišnji prinos. Prilikom svake isporuke mora da dostavi kartice na kojima vodi vlastito knjigovodstvo u kojem se vidi stanje zaliha'', objašnjava Šarović.

Dodaje da ima još drugih mjera koje će omogućiti jasniju i kvalitetniju kontrolu i suziti prostor manipulantima i prevarantima.

Šarović ponavlja da je cilj uvedenih mjera spriječiti prepakivanje uvoznih jabuka i njihov izvoz u Rusiju kao domaćeg proizvoda.

Smatra i da treba ispitati kako se moglo desiti da jabuke uvezene iz Poljske kao treća klasa završe u izvozu za Rusiju pod oznakom prve klase.

"To znači da ima prevara i prilikom uvoza jabuka iz Evropske unije u BiH.Iz Poljske se uvoze jabuke treće kategorije i plaća se automatski manja carina.Treba dobro obratiti pažnju da li su to zaista jabuke treće kategorije''.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini iz Evropske unije u BiH uvezeno je preko 30 hiljada tona jabuka, zbog čega je neophodna ozbiljna istraga o tome gdje su te jabuke završile i ko ih je uvozio.

"To  je nadležnost entitetskih inspekcija, dok su mjere koje sam ja preduzeo oko pooštravanja uslova za izvoz moja nadležnost. Oni koji me love u greškama vjerovatno će gledati da li sam negdje prekoračio svoja ovlaštenja.Tvrdim da nisam.Vodio sam računa o tome ali ću na ovoj aktivnosti istrajati kako bi stotinama, možda i hiljadama porodica omogućio da što prije mogu ponovo izvoziti voće i povrće u Rusiju''.

On kaže da od Rusije zavisi kada će prestati blokada izvoza, ali se nada da su u pitanju dani.

Đarović naglašava da je mjesečni izvoz jabuka u Rusiju, prije obustave ugovora, iznosio od tri do četiri miliona maraka.



BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Osvit

13.03.2018 17:57

Dobro je da se vrati vjerodostojnost drzave i da se ne desavaju prevare pri izvozu voca u Rusku Federaciju ali da se ponekad provjeri i procenat sumpora u sirovoj nafti koja dolazi na preradu u Rafineriju Brod radi te iste drzave i njenih gradana.

ODGOVORITE
Name

BL

13.03.2018 18:34

Ma pusti ti jabuke bre,ode nam omladina iz RS-a.

ODGOVORITE
Name

Miljkan

13.03.2018 19:24

Tako je Mirkane. Mešetarima treba stati u kraj.

Name

nn

13.03.2018 18:38

Gosp. SAROVICU nije vsm dobar posao ako planirate da dobijete izbore! ZA OVAJ NAROD VAZI "STO GORE TO BOLJE" tako raditi nesto u korist drzave i naroda samo vam je veliki MINUS!

ODGOVORITE
Name

Gojko

13.03.2018 18:46

Ko o čemu, on o jabukama! Ako mu jabuke ne obezbede izborni rezultat ne znam sta bi moglo.

ODGOVORITE
Name

re gojko

14.03.2018 13:59

A o cemu bi on to trebao da prica? Jeste li procitali na samom pocetku teksta o kojem ministarstvu je rijec? Gospodinu Sarovicu svaka cast, jedan je od rijetkih koji valjano radi ono za sta je zaduzen. Kamo lijepe srece da nam je narod bolji, pa da zna postenog i vrijednog politicara cijeniti. Ovako kakav narod takvi i politicari.

Name

Posledice Su Bitnije Od Uzroka

13.03.2018 21:10

Uvodi red?Pa ko je bio ministar kada je nered nastao.

ODGOVORITE