“Малигни утицај Русије на Србе“

Шеф медијске службе Одјељења америчке команде за Европу мајор Хуан Мартинез каже за "Тањуг" да је заповједник америчке команде за Европу и главнокомандујући НАТО снага у Европи генерал Кертис Скапароти 8. марта пред америчким Сенатом говорио о изазовима повезаним са "лошим утицајем" и "манипулацијом" Русије у Европи, а "посебно у Србији и на Балкану".

Свијет 13.03.2018 | 12:31
“Малигни утицај Русије на Србе“
"Његове примједбе и коментари током излагања пред Војним комитетом америчког Сената фокусирали су се на важност НАТО савеза, изазове повезане са руским малигним утицајем и напорима Русије да утиче и манипулише европске народе, посебно у Србији и на Балкану, као и на опредјељење Команде САД за Европу у борби против тероризма”, изјавио је Мартинез за "Тањуг".

На питање "Тањуга" упућено сједишту НАТО у Бриселу да објасне став генерала Скапаротија који је, према писању неких медија, идентификовао Србију и српски наород на Балкану као "највећи проблем", мајор америчке војске Хуан Мартинез каже да је команда оружаних снага САД за Европу у потпуности предана својим европским партнерима и НАТО савезницима и да је транспарента у свом раду. 

Мартинез је "Тањугу" доставио цијели транскрипт разговора који је генерал Кертис Скапароти имао са преставницима Одбора за оружане снаге америчког Сената. У документу се наводи да је генерал Скапароти изразио своју забринутост због будућег мијешања Русије на Балкану.

"Они су укључени у готово све аспекте Европе, на једнан или други начин. Област за коју сам ја данас забринут јесте Балкан. То је подручје које смо кроз рад међународне заједнице и САД успјели да одржимо стабилним. Радили смо на демократским владама и њиховом јачању. Али Русија ради на Балкану, а сматрам да смо ми скинули фокус са тог региона", поручио је Скапароти.

Он је позвао на обнаваљње фокуса на Балкан, наставак реформи у области безбједности и подизање капацитета за ангажовање САД и међународне заједнице на Балкану.

"Да ли можете бити конкретнији и рећи нам нешто више о томе које су то земље на Балкану предмет ваше забринутости због руског мешања и утицаја?”, упитао је сенатор Том Котон.

"Мислим посебно на Србију. Ту постоји веза..." одговорио је Скапароти.

"На Србију или Републику ..", питао је сенатор Том Котон.

"На Србију", одговорио је Скапароти.

"Република Српска?", поновио је Котон.

"Рекао бих да се ради о Србији као нацији, али и о српском народу на Балкану. Постоји очигледна историјска веза, осјећање припадности. Између осталог и због тога постоји и боља могућност за руски утицај. Они то користе у смислу дезинформација, утицаја на народе као ефекат нарушавања, у неким случајевима, рецимо са Србијом, када је Косово у питању или са тројном влашћу у БиХ То је моја забринутост, и видио сам јачање тога током годину и по дана мог мандата", закључио је генерал Кертис Скапароти.

Поједини медији у Србији, међу којима и "Спутњик", позвали су се на писање "Ал Дзазире" да је Скапароти изразио дубоку забринутост да недостатак дипломатских активности доприноси ширењу руског утицаја на Балкану, а на питање која је земља највећи проблем одговорио је - Србија.

"На поновни упит да ли је то Србија или Република Српска, рекао је Србија, као држава, али уопште српска популација на Балкану", јавила је "Ал Џазира", а пренио "Спутњик" и већина српских медија.



Извор: Тањуг

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ипак

13.03.2018 11:37

Осиромасени уранијум је мноооооого малигнији?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

13.03.2018 16:50

Опет поуцавање о демокрацији послије пријатељског бомбардовања. Нато методологија: Ријетко *рање кроз густо грање.

Name

Ратко

13.03.2018 17:07

Ти немас појма ста знаци то о цему писес битно да си цуо то од додика хаха.....

Name

Мислим

13.03.2018 17:16

Па који онда к..ац сви из републике одосе на запад?Болесно потпуно.Те уранијум те нато те ово те оно а сви гулите на запад.Цудни сте ви свати,мрзите све око себе а кад додје стани пани онда мозе све,бас као код вајног вам прецедника.Браца руси ни јабуке висе неце а ви им и даље лизете дупе.А о некој помоци нема ни говора.Једино це помоци да нестанемо,али бас онако скроз на скроз

Name

Ре

13.03.2018 18:54

ПРОДАЦЕ НАС РУСИ КАД ИМ БУДЕ ПОТРБНО ЗА РЕШЕТО ЈАЈА

Name

Харе

13.03.2018 11:43

Одбиће се неком од главу ово Русовање а Лакташенко само нек јаше са оним Русима Харлије,добро нам дошли Вучићи на моторима

ОДГОВОРИТЕ
Name

хусо

13.03.2018 12:02

Ако срби воле русе то је уреду и сасвим је легитимно.Медјутим ако руси зеле утицај на балкану преко срба на друге народе то је потпун промасај.Поставља се питање засто би се срби свадјали са другима ради руског утицаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.03.2018 13:27

Па Рус је И у праву.Ста нам добро доноси нато?Бар Србима.Ниста.видјели смо 95 И 99.знаци ко неце да игра по њиовом одма си њиов противник.Мало морген.гдје год имају користи ту додју.има неко ко се И њима супроставио.

Name

Нама

13.03.2018 13:40

Србима браца Руси су добро досли.

Name

блбл

13.03.2018 16:25

Колико срби воле русе показује се и са уваљивањем јабука браци Русима :) Ми њима уваљујемо јабуке а они од нас износе милијарде преко рафинерије. И ко је ту доњи?

Name

Ре библ

13.03.2018 16:55

Нису Срби Русима уваљивали лоше јабуке. Већ оне добре, боље од оних што сами узгоје. Крупније, руменије, сочније и слађе, а такве су оне из Пољске, Италије.

Name

Миле

13.03.2018 17:09

Види овог ста су доњели.србима.95 и 99 па смирипи вас јер сте били агресори ста су требали пустити да направите јос који геноцид,ја сам србин али нисам.цетник као вецина ови неписмени сто по интернету пису.