“Maligni uticaj Rusije na Srbe“

Šef medijske službe Odjeljenja američke komande za Evropu major Huan Martinez kaže za "Tanjug" da je zapovjednik američke komande za Evropu i glavnokomandujući NATO snaga u Evropi general Kertis Skaparoti 8. marta pred američkim Senatom govorio o izazovima povezanim sa "lošim uticajem" i "manipulacijom" Rusije u Evropi, a "posebno u Srbiji i na Balkanu".

Svijet 13.03.2018 | 12:31
“Maligni uticaj Rusije na Srbe“
"Njegove primjedbe i komentari tokom izlaganja pred Vojnim komitetom američkog Senata fokusirali su se na važnost NATO saveza, izazove povezane sa ruskim malignim uticajem i naporima Rusije da utiče i manipuliše evropske narode, posebno u Srbiji i na Balkanu, kao i na opredjeljenje Komande SAD za Evropu u borbi protiv terorizma”, izjavio je Martinez za "Tanjug".

Na pitanje "Tanjuga" upućeno sjedištu NATO u Briselu da objasne stav generala Skaparotija koji je, prema pisanju nekih medija, identifikovao Srbiju i srpski naorod na Balkanu kao "najveći problem", major američke vojske Huan Martinez kaže da je komanda oružanih snaga SAD za Evropu u potpunosti predana svojim evropskim partnerima i NATO saveznicima i da je transparenta u svom radu. 

Martinez je "Tanjugu" dostavio cijeli transkript razgovora koji je general Kertis Skaparoti imao sa prestavnicima Odbora za oružane snage američkog Senata. U dokumentu se navodi da je general Skaparoti izrazio svoju zabrinutost zbog budućeg miješanja Rusije na Balkanu.

"Oni su uključeni u gotovo sve aspekte Evrope, na jednan ili drugi način. Oblast za koju sam ja danas zabrinut jeste Balkan. To je područje koje smo kroz rad međunarodne zajednice i SAD uspjeli da održimo stabilnim. Radili smo na demokratskim vladama i njihovom jačanju. Ali Rusija radi na Balkanu, a smatram da smo mi skinuli fokus sa tog regiona", poručio je Skaparoti.

On je pozvao na obnavaljnje fokusa na Balkan, nastavak reformi u oblasti bezbjednosti i podizanje kapaciteta za angažovanje SAD i međunarodne zajednice na Balkanu.

"Da li možete biti konkretniji i reći nam nešto više o tome koje su to zemlje na Balkanu predmet vaše zabrinutosti zbog ruskog mešanja i uticaja?”, upitao je senator Tom Koton.

"Mislim posebno na Srbiju. Tu postoji veza..." odgovorio je Skaparoti.

"Na Srbiju ili Republiku ..", pitao je senator Tom Koton.

"Na Srbiju", odgovorio je Skaparoti.

"Republika Srpska?", ponovio je Koton.

"Rekao bih da se radi o Srbiji kao naciji, ali i o srpskom narodu na Balkanu. Postoji očigledna istorijska veza, osjećanje pripadnosti. Između ostalog i zbog toga postoji i bolja mogućnost za ruski uticaj. Oni to koriste u smislu dezinformacija, uticaja na narode kao efekat narušavanja, u nekim slučajevima, recimo sa Srbijom, kada je Kosovo u pitanju ili sa trojnom vlašću u BiH To je moja zabrinutost, i vidio sam jačanje toga tokom godinu i po dana mog mandata", zaključio je general Kertis Skaparoti.

Pojedini mediji u Srbiji, među kojima i "Sputnjik", pozvali su se na pisanje "Al Dzazire" da je Skaparoti izrazio duboku zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog uticaja na Balkanu, a na pitanje koja je zemlja najveći problem odgovorio je - Srbija.

"Na ponovni upit da li je to Srbija ili Republika Srpska, rekao je Srbija, kao država, ali uopšte srpska populacija na Balkanu", javila je "Al Džazira", a prenio "Sputnjik" i većina srpskih medija.Izvor: Tanjug

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ipak

13.03.2018 12:37

Osiromaseni uranijum je mnoooooogo maligniji?!

ODGOVORITE
Name

Rada

13.03.2018 17:50

Opet poucavanje o demokraciji poslije prijateljskog bombardovanja. Nato metodologija: Rijetko *ranje kroz gusto granje.

Name

Ratko

13.03.2018 18:07

Ti nemas pojma sta znaci to o cemu pises bitno da si cuo to od dodika haha.....

Name

Mislim

13.03.2018 18:16

Pa koji onda k..ac svi iz republike odose na zapad?Bolesno potpuno.Te uranijum te nato te ovo te ono a svi gulite na zapad.Cudni ste vi svati,mrzite sve oko sebe a kad dodje stani pani onda moze sve,bas kao kod vajnog vam precednika.Braca rusi ni jabuke vise nece a vi im i dalje lizete dupe.A o nekoj pomoci nema ni govora.Jedino ce pomoci da nestanemo,ali bas onako skroz na skroz

Name

Re

13.03.2018 19:54

PRODACE NAS RUSI KAD IM BUDE POTRBNO ZA REŠETO JAJA

Name

Hare

13.03.2018 12:43

Odbiće se nekom od glavu ovo Rusovanje a Laktašenko samo nek jaše sa onim Rusima Harlije,dobro nam došli Vučići na motorima

ODGOVORITE
Name

huso

13.03.2018 13:02

Ako srbi vole ruse to je uredu i sasvim je legitimno.Medjutim ako rusi zele uticaj na balkanu preko srba na druge narode to je potpun promasaj.Postavlja se pitanje zasto bi se srbi svadjali sa drugima radi ruskog uticaja.

ODGOVORITE
Name

re

13.03.2018 14:27

Pa Rus je I u pravu.Sta nam dobro donosi nato?Bar Srbima.Nista.vidjeli smo 95 I 99.znaci ko nece da igra po njiovom odma si njiov protivnik.Malo morgen.gdje god imaju koristi tu dodju.ima neko ko se I njima suprostavio.

Name

Nama

13.03.2018 14:40

Srbima braca Rusi su dobro dosli.

Name

blbl

13.03.2018 17:25

Koliko srbi vole ruse pokazuje se i sa uvaljivanjem jabuka braci Rusima :) Mi njima uvaljujemo jabuke a oni od nas iznose milijarde preko rafinerije. I ko je tu donji?

Name

Re bibl

13.03.2018 17:55

Nisu Srbi Rusima uvaljivali loše jabuke. Već one dobre, bolje od onih što sami uzgoje. Krupnije, rumenije, sočnije i slađe, a takve su one iz Poljske, Italije.

Name

Mile

13.03.2018 18:09

Vidi ovog sta su donjeli.srbima.95 i 99 pa smiripi vas jer ste bili agresori sta su trebali pustiti da napravite jos koji genocid,ja sam srbin ali nisam.cetnik kao vecina ovi nepismeni sto po internetu pisu.