Како спавање у чарапаму утиче на здравље?

Сан је важан део живота сваког појединца и кључан је за нормално функционисање мозга и целог организма. Већина људи проведе трећину дана спавајући, а многи међу њима у постељу одлазе у чарапама.

Здравље 13.03.2018 | 08:35
Како спавање у чарапаму утиче на здравље?
Према подацима америчког Националног института за здравство, спавање у чарапама је добро, пише МедицалНеwс Тодаy. 

Наиме, тело захваљујући томе успоставља правилну телесну терморегулацију и на тај начин успоставља и ред у функционисању мозга и организма. 

Спавање у чарапама је корисно и због тога што нам помаже да брже утонемо у сан и да око 4 сата ујутро, у време кад је температура тела најнижа, обезбедимо организму довољну количину топлоте. 

Загревање ногу и руку утиче на проширење крвних судова. При томе наш организам прима информацију да је време за сан. 

"Грејање хладних стопала проузрокује ширење крвних судова, што поручује мозгу да је време за спавање. Пошто се крвни судови рашире на рукама и ногама, топлота се равномерно распореди кроз тело и припрема га за спавање", тврде из Националног института за здравство. 

Према неким истраживањима, људи који носе чарапе на ногама заспу петнаестак минута раније него без њих, а чак и традиционална кинеска медицина подржава такво становиште. 

Просечној одраслој особи потребно је између седам и девет сати сна. Недостатак сна повећава ризик од смањене концентрације и негативно утиче на памћење и расположење. 

Дугорочно утиче на повећање могућности развоја срчаних обољења, депресије и гојазности. 

Из сличних разлога, спавање у чарапама доприноси спречавању напада код Рејноовог синдрома, као и код појаве валунга код жена у менопаузи. 

Рејноов синдром је стање код кога делови тела, попут прстију на рукама или ногама, постану хладни и отупе на додир, што је реакција на ниске температуре или на стрес. 

Научници кажу да при одласку у кревет у чарапама треба обратити пажњу на неколико ствари:


Пре свега, због бактерија, треба избегавати одлазак у кревет у чарапама које носите током дана.

Такође, треба водити рачуна о хигијени ногу, опрати их и добро осушити пре одласка у кревет.

Чарапе треба да буду направљене од природних материјала и да не буду предебеле.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар