Путин је одобрио обарање авиона

Руски предсједник Владимир Путин потврдио је да је 2014. године одобрио обарање путничког авиона који је, како му је речено, носио бомбу, а мета му је била церемонија отварања Зимских олимпијских игара /ЗОИ/ у Сочију.

Свијет 11.03.2018 | 17:54
Путин је одобрио обарање авиона
У двочасовном документарном филму "Путин", који је емитован данас, руски предсједник појашњава у разговору са новинаром Андрејом Кондрашовим да су му безбједносни службеници 7. фебруара 2014. године, уочи церемоније отварања ЗИО, телефоном јавили да је отет авион на лету из Украјине ка Истанбулу и да отмичари захтјевају да слете у Сочи.

Кондрашов наводи да су пилоти турске авио-компаније "Пегазус" пријавили да један од путника посједује бомбу и да захтјева да летјелица промјени курс ка Сочију.

Према његовим ријечима, у авиону је било 110 путника, док је на стадиону у Сочију церемонији отварања ЗОИ присуствовало више од 40.000 људи.

Путин је затражио савјет од безбједносних званичника, који су му рекли да је према ванредним процедурама у сличним ситуацијама предвиђено обарање авиона.

"Рекао сам да дјелују у складу са планом", рекао је Путин, додајући да је непосредно послије тога дошао на стадион у друштву са званичницима Међународног олимпијског комитета.

Неколико минута касније Путин је добио нови телефонски позив у којем је обавијештен да је у питању лажна узбуна, да је путник био пијан и да је авион наставио лет ка Турској.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да су тачни наводи изнесени у овом документарном филму.

Путин: Америчкој ракети из Норвешке до Москве треба 15 мин

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да Русија види Арктик као регион који је важан за њену безбједност, наводећи да би ракети испаљеној с америчке подморнице код обала Норвешке било потребно 15 минута да стигне до Москве.

ТАС С преноси да је Путин то казао у интервјуу који је дио филма "Путин" Андреја Кондрашова, објављеног на руским друштвеним мрежама.

"Ми не пријетимо никоме, али користећи предности које имамо, у овом конкретном случају користећи предност у територији, обезбиједићемо сигурност Русији и њеном народу. Имајући то у виду, арктички регион изузетно је важан за Русију", навео је Путин.

Он је изнео тврдњу да Русија има најмоћнију нуклеарну флоту и додао да су америчке подморнице које носе ракете у борбеној приправности код обала Новешке.

"Вријеме долета до Москве је 15 минута", казао је Путин.

Он је поменуо и да је посјетио острва Земље Фрање Јосифа гдје су, по ријечима Путина, до недавно водичи говорили страним туристима да су та подручја "некада припадала Совјетском савезу".

"То значи да су нас занемаривали, иако ми те територије никоме нисмо препустили", поручио је Путин.

Он је указао на богата налазишта сировина на Арктику.

"Ми се сви сјећамо да је Ломоносов рекао да ће богатство Русије расти захваљујући Сибиру. Сада са сигурношћу можемо да кажемо да ће богатство Русије расти и захваљујући Арктику. Чини се да тамо има свега", рекао је Путин.

Наводи се да је предсједник Русије истовремено нагласио важност заштите природе.

"Екологија Арктика је веома крхка и потребно је много пажње. Инфраструктуре би тамо требало да буду еколошки прихватљиве", казао је Путин.

Извор: Тањуг

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хусо

11.03.2018 17:39

Насилан гад.Био је Тито управу сто је русофиле слао на голи оток.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пажња

11.03.2018 18:22

Изгледа је теби Хусо (свеједно и ако се неко други криво представља) постало потијесно ту гдје јеси? Памет у главу!

Name

Пендула

11.03.2018 19:32

@Пазња зна се коме постаје тијесно са таковом политиком !

Name

Роле

11.03.2018 19:40

Дзихад у смрт

Name

Ре

11.03.2018 21:42

Па људи циме се ви бавите то је катастрофално. Какав Путин све сводите на забављање народа док нам одумире привреда. Немогу схватити да гонимо препуцавања и пакости док нама и дјеци глад виси за вратом. Лудост је то мој народе

Name

Ре Хусо,

12.03.2018 11:58

Мало нос обриси.

Name

Маверицк

11.03.2018 19:09

Путин. Познати активиста у борби за еколоску здраву планету Земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола незнановиц.

11.03.2018 20:27

Негузвај запоцнес само да ратујес и богатис се даље за кога народ гладан ти се богатис вратицесе итеби по заслузи.

ОДГОВОРИТЕ