Putin je odobrio obaranje aviona

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je da je 2014. godine odobrio obaranje putničkog aviona koji je, kako mu je rečeno, nosio bombu, a meta mu je bila ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara /ZOI/ u Sočiju.

Svijet 11.03.2018 | 17:54
Putin je odobrio obaranje aviona
U dvočasovnom dokumentarnom filmu "Putin", koji je emitovan danas, ruski predsjednik pojašnjava u razgovoru sa novinarom Andrejom Kondrašovim da su mu bezbjednosni službenici 7. februara 2014. godine, uoči ceremonije otvaranja ZIO, telefonom javili da je otet avion na letu iz Ukrajine ka Istanbulu i da otmičari zahtjevaju da slete u Soči.

Kondrašov navodi da su piloti turske avio-kompanije "Pegazus" prijavili da jedan od putnika posjeduje bombu i da zahtjeva da letjelica promjeni kurs ka Sočiju.

Prema njegovim riječima, u avionu je bilo 110 putnika, dok je na stadionu u Sočiju ceremoniji otvaranja ZOI prisustvovalo više od 40.000 ljudi.

Putin je zatražio savjet od bezbjednosnih zvaničnika, koji su mu rekli da je prema vanrednim procedurama u sličnim situacijama predviđeno obaranje aviona.

"Rekao sam da djeluju u skladu sa planom", rekao je Putin, dodajući da je neposredno poslije toga došao na stadion u društvu sa zvaničnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Nekoliko minuta kasnije Putin je dobio novi telefonski poziv u kojem je obaviješten da je u pitanju lažna uzbuna, da je putnik bio pijan i da je avion nastavio let ka Turskoj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da su tačni navodi izneseni u ovom dokumentarnom filmu.

Putin: Američkoj raketi iz Norveške do Moskve treba 15 min

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija vidi Arktik kao region koji je važan za njenu bezbjednost, navodeći da bi raketi ispaljenoj s američke podmornice kod obala Norveške bilo potrebno 15 minuta da stigne do Moskve.

TAS S prenosi da je Putin to kazao u intervjuu koji je dio filma "Putin" Andreja Kondrašova, objavljenog na ruskim društvenim mrežama.

"Mi ne prijetimo nikome, ali koristeći prednosti koje imamo, u ovom konkretnom slučaju koristeći prednost u teritoriji, obezbijedićemo sigurnost Rusiji i njenom narodu. Imajući to u vidu, arktički region izuzetno je važan za Rusiju", naveo je Putin.

On je izneo tvrdnju da Rusija ima najmoćniju nuklearnu flotu i dodao da su američke podmornice koje nose rakete u borbenoj pripravnosti kod obala Noveške.

"Vrijeme doleta do Moskve je 15 minuta", kazao je Putin.

On je pomenuo i da je posjetio ostrva Zemlje Franje Josifa gdje su, po riječima Putina, do nedavno vodiči govorili stranim turistima da su ta područja "nekada pripadala Sovjetskom savezu".

"To znači da su nas zanemarivali, iako mi te teritorije nikome nismo prepustili", poručio je Putin.

On je ukazao na bogata nalazišta sirovina na Arktiku.

"Mi se svi sjećamo da je Lomonosov rekao da će bogatstvo Rusije rasti zahvaljujući Sibiru. Sada sa sigurnošću možemo da kažemo da će bogatstvo Rusije rasti i zahvaljujući Arktiku. Čini se da tamo ima svega", rekao je Putin.

Navodi se da je predsjednik Rusije istovremeno naglasio važnost zaštite prirode.

"Ekologija Arktika je veoma krhka i potrebno je mnogo pažnje. Infrastrukture bi tamo trebalo da budu ekološki prihvatljive", kazao je Putin.

Izvor: Tanjug

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Huso

11.03.2018 17:39

Nasilan gad.Bio je Tito upravu sto je rusofile slao na goli otok.

ODGOVORITE
Name

Pažnja

11.03.2018 18:22

Izgleda je tebi Huso (svejedno i ako se neko drugi krivo predstavlja) postalo potijesno tu gdje jesi? Pamet u glavu!

Name

Pendula

11.03.2018 19:32

@Paznja zna se kome postaje tijesno sa takovom politikom !

Name

Role

11.03.2018 19:40

Dzihad u smrt

Name

Re

11.03.2018 21:42

Pa ljudi cime se vi bavite to je katastrofalno. Kakav Putin sve svodite na zabavljanje naroda dok nam odumire privreda. Nemogu shvatiti da gonimo prepucavanja i pakosti dok nama i djeci glad visi za vratom. Ludost je to moj narode

Name

Re Huso,

12.03.2018 11:58

Malo nos obrisi.

Name

Maverick

11.03.2018 19:09

Putin. Poznati aktivista u borbi za ekolosku zdravu planetu Zemlju.

ODGOVORITE
Name

Nikola neznanovic.

11.03.2018 20:27

Neguzvaj zapocnes samo da ratujes i bogatis se dalje za koga narod gladan ti se bogatis vraticese itebi po zasluzi.

ODGOVORITE