Похвале и критике из Европске уније

Европска комисија припрема привремени извјештај о напретку БиХ према ЕУ, потврдила је Јамила Миловић-Халиловић, портпарол Делегације ЕУ у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 10.03.2018 | 08:47
Похвале и критике из Европске уније
Она је појаснила за "Независне" да ће Европска комисија наредног мјесеца издати краћи и привремени извјештај, али није могла навести детаље шта би се све у њему могло наћи. 

"Извјештај ће обухватити политичке и економске критерије, реформу јавне управе, основна права те владавину права. У међувремену Комисија ради на изради мишљења о апликацији БиХ за чланство у ЕУ, које је предато земаљама чланицама ЕУ у Савјету ЕУ у септембру 2016. године", рекла је она.

Подсјећања ради, извјештај ће бити објављен у склопу пакета извјештаја за земље које су укључене у проширење, како је било најављено у новембру 2016. године, када је речено да 2017. године неће бити извјештаја, а да ће наредни бити објављени у марту 2018. године.

Миловић-Халиловићева је нагласила да ће извјештаји за све земље проширења обухватити период од октобра 2016. до марта ове године, а да ће БиХ бити обухваћена привременим извјештајем.  

"Колико је времена Комисији потребно да представи своје мишљење о БиХ биће познато након процјене одговора на упитник, који су предати предсједнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру 28. фебруара ове године", нагласила је Миловић-Халиловићева.

С обзиром на то да је у овом тренутку немогуће са сигурношћу рећи шта ће у привременом извјештају писати, може се наслутити да ће БиХ бити похваљена због попуњавања упитника, али и критикована због неиспуњавања одлуке Уставног суда БиХ у погледу измјена Изборног закона.

Критике ће сасвим сигурно бити изречене и због слабог напретка у борби против корупције, али ће БиХ бити похваљена за испуњавање мјера из Реформске агенде, а сасвим сигурно и за усвајање измјена и допуна Закона о акцизама у децембру прошле године, што је ослободило наредну траншу аранжмана с Међународним монетарним фондом.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Колико Срба

10.03.2018 07:55

Колико Срба и Хрвата је запослено у медјунароxним организацијама у Сарајеву.Цуј.Јамила....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.03.2018 15:21

А колико вехабија и исламиста???????????

Name

докле?

10.03.2018 08:39

*ебес ЕУ висе!

ОДГОВОРИТЕ