Pohvale i kritike iz Evropske unije

Evropska komisija priprema privremeni izvještaj o napretku BiH prema EU, potvrdila je Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 10.03.2018 | 08:47
Pohvale i kritike iz Evropske unije
Ona je pojasnila za "Nezavisne" da će Evropska komisija narednog mjeseca izdati kraći i privremeni izvještaj, ali nije mogla navesti detalje šta bi se sve u njemu moglo naći. 

"Izvještaj će obuhvatiti političke i ekonomske kriterije, reformu javne uprave, osnovna prava te vladavinu prava. U međuvremenu Komisija radi na izradi mišljenja o aplikaciji BiH za članstvo u EU, koje je predato zemaljama članicama EU u Savjetu EU u septembru 2016. godine", rekla je ona.

Podsjećanja radi, izvještaj će biti objavljen u sklopu paketa izvještaja za zemlje koje su uključene u proširenje, kako je bilo najavljeno u novembru 2016. godine, kada je rečeno da 2017. godine neće biti izvještaja, a da će naredni biti objavljeni u martu 2018. godine.

Milović-Halilovićeva je naglasila da će izvještaji za sve zemlje proširenja obuhvatiti period od oktobra 2016. do marta ove godine, a da će BiH biti obuhvaćena privremenim izvještajem.  

"Koliko je vremena Komisiji potrebno da predstavi svoje mišljenje o BiH biće poznato nakon procjene odgovora na upitnik, koji su predati predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru 28. februara ove godine", naglasila je Milović-Halilovićeva.

S obzirom na to da je u ovom trenutku nemoguće sa sigurnošću reći šta će u privremenom izvještaju pisati, može se naslutiti da će BiH biti pohvaljena zbog popunjavanja upitnika, ali i kritikovana zbog neispunjavanja odluke Ustavnog suda BiH u pogledu izmjena Izbornog zakona.

Kritike će sasvim sigurno biti izrečene i zbog slabog napretka u borbi protiv korupcije, ali će BiH biti pohvaljena za ispunjavanje mjera iz Reformske agende, a sasvim sigurno i za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama u decembru prošle godine, što je oslobodilo narednu tranšu aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

(Nezavisne novine)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Koliko Srba

10.03.2018 07:55

Koliko Srba i Hrvata je zaposleno u medjunaroxnim organizacijama u Sarajevu.Cuj.Jamila....

ODGOVORITE
Name

re

10.03.2018 15:21

A koliko vehabija i islamista???????????

Name

dokle?

10.03.2018 08:39

*ebes EU vise!

ODGOVORITE