Трамп прихватио позив С. Кореје

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун позвао је америчког председника Доналда Трампа на састанак, а Трамп је рекао да ће прихватити позив, што представља преокрет без преседана у односима две земље, јавио је "Би-Би-Си". Светски званичници поздрављају најављени састанак.

Свијет 09.03.2018 | 20:08
Трамп прихватио позив С. Кореје
Јужнокорејски званичници у Вашингтону, који су објавили да би двојица лидера могла да се састану већ у мају, усмено су пренели Кимову поруку Трампу и поручили да је севернокорејски лидер "посвећен денуклеаризацији".

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес охрабрен је планираним састанком председника САД Доналда Трампа и лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна, рекао је Гутересов портпарол.

"Он је похвалио вођство и визију свих страна и потврдио свој став подршке свим напорима за мирну денуклеаризацију Корејског полуострва у складу са постојећим резолуцијама Савета безбедности УН", рекао је портпарол, преноси Ројтерс.
Шеф јужнокорејске Канцеларије за националну безбедност Чунг Еуи Јонг, који се раније ове недеље састао с Кимом у Пјонгјангу, обавестио је новинаре о планираном састанку након разговора с Трампом у Белој кући.

Северна Кореја још није издала никакво званично саопштење о актуелном развоју догађаја. 

Амерички председник потврдио је на свом Твитер налогу да ће се састати с Кимом до маја. "Састанак је у плану", написао је Трамп.

Председник САД је навео да је дошло до "великог напретка", али да ће санкције Северној Кореји остати.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон објаснио је да је "драматична" и изненађујућа промена става Ким Џонг Уна довела до тога да Трамп пристане на састанак.

Тилерсон је додао да су САД изненађене колико је Ким био окренут ка напретку у разговорима с јужнокорејском делегацијом, преноси АП. Оцењује да је то најснажнији наговештај до данас Кимове "не само воље, већ заиста жеље за разговорима".

Тилерсон је нагласио да је Трамп сам донео одлуку да се састане са севернокорејским лидером, након што је утврдио да је право време за разговоре, али не и за званичне преговоре.

Додао да ће бити потребно неколико недеља како би се уговорио састанак двојице лидера.

Јужнокорејски председник Мун Џае Ин сматра да би састанак Трампа и Кима могао да доведе до тога да се Пјонгјанг одрекне свог програма нуклеарног наоружања, изјавио је Мунов портпарол Ким Еуи Кјеом.

Мун је планирани састанак двојице лидера назвао "историјском прекретницом", која ће "послати на прави пут" денуклеаризацију Корејског полуострва, преноси АП.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров поздравио је вест о планираном састанку истакавши да је то "корак у правом смеру", пренела је агенција Тас.

И Кина поздравља сигнале из САД и Северне Кореје. "Решење за нуклеарно питање на Корејском полуострву наставља да се креће у правом смеру", рекао је портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг, пренео је Ројтерс.

Ниједан амерички председник никада се није састао са лидером Северне Кореје, наводи агенција АП и напомиње да САД и Северна Кореја немају чак ни формалне дипломатске односе.
 
(РТС)  
 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јакако

11.03.2018 15:19

Тако !

ОДГОВОРИТЕ