Tramp prihvatio poziv S. Koreje

Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je američkog predsednika Donalda Trampa na sastanak, a Tramp je rekao da će prihvatiti poziv, što predstavlja preokret bez presedana u odnosima dve zemlje, javio je "Bi-Bi-Si". Svetski zvaničnici pozdravljaju najavljeni sastanak.

Svijet 09.03.2018 | 20:08
Tramp prihvatio poziv S. Koreje
Južnokorejski zvaničnici u Vašingtonu, koji su objavili da bi dvojica lidera mogla da se sastanu već u maju, usmeno su preneli Kimovu poruku Trampu i poručili da je severnokorejski lider "posvećen denuklearizaciji".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres ohrabren je planiranim sastankom predsednika SAD Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong Una, rekao je Guteresov portparol.

"On je pohvalio vođstvo i viziju svih strana i potvrdio svoj stav podrške svim naporima za mirnu denuklearizaciju Korejskog poluostrva u skladu sa postojećim rezolucijama Saveta bezbednosti UN", rekao je portparol, prenosi Rojters.
Šef južnokorejske Kancelarije za nacionalnu bezbednost Čung Eui Jong, koji se ranije ove nedelje sastao s Kimom u Pjongjangu, obavestio je novinare o planiranom sastanku nakon razgovora s Trampom u Beloj kući.

Severna Koreja još nije izdala nikakvo zvanično saopštenje o aktuelnom razvoju događaja. 

Američki predsednik potvrdio je na svom Tviter nalogu da će se sastati s Kimom do maja. "Sastanak je u planu", napisao je Tramp.

Predsednik SAD je naveo da je došlo do "velikog napretka", ali da će sankcije Severnoj Koreji ostati.

Američki državni sekretar Reks Tilerson objasnio je da je "dramatična" i iznenađujuća promena stava Kim Džong Una dovela do toga da Tramp pristane na sastanak.

Tilerson je dodao da su SAD iznenađene koliko je Kim bio okrenut ka napretku u razgovorima s južnokorejskom delegacijom, prenosi AP. Ocenjuje da je to najsnažniji nagoveštaj do danas Kimove "ne samo volje, već zaista želje za razgovorima".

Tilerson je naglasio da je Tramp sam doneo odluku da se sastane sa severnokorejskim liderom, nakon što je utvrdio da je pravo vreme za razgovore, ali ne i za zvanične pregovore.

Dodao da će biti potrebno nekoliko nedelja kako bi se ugovorio sastanak dvojice lidera.

Južnokorejski predsednik Mun Džae In smatra da bi sastanak Trampa i Kima mogao da dovede do toga da se Pjongjang odrekne svog programa nuklearnog naoružanja, izjavio je Munov portparol Kim Eui Kjeom.

Mun je planirani sastanak dvojice lidera nazvao "istorijskom prekretnicom", koja će "poslati na pravi put" denuklearizaciju Korejskog poluostrva, prenosi AP.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozdravio je vest o planiranom sastanku istakavši da je to "korak u pravom smeru", prenela je agencija Tas.

I Kina pozdravlja signale iz SAD i Severne Koreje. "Rešenje za nuklearno pitanje na Korejskom poluostrvu nastavlja da se kreće u pravom smeru", rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang, preneo je Rojters.

Nijedan američki predsednik nikada se nije sastao sa liderom Severne Koreje, navodi agencija AP i napominje da SAD i Severna Koreja nemaju čak ni formalne diplomatske odnose.
 
(RTS)  
 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jakako

11.03.2018 15:19

Tako !

ODGOVORITE