Нотарске накнаде још на чекању

У Бањалуци је данас одржана свечана академија поводом 10 година рада нотарске службе у Републици Српској. Поручено је да је нотаријат у Српској испунио своје основне циљеве, а то су приступачност, правна заштита грађана и растерећење судова.

Република Српска 09.03.2018 | 16:55
Нотарске накнаде још на чекању
Нотаријат се хвали да је испунио основне циљеве. Зато Влада не може да се похвали испуњеним обећањем. Прошло је више од пола године како је власт најавила да ће се позабавити нотарским накнада. Нотари кажу да је разговора са ресорним министром било – али нотарске тарифе су остале колике су и биле.

''Треба наћи средину пута. Морамо заштити рад нотара, али и водити рачуна о финансијским могућностима сваког грађанина'', рекао је министар правде РС Антон Касиповић.

Нотари тврде да су њихове накнаде најниже у региону.  За разговор о преиспитивању тарифа јесу – али за смањење нису. Уложени рад, дигитализација, накнаде и награде – након што све ставе на платни списак за појефтињење не желе ни да чују.

''Ми желимо да уђемо у породицу која је дигитализована и да се нађемо на путу ка европским интеграцијама. Уз накнаду коју имамо то није могуће. Имамо 70 одсто нижу накнаду у спровођењу оставинских поступака и 100% нижу накнаду него сто је у судској тарифи'', поручила је  предсједник Нотарске коморе РС Слада Ивелић.

У Нотаријату, кажу, да су спремни да проговоре и о пропустима нотара. Примјера о склапању сумњивих уговора је много. Од одговорности не бјеже и признају да и у њиховом житу има кукоља.

''Било је случајева који су санкционисани. Ти нотари нису у нашим редовима. Тиме смо показали спремност да то предуприједимо да нам се то више не дешава", каже Ивелић.

У Њемачкој нотарске цијене су прилагођене грађанима. Систем уређен до те мјере да су грешке врло ријетке. А и тамо гдје се десе, одговорост је сигурна.
 
''Ако настане штета странци, нотар одговара својом имовином, ако нотар направи лични грешку тако и одговара. Ако крши Закон и није се понашао у складу са професијом склони се са функције'', изјавио је представник Нотарске коморе из Њемачке Ловро Томашић.

У Републици Српској има 53 нотара. Нотар са највећим приходима у Српској у 2016. години зарађивао је више од 1 000 марака - дневно.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Зоки

09.03.2018 16:20

Јос мало неце имати ни то сто узимају од градјана.Нека они не прицају о цијенама нотарски услуга у региону,него нека погледају око себе гдје зиве и у каквом друству раде.РСа је далеко најсиромаснија од свих у региону,па на основу тога би и они требали да ускладе цијене својих услуга.Немогу ледја ових градјана да издрзе све гуликозе и ти исти градјани би понекад појели комад меса,а њихова дијеца понекад неку воцку.Нотари су Дрзава у дрзави,јер веци број их лицно познајем и знам како краљевски зиве,а ниста нису паметнији од нас .

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОТАР ре ЗОКИ

09.03.2018 17:05

Постовани господине, нотарску тарифу је одредила дрзава, нотар својом имовином одговара за нотарски обрадзене исправе, гарантује својим потписом да је све цисто, ми нотари нисмо одредили тарифу, постовати је морамо и за сваку радњу морамо издати фискални рацун . Нотаријат је увео ред у промету некретнина и све се цисто укњизи сто прије није био слуцај. Немојте глупости ваљати.

Name

Ћато

14.03.2018 22:20

Господине Нотар, судећи по вашем коментару, може се закључити да се никада нисте озбиљно бавили правом, тј. да сте отприлике само попуњавали формуларе п не знате цијенити праве правне професије попут судија и адвоката. Ви сте најобичнији писари и да то није истина, не бисте сво ово вријеме морали толико лобирати и издвајати по 3% годишњег промета у те сврхе. На крају, срамота је да један ћато нема елементарне писмености, гдине нотар не писе се "ураџено" "уреџено" ...погледајте мало правопис...

Name

Скуп вампира!

09.03.2018 16:34

Скупила се багра, а јос веца је она која их је и оформила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светислав

09.03.2018 16:46

Немам коментар углед част и поштење краси ове људе Само напријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

09.03.2018 18:25

Нотаријат је испунио циљеве а још више је испунио џепове нотара а испразнио клијентима.То што се ради је катастрофа и срамота,али сви знамо да срамота, поштење и образ одавно не станују у нашој држави

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

09.03.2018 19:24

Мање дрзаве а висе лопова по глави становника не видјох.

Name

НОТАР

10.03.2018 07:36

Правите сами себи уговоре и хипотеке онда кад сте паметни, нотари одг.својом имовином за урадзене послове, прије су месетари радили па сте остајали без имовине, били изварани, куповали некретнине под оптерецењем, без папира и власника. Као да ми само радимо и зарадзујемо а други фукаре немају ниста. Нотари имају огромне троскове, на 1000 км нотару остане 300 км.

Name

Ћато

14.03.2018 22:23

Хахаха од 1000 КМ остаје 300 КМ, па зар толико гријешите и трошите папира, нисте у стању обрасце да без грешке попуњавате, а да као у окружењу поред ПДВ-а плаћате и порез држави на име препуштених јавних овлаштења, знали би сте гдје вам је мјесто....Али полако долази крај овом концепту нотаријата, доста сте се наузимали пара за глупости...

Name

Ин

09.03.2018 22:02

1000 км дневно радник у реалном сектору то незаради за два мјесеца сто је пуно пуно је . Господо нотари окрените се око себе видите где зивите

ОДГОВОРИТЕ