Notarske naknade još na čekanju

U Banjaluci je danas održana svečana akademija povodom 10 godina rada notarske službe u Republici Srpskoj. Poručeno je da je notarijat u Srpskoj ispunio svoje osnovne ciljeve, a to su pristupačnost, pravna zaštita građana i rasterećenje sudova.

Republika Srpska 09.03.2018 | 16:55
Notarske naknade još na čekanju
Notarijat se hvali da je ispunio osnovne ciljeve. Zato Vlada ne može da se pohvali ispunjenim obećanjem. Prošlo je više od pola godine kako je vlast najavila da će se pozabaviti notarskim naknada. Notari kažu da je razgovora sa resornim ministrom bilo – ali notarske tarife su ostale kolike su i bile.

''Treba naći sredinu puta. Moramo zaštiti rad notara, ali i voditi računa o finansijskim mogućnostima svakog građanina'', rekao je ministar pravde RS Anton Kasipović.

Notari tvrde da su njihove naknade najniže u regionu.  Za razgovor o preispitivanju tarifa jesu – ali za smanjenje nisu. Uloženi rad, digitalizacija, naknade i nagrade – nakon što sve stave na platni spisak za pojeftinjenje ne žele ni da čuju.

''Mi želimo da uđemo u porodicu koja je digitalizovana i da se nađemo na putu ka evropskim integracijama. Uz naknadu koju imamo to nije moguće. Imamo 70 odsto nižu naknadu u sprovođenju ostavinskih postupaka i 100% nižu naknadu nego sto je u sudskoj tarifi'', poručila je  predsjednik Notarske komore RS Slada Ivelić.

U Notarijatu, kažu, da su spremni da progovore i o propustima notara. Primjera o sklapanju sumnjivih ugovora je mnogo. Od odgovornosti ne bježe i priznaju da i u njihovom žitu ima kukolja.

''Bilo je slučajeva koji su sankcionisani. Ti notari nisu u našim redovima. Time smo pokazali spremnost da to preduprijedimo da nam se to više ne dešava", kaže Ivelić.

U Njemačkoj notarske cijene su prilagođene građanima. Sistem uređen do te mjere da su greške vrlo rijetke. A i tamo gdje se dese, odgovorost je sigurna.
 
''Ako nastane šteta stranci, notar odgovara svojom imovinom, ako notar napravi lični grešku tako i odgovara. Ako krši Zakon i nije se ponašao u skladu sa profesijom skloni se sa funkcije'', izjavio je predstavnik Notarske komore iz Njemačke Lovro Tomašić.

U Republici Srpskoj ima 53 notara. Notar sa najvećim prihodima u Srpskoj u 2016. godini zarađivao je više od 1 000 maraka - dnevno.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Zoki

09.03.2018 16:20

Jos malo nece imati ni to sto uzimaju od gradjana.Neka oni ne pricaju o cijenama notarski usluga u regionu,nego neka pogledaju oko sebe gdje zive i u kakvom drustvu rade.RSa je daleko najsiromasnija od svih u regionu,pa na osnovu toga bi i oni trebali da usklade cijene svojih usluga.Nemogu ledja ovih gradjana da izdrze sve gulikoze i ti isti gradjani bi ponekad pojeli komad mesa,a njihova dijeca ponekad neku vocku.Notari su Drzava u drzavi,jer veci broj ih licno poznajem i znam kako kraljevski zive,a nista nisu pametniji od nas .

ODGOVORITE
Name

NOTAR re ZOKI

09.03.2018 17:05

Postovani gospodine, notarsku tarifu je odredila drzava, notar svojom imovinom odgovara za notarski obradzene isprave, garantuje svojim potpisom da je sve cisto, mi notari nismo odredili tarifu, postovati je moramo i za svaku radnju moramo izdati fiskalni racun . Notarijat je uveo red u prometu nekretnina i sve se cisto uknjizi sto prije nije bio slucaj. Nemojte gluposti valjati.

Name

Ćato

14.03.2018 22:20

Gospodine Notar, sudeći po vašem komentaru, može se zaključiti da se nikada niste ozbiljno bavili pravom, tj. da ste otprilike samo popunjavali formulare p ne znate cijeniti prave pravne profesije poput sudija i advokata. Vi ste najobičniji pisari i da to nije istina, ne biste svo ovo vrijeme morali toliko lobirati i izdvajati po 3% godišnjeg prometa u te svrhe. Na kraju, sramota je da jedan ćato nema elementarne pismenosti, gdine notar ne pise se "uradženo" "uredženo" ...pogledajte malo pravopis...

Name

Skup vampira!

09.03.2018 16:34

Skupila se bagra, a jos veca je ona koja ih je i oformila!

ODGOVORITE
Name

Svetislav

09.03.2018 16:46

Nemam komentar ugled čast i poštenje krasi ove ljude Samo naprijed

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

09.03.2018 18:25

Notarijat je ispunio ciljeve a još više je ispunio džepove notara a ispraznio klijentima.To što se radi je katastrofa i sramota,ali svi znamo da sramota, poštenje i obraz odavno ne stanuju u našoj državi

ODGOVORITE
Name

pero

09.03.2018 19:24

Manje drzave a vise lopova po glavi stanovnika ne vidjoh.

Name

NOTAR

10.03.2018 07:36

Pravite sami sebi ugovore i hipoteke onda kad ste pametni, notari odg.svojom imovinom za uradzene poslove, prije su mesetari radili pa ste ostajali bez imovine, bili izvarani, kupovali nekretnine pod opterecenjem, bez papira i vlasnika. Kao da mi samo radimo i zaradzujemo a drugi fukare nemaju nista. Notari imaju ogromne troskove, na 1000 km notaru ostane 300 km.

Name

Ćato

14.03.2018 22:23

Hahaha od 1000 KM ostaje 300 KM, pa zar toliko griješite i trošite papira, niste u stanju obrasce da bez greške popunjavate, a da kao u okruženju pored PDV-a plaćate i porez državi na ime prepuštenih javnih ovlaštenja, znali bi ste gdje vam je mjesto....Ali polako dolazi kraj ovom konceptu notarijata, dosta ste se nauzimali para za gluposti...

Name

In

09.03.2018 22:02

1000 km dnevno radnik u realnom sektoru to nezaradi za dva mjeseca sto je puno puno je . Gospodo notari okrenite se oko sebe vidite gde zivite

ODGOVORITE