Сат касни због Србије и КиМ?

Вест о кашњењу електричних сатова у ЕУ због спора Србије и Косова објављена у већини немачких листова. Дошло време да се предузму конкретни кораци, пише ДW.

Свијет 09.03.2018 | 14:50
Сат касни због Србије и КиМ?
"Како би један Немац требало да наштелује сатове" наслов је чланка објављеног у листу "Франкфуртер алгемајне цајтунг" (ФАЗ). У кратком уводу се објашњава: "Због струјног спора између Косова и Србије, у читавој Европи касне сатови. Иза тога је један врло политички проблем. Сада би требало да посредује један бивши немачки министар."

Бивши немачки министар за заштиту животне средине Клаус Тепфер требало би да заглади спор око струје између Србије и Косова због којег електрични сатови у Европи касне. Он је за ФАЗ потврдио да ће почетком следеће недеље отпутовати у обе земље. Планирани су разговори са премијерком Србије Аном Брнабић и шефом владе Косова Рамушом Харадинајем, пише Дојче веле.

Њега је, како се наводи, позвала међународна енергетска заједница Енерџи комјунити у Бечу, којој, поред балканских земаља, припада и Европска комисија. Чланови су се обавезали да своју енергетску политику саобразе европском праву. У децембру је немачка влада замолила Центар за посредовање у споровима Енергетске заједнице да се посвети конфликту који већ дуго тиња. Ту главну реч води немачко Министарство за развојну помоћ.

"Косово ће се ускоро побринути да осцилације фреквенције престану, обећава Дирк Бушле, заменик директора Енергетске заједнице. То значи да дистрибутер КОСТТ неће више без уговорног основа вући струју из европске мреже, већ ће је, као и раније, куповати на Косову или у иностранству и у довољној мери испоручивати преко граница", пише ФАЗ.

Али, отклањање мањка у снабдевању струјом не мења ништа на беди која има много узрока. За разлику од концерна других балканских земаља, КОСТТ није члан у европском савезу електродистрибуција Ентсо-Е. То је тако јер Косово нису признале неке земље, на пример Србија и земље ЕУ попут Шпаније или Румуније.

Косово нема сопствену регулаторну зону, то јест, мрежу у којој дистрибутери морају да минимирају осцилације. Косово је члан регулаторне зоне СММ коју чине чланови Ентсо-Е Србија, Македонија и Црна Гора. Србија је као најважнија земља досад одбијала да смири осцилације са Косова, због чега су оне осетне и напољу.

Београд из политичких и финансијских разлога нема интереса да Косово постане самостална регулаторна зона. Јер, до сада су Срби убирали новац од продаје вишка струје Албанији, Македонији или Црној Гори, а та добит би заправо требало да иде надлежном оператеру, а то је КОСТТ, каже заменик директора Енергетске заједнице Дирк Бушле.

"Отежавајуће је и то што КОСТТ снабдева струјом и север Косова, који за то не плаћа. Остатак земље је дуго плаћао и тај део, али Уставни суд је то прошле године забранио. Бушле каже да губици због неубирања новца од преноса вишка струје за КОСТТ износе 9,5 милиона евра годишње, а губици на Северу Косова износе 7 до 19 милиона евра, због чега је КОСТТ на ивици пропасти", истиче Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Много једноставније објашњење и решење ситуације нуди лист Вајблингер крајсцајтунг. "Сатови поново раде тачно", "Ускоро ће људи у Европи поново моћи да се поуздају у своје електричне сатове (...) разлог је био један политички спор на Балкану. Један дистрибутер на Косову због политичких несугласица са Србијом није испуњавао своје обавезе. Но, српски оператер Електромрежа Србије (ЕМС) сада је дао знак за престанак опасности. Од 3. марта, Косово се поново придржава стандарда, речено је у једној изјави", наводи тај лист, а преноси ДW.

(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Тетак Мата

09.03.2018 14:30

Ниш не контам мој сат не касни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коо

09.03.2018 15:05

Зато сто не контас како све функционисе. Нема везе, барем нецес закаснити на посао, а и ако закаснис реци да су криви Албанци и све се ти бити опростено.

Name

Тиито

09.03.2018 16:28

Пошаљите Меркелову ако касни да је прештелујем

ОДГОВОРИТЕ