Sat kasni zbog Srbije i KiM?

Vest o kašnjenju električnih satova u EU zbog spora Srbije i Kosova objavljena u većini nemačkih listova. Došlo vreme da se preduzmu konkretni koraci, piše DW.

Svijet 09.03.2018 | 14:50
Sat kasni zbog Srbije i KiM?
"Kako bi jedan Nemac trebalo da našteluje satove" naslov je članka objavljenog u listu "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ). U kratkom uvodu se objašnjava: "Zbog strujnog spora između Kosova i Srbije, u čitavoj Evropi kasne satovi. Iza toga je jedan vrlo politički problem. Sada bi trebalo da posreduje jedan bivši nemački ministar."

Bivši nemački ministar za zaštitu životne sredine Klaus Tepfer trebalo bi da zagladi spor oko struje između Srbije i Kosova zbog kojeg električni satovi u Evropi kasne. On je za FAZ potvrdio da će početkom sledeće nedelje otputovati u obe zemlje. Planirani su razgovori sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i šefom vlade Kosova Ramušom Haradinajem, piše Dojče vele.

Njega je, kako se navodi, pozvala međunarodna energetska zajednica Enerdži komjuniti u Beču, kojoj, pored balkanskih zemalja, pripada i Evropska komisija. Članovi su se obavezali da svoju energetsku politiku saobraze evropskom pravu. U decembru je nemačka vlada zamolila Centar za posredovanje u sporovima Energetske zajednice da se posveti konfliktu koji već dugo tinja. Tu glavnu reč vodi nemačko Ministarstvo za razvojnu pomoć.

"Kosovo će se uskoro pobrinuti da oscilacije frekvencije prestanu, obećava Dirk Bušle, zamenik direktora Energetske zajednice. To znači da distributer KOSTT neće više bez ugovornog osnova vući struju iz evropske mreže, već će je, kao i ranije, kupovati na Kosovu ili u inostranstvu i u dovoljnoj meri isporučivati preko granica", piše FAZ.

Ali, otklanjanje manjka u snabdevanju strujom ne menja ništa na bedi koja ima mnogo uzroka. Za razliku od koncerna drugih balkanskih zemalja, KOSTT nije član u evropskom savezu elektrodistribucija Entso-E. To je tako jer Kosovo nisu priznale neke zemlje, na primer Srbija i zemlje EU poput Španije ili Rumunije.

Kosovo nema sopstvenu regulatornu zonu, to jest, mrežu u kojoj distributeri moraju da minimiraju oscilacije. Kosovo je član regulatorne zone SMM koju čine članovi Entso-E Srbija, Makedonija i Crna Gora. Srbija je kao najvažnija zemlja dosad odbijala da smiri oscilacije sa Kosova, zbog čega su one osetne i napolju.

Beograd iz političkih i finansijskih razloga nema interesa da Kosovo postane samostalna regulatorna zona. Jer, do sada su Srbi ubirali novac od prodaje viška struje Albaniji, Makedoniji ili Crnoj Gori, a ta dobit bi zapravo trebalo da ide nadležnom operateru, a to je KOSTT, kaže zamenik direktora Energetske zajednice Dirk Bušle.

"Otežavajuće je i to što KOSTT snabdeva strujom i sever Kosova, koji za to ne plaća. Ostatak zemlje je dugo plaćao i taj deo, ali Ustavni sud je to prošle godine zabranio. Bušle kaže da gubici zbog neubiranja novca od prenosa viška struje za KOSTT iznose 9,5 miliona evra godišnje, a gubici na Severu Kosova iznose 7 do 19 miliona evra, zbog čega je KOSTT na ivici propasti", ističe Frankfurter algemajne cajtung.

Mnogo jednostavnije objašnjenje i rešenje situacije nudi list Vajblinger krajscajtung. "Satovi ponovo rade tačno", "Uskoro će ljudi u Evropi ponovo moći da se pouzdaju u svoje električne satove (...) razlog je bio jedan politički spor na Balkanu. Jedan distributer na Kosovu zbog političkih nesuglasica sa Srbijom nije ispunjavao svoje obaveze. No, srpski operater Elektromreža Srbije (EMS) sada je dao znak za prestanak opasnosti. Od 3. marta, Kosovo se ponovo pridržava standarda, rečeno je u jednoj izjavi", navodi taj list, a prenosi DW.

(B92)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tetak Mata

09.03.2018 14:30

Niš ne kontam moj sat ne kasni

ODGOVORITE
Name

Koo

09.03.2018 15:05

Zato sto ne kontas kako sve funkcionise. Nema veze, barem neces zakasniti na posao, a i ako zakasnis reci da su krivi Albanci i sve se ti biti oprosteno.

Name

Tiito

09.03.2018 16:28

Pošaljite Merkelovu ako kasni da je preštelujem

ODGOVORITE