Жоц је пријатељ, побједник...! Срећан рођендан!

Један од најтрофејнијих српских и европских кошаркашких тренера Жељко Обрадовић данас је напунио 58 година. Ово о њему кажу пријатељи, колеге, кошаркаши. . .

Кошарка 09.03.2018 | 17:30
Жоц је пријатељ, побједник...! Срећан рођендан!
Кренуо је из Чачка и досегао европске висине. Један је од најуспешнијих кошаркашких тренера у Европи. Једини је у свету освајао златне медаље на шампионатима света и као играч и као тренер.

"Стварно лудо волим кошарку, играо сам са другарима као клинац кошарку по цео дан. Сећам се да је најлепши поклон био кад ми је отац купио бицикл да лакше одлазим на тренинге. Отац ме је научио најважнијој ствари - поштуј људе ако желиш да те поштују. То ми је остало урезано...", испричао је Обрадовић у једном ранијем интервјуу за сајт Евролиге.

Испричао је да је одувек хтео да постане тренер.

"Био сам капитен националног тима. Тада су ми људи из Партизана понудили да постанем тренер. Питао сам их да ми дозволе да и даље будем играч, а они су ми одговорили да треба да одлучим да ли ћу да будем тренер или играч. Одлучио сам да будем тренер, јер сам то одувек желео", рекао је Обрадовић, кога је и Душан Ивковић саветовао да прихвати понуду.

Многи су тада вртели главом, сматрајући да је Обрадовић "зелен" да патике замени тренерском столицом. 

"Питали су многи - како је могуће да неко ко је још играч буде одједном тренер и говорили су о мом блиском односу са играчима као нечему отежавајућем. Многи су сумњали. На то сам ја одговарао. 'То је моја предност, они ме познају, познају мој карактер, био сам најстарији, њихов капитен... Све је ок'".

Са Александром Ђорђевић је био саиграч и цимер у Партизану у то време. 

"Нисмо били изненађени што ће нам он постати тренер. Некако је то било 'природно' за све нас. Знате, ја сам био први играч кога је он избацио из игре. Он је био такав, без обзира на то што смо били донедавно саиграчи, цимери и што смо били пријатељи. Он је сматрао да сам погрешио и избацио ме је напоље", испричао је Ђорђевић.

Такав став и понашање Обрадовића и његово прегалаштво, уз несебичну помоћ легендарног Александра Николића, довели су га до првог великог успеха - освајања титуле првака Европе са Партизаном 1992. године.

"То је био невероватан успех, то је било као остварење сна. Бити првак Европе са просеком година од 22 године стварно је било невероватно. Сећам се да ми је мој велики ментор, професор Николић, честитао и пожелео ми много сличних трофеја. Сад кад се сетим тога тада сам мислио да се тако нешто никада неће поновити...", испричао је Обрадовић.

Професор Николић је био у праву. Обрадовић је наставио да ниже успехе и осваја титуле у свим клубовима у којима је радио.

Са шпанским Хувентудом је 1994. године освојио титулу првака Европе, па 1995. са Реал Мадридом, пет пута са Панатинаикосом (2000, 2002, 2007, 2009 и 2011) и једном са Фенербахчеом (2017). 

Са Реалом је 1997. освојио Куп Рајмунда Сапорте, исте године са италијанским Бенетоном осваја Суперкуп Италије, са Панатинаикосом је 11 пута био првак Грчке а седам пута је освојио куп. 

У сезони 2006/07. Обрадовић је предводио Панатинаикос до троструке круне и добио награду "Александар Гомељски" која се додељује најбољем европском тренеру. 

Ту награду је поново добио 2011. када је са Панатинаикосом пети пут освојио Евролигу. Грчког великана је напустио на крају сезоне 2011/12. Од лета 2013. године је тренер турског Фенербахчеа.

Са репрезентацијом СРЈ је 1995, заједно са Душаном Ивковићем, освојио Првенство Европе y Атини. Наредне године је постао први тренер репрезентације и освојио сребрну медаљу на Олимпијским играма 1996. године у Атланти, а затим и златне медаље на Европском првенству 1997. године у Шпанији и на Светском првенству 1998. у Грчкој. Такође има и бронзану медаљу са Европског првенства 1999. године у Француској.

Његов садашњи клуб припремио је за Обрадовића специјалан видео поводом његовог 58. рођендана. 

О њему су рекли да је: "сјајан пријатељ", "интелигентан", "победник", "лидер", "креативан", "отворена особа", а Јан Весели га је овако описао: "Нервозан" :)

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар